Rudolf Kolsterin ensimmäinen patenttihakemus vuonna 1874 palveli paperiteollisuutta. Hänen perintönsä – vahva tekninen ja juridinen osaaminen – ovat perheyrityksen ytimessä myös nykyisin. Kolster on suojannut suomalaisia innovaatioita jo 150 vuoden ajan.
Yli 58 000. Yhteensä näin monta patenttihakemusta Kolsterin patenttiasiamiehet ovat jättäneet Suomessa asiakkaidensa puolesta lokakuusta 1958 lähtien. Yrityksen koko 150-vuotisen historian ajalta lukumäärä on huomattavasti suurempi, mutta Patentti- ja rekisterihallituksen rekisteri ei kerro tietoa asiamiehestä ennen vuotta 1958.
Kolster on Suomen vanhin edelleen toimiva patenttitoimisto. Tarina sai alkunsa vuonna 1874, jolloin Saksasta Suomeen muuttanut insinööri Rudolf Kolster toimi ensimmäisen kerran patenttiasiamiehenä. Hän jätti patenttihakemuksen englantilaisten keksijöiden George Sinclairin ja John Nicolin edustajana. Heidän keksinnölleen, joka liittyi puukuidun käsittelyyn paperinvalmistuksessa, myönnettiin Suomen historian 129. patentti.
Kuten aikanaan, patenttiasiamiehen työssä yhdistyy tänäkin päivänä vahva tekniikan ja juridiikan osaaminen sekä kaupallinen ymmärrys. Patentilla on tarkoitus tukea liiketoimintaa.
”Patenttiasiamiehen täytyy ymmärtää teknologiaa, johon keksintö perustuu. Rudolf Kolster oli tästä malliesimerkki: hän ymmärsi aikansa teknologiaa laajasti. Nykyisin osaamisen tarve vain kasvaa. Laaja patenttiasiamiestemme joukko takaa sen, että meillä on alan osaaja jokaiselle teknologia-alueelle”, kertoo Kolsterin partner, eurooppapatenttiasiamies Ossi Huhtanen.
Vuosi 1874 on merkityksellinen myös siksi, että samana vuonna Rudolf Kolster perusti yrityksensä Kolsterin. Hän alkoi työskennellä patenttiasiamiehenä Teknillisen korkeakoulun opettajantoimensa ja insinöörin töiden ohessa.
Ensimmäisen patenttihakemuksen aikaan Suomessa oli vireillä useita tehdashankkeita ja runsaasti puuta raaka-aineeksi.
”Paperinvalmistukseen liittyvä teknologia yleistyi 1800-luvun lopussa. Keksijät varmastikin katsoivat Suomen vaikuttavan otolliselta markkinalta uudelle keksinnölle ja halusivat siksi suojata keksintönsä juuri täällä”, Huhtanen kertoo.
Virallisesti Kolsterin ensimmäinen patentti oli autonomisen Suomen senaatin myöntämä privilegi eli erioikeus. Patentin hakija sai 20 vuoden ajaksi erioikeuden valmistaa Suomessa laitetta, jolla muutetaan puukuituiset aineet paperimassaksi. Suomen ensimmäinen patenttilaki säädettiin vasta 1898.
Yrityksen alkuaikoina patenttihakemuksia tuli pari vuodessa, vuonna 1899 jo 77. Ne olivat pitkään metalli-, konepaja- ja puunjalostuksen aloilta. Suurin osa Rudolf Kolsterin hoitamista hakemuksista tuli ulkomailta. Tätä edesauttoivat opettajan työssä luodut suhteet ja hänen siteensä entiseen kotimaahansa Saksaan.
Patentit kuvattiin tekstein ja piirroksin paperimuodossa jo 1800-luvulla.
Patentoinnin periaatteet kehittyivät nykypäivän käytäntöjen kaltaisiksi jo 1800-luvulla. Patentit kirjoitettiin käsin, niihin liittyi uutuusvaatimus ja patenttien piirustukset ja mallit olivat kaikkien nähtävissä. Kaikki Suomen patentit alkuajoista lähtien löytyvät digitoituna Espacenet-tietokannasta.
Rudolf Kolster vaikutti merkittävästi patenttialan kehittymiseen Suomessa. Hän toimi muun muassa patenttiasetuksen asiantuntijana senaatissa ja oli mukana valmistelemassa Suomeen uutta patenttilainsäädäntöä. Hän neuvoi patenttiviranomaisia uutuustutkimuksissa, oli mukana järjestöissä, kirjoitti lehtiin sekä matkusti alan ulkomaisiin tapahtumiin ja kokoontumisiin.
Vuosisadan loppupuolella Rudolf sai avukseen ja työnsä jatkajaksi poikansa Friedrichin. Kolster on pysynyt sukuyrityksenä jo viiden sukupolven ajan.
Kolsterin perustaja, insinööri Rudolf Kolster.
Vahva kansainvälisyys ja halu kehittää alaa ovat perheyrityksen toiminnan ytimessä tänäkin päivänä. Kolster on esimerkiksi IPR-alan pioneeri sähköisten hakemusjärjestelmien käyttöönotossa ja kehittämisessä yhteistyössä virastojen kanssa. Vuonna 2001 Kolster jätti ensimmäisenä alalla sähköisen hakemuksen Patentti- ja rekisterihallitukseen.
Patenttiasiamiehet ovat toimineet keksijöiden tärkeänä tukena kautta aikain. He ovat auttaneet rajaamaan ja kuvaamaan ideoita sekä määrittelemään, mistä keksinnöstä on kyse. Nykyisin työssä korostuu myös muun muassa mahdollisten riskien ennakointi ja kartoittaminen.
”Autamme asiakkaitamme saamaan parhaan mahdollisen hyödyn innovaatioidensa kaupallistamisesta. Millä tahansa toimialalla tehty keksintö kannattaa suojata, jos se on liiketoiminnan kannalta merkityksellinen. Kansainvälinen luottokumppaniemme verkosto takaa patenttien sujuvan hakemisen kaikkiin maailman kolkkiin”, Huhtanen sanoo.
Juhlimme 150-vuotista tarinaamme. Kolster on yksi Euroopan johtavista ja vanhimmista immateriaalioikeuksiin ja lakipalveluihin erikoistuneista asiantuntijayrityksistä. Forbes 'The World’s Most Valuable Brands' -listan tunnetuimmista sadasta yrityksestä, 64% on Kolsterin asiakkaita.