Älä tee näitä virheitä yrityksesi aineettoman omaisuuden suojaamisessa
20.10.2021Kuuntele blogi
Puutteet omien IPR-oikeuksien suojauksessa tai muiden oikeuksien loukkaaminen voivat tulla kalliiksi: yritys saattaa joutua vetämään omia tuotteita markkinoilta, maksamaan korvauksia tai kärsiä merkittävän maineriskin.
Etenkin muotoilun ja muiden luovien alojen yritysten liiketoimintaan perehtynyt Kolsterin IP-juristi Jussi Ilvonen listasi neljä tavallisinta virhettä, joita suomalaisyritysten aineettoman omaisuuden suojaamiseen liittyy.
Yritysten neljä tavanomaisinta virhettä IPR-suojauksessa:
1. Liian myöhään liikkeellä IPR-asioissa: ”Suojataan, jos jää rahaa”
Moni yritys herää IPR-asioihin vasta silloin, kun jotain ikävää osuu kohdalle. IPR:n omistaja on kuitenkin vahvoilla esimerkiksi riita- ja loukkaustilanteissa.
”Jos toinen yritys on vahingossa tai epäselvissä olosuhteissa päätynyt samanlaiseen tuotemalliin tai yritystoiminnan tunnukseen, tilanteen voi parhaimmillaan ratkaista yhdellä sähköpostilla, jos oma IPR-suojaus on kunnossa. IPR-suojan puuttuessa riskinä on vuosien oikeusprosessi, isot korvausvaatimukset tai muutoin epäedullinen lopputulos.”
Vältä näin: Tee aineettomasta omaisuudesta osa yrityksen strategiaa ja suunnittele IPR-toimintamalli etupainotteisesti. Muista eri suojamuotojen vaatimukset, sillä esimerkiksi patenttia ei voi saada, jos sitä koskeva keksintö on jo tullut julkiseksi. Tutustu myös erilaisiin rahoitusmahdollisuuksiin esim. oman yrityksen IPR-strategian laatimiseksi.
2. Sokea luotto tekijänoikeuteen
Tekijänoikeuksia ei välttämättä synny lainkaan, eivätkä ne automaattisesti suojaa kaikkea luovaa työtä riittävällä tavalla.
”Jos esimerkiksi design-tuotteita kaupallistava yritys luottaa suojauksessa pelkkään tekijänoikeuteen, omaa työtä jäljitteleviin tuotteisiin ei välttämättä voi lain nojalla puuttua. Riskinä on myös, että joku muu rekisteröi oikeudet muotoiluun ja kieltää sen käytön muilta.”
Vältä näin: Ota tekijänoikeuden tueksi muita suojamuotoja, kuten mallisuoja teoksen ulkomuodolle. IPR-ammattilainen osaa arvioida eri suojamuotojen tarpeen ja tarkistaa rekistereistä, onko esimerkiksi tietty malli vielä rekisteröitävissä.
3. Dokumentaation puutteesta johtuvat vahingot ja ylilyönnit
Kattava dokumentointi ja sopiminen on riskienhallintaa kaikkien toimialojen yrityksille koosta riippumatta. Työn huolellinen dokumentointi ja omalle toiminnalle ihanteelliset sopimusehdot ovat suuri helpotus varsinkin kiistatilanteissa, kuten selvitettäessä kenen luomus tai innovaatio on syntynyt ensin ja kenellä on oikeus mihinkin.
”Saadessaan ensimmäisen kerran varoituskirjeen IPR-loukkauksesta, moni yrittäjä voi tunteella reagoidessaan jopa pahentaa tilannetta omalta kannaltaan. Joskus myös yhteistyötä tekevien yritysten välillä näennäisesti yksinkertaiset orastavat konfliktit voivat paisua pitkäkestoisiksi ja hintaviksi riidoiksi, jos riittävän yksityiskohtaiset mutta selkeät pelisäännöt puuttuvat.”
Vältä näin: Neuvottele kumppanien ja alihankkijoiden kanssa kattavat sopimusehdot myös IPR-oikeuksien osalta. Selkeät toimintaohjeet avainhenkilöstölle esimerkiksi luovan työn tulosten dokumentoinnin sekä IPR-loukkauksien varalta auttavat toimimaan omalla vastuualueella kiistatilanteissa.
4. ”Tee-se-itse” -mentaliteetti
Itse tekemällä jättää helposti suojaansa kohtalokkaita aukkoja, esimerkiksi valitsemalla strategisesti epäedullisen suojamuodon tai suojaamalla väärän alueen keksinnöstä.
”Aivan kaikkea ei kannata suojata, ja itse tekemällä on valitettavasti olemassa riski, että käyttää resursseja hakemukseen, joka ei lopulta tule hyväksytyksi, tai jonka osalta suoja jää käytännössä heikoksi.”
Vältä näin: Ota alusta saakka mukaan IPR-ammattilainen, joka miettii suojausta strategisesti: mitä kilpailijat ovat jo suojanneet, mikä ylipäätään on suojattavissa ja mille maantieteellisille alueille suoja on välttämätön. Ammattilainen auttaa myös valvomaan systemaattisesti relevantteja markkinoita ja oikeuksien loukkauksia.
Onko yritykselläsi aukko suojauksessa? Voit varata maksuttoman konsultaation, jossa asiantuntijamme auttavat arvioimaan IPR-tilanteesi.
Jussi Ilvonen
IP Lawyer
jussi.ilvonen@kolster.com
+358 45 7820 1704