Läpimurtona biohajoava lasikuidun ja muovin yhdistelmä – Arctic Biomaterials tekee ekologista maailmanvalloitusta
17.04.202017.4.2020
Tiesittekö missä päin maailmaa on biohajoavien lääketieteellisten implanttien Piilaakso? Se on Tampereella. Arctic Biomaterials kehittää siellä implantteja ja ekologisia vaihtoehtoja perinteiselle muoville. Markkina on käytännössä rajaton – kunhan keksintöjen suojaus on varmasti kunnossa.
Arctic Biomaterials syntyi ongelmasta: biohajoavat lääketieteelliset implantit eivät olleet riittävän lujia. Biohajoavien implanttien käyttökohteita ovat esimerkiksi luunmurtumat. Niiden korjaamisessa biohajoavan implantin etuna on tehdä uusintaleikkauksista tarpeettomia, toisin kuin metallilevyjä ja -ruuveja käytettäessä.
Arctic Biomaterials perustettiin 2014, ja se alkoi kehittää bioresorboituvaa ja bioaktiivista tuotetta.
Bioresorboiva tarkoittaa sitä, että aine liukenee tai hajoaa ja eliminoituu elimistöstä. Bioaktiivinen taas sitä, että materiaali myös edesauttaa luutumista vapauttamalla ioneja ja kalsiumfosfaattia, jotka auttavat luusoluja kiinnittymään ja tuottamaan uutta luuta.
Läpimurto tapahtui vuonna 2016, kun Arctic Biomaterialsin tekijät onnistuivat yhdistämään lasikuidun ja muovin kehittämällä adheesiokerroksen, jolla kuitu kiinnittyy tiukasti polymeeriin.
Se oli iso käännekohta.
”Uniikkia osaamistamme on polymeeri-tietotaito yhdistettynä kuituteknologiaan”, sanoo Arctic Biomaterialsin toimitusjohtaja Miika Lehtola.
Toimitusjohtaja Miika Lehtola (oik.) ja tutkimus- ja kehitysjohtaja Ari Rosling kehuvat yrityksensä kehityskeskeistä ilmapiiriä – kaikilla on vahva halu luoda uutta. Pääkuva: Arctic Biomaterialsin toiminta painottuu vahvasti tuotekehitykseen ja tutkimukseen. Laboratoriotilat ovat Tampereella.
Valveutunut yritys ymmärtää IPR:n jatkuvana prosessina
”Ala on niin kilpailtu, että tällä kentällä ei ole mitään tekemistä ilman suojausta”, Lehtola sanoo.
Kolsterin eurooppapatenttiasiamies ja Kemian tiimin vetäjä Krister Karlsson kehuu yrityksen valveutuneisuutta.
”Arcticilla ymmärrettiin heti alussa, että IPR-portfoliota pitää kasvattaa ja että se vaatii jatkuvaa toimintaa. Tutkimus- ja kehitystyöhön perustuvan yrityksen IPR-asiat eivät voi olla yksittäinen, pois alta hoidettava projekti, vaan jatkuva prosessi”, Karlsson sanoo.
Vaikka Arctic Biomaterialsin asiantuntijoilla on IPR-osaamista omastakin takaa, mukaan haluttiin pitkäaikainen ja luotettava IPR-kumppani. Ilman ammattilaista ei pärjää.
”Arctic Biomaterialsin innovointi perustuu vahvaan tuotekehitykseen. He saavat rauhassa keskittyä siihen ja me Kolsterilla keskitymme suojaamaan heidän keksintöjään. Yhteistyö on tällöin helppoa ja välitöntä”, Kolsterin Karlsson sanoo.
Öljypohjaisen muovin korvaaminen biohajoavalla avaa ovia massatuotantokumppaniksi
Arctic Biomaterialsin tutkimus- ja kehitysjohtaja Ari Rosling on laskenut, että yhtiön henkilökunnalla on yhteensä 618 vuotta kokemusta biomateriaalialalta.
Pääluku on 63. Pääosa henkilökunnasta on kehitystyötä tekeviä diplomi-insinöörejä ja tohtoreita, ja osaajien palkkaus tärkeä osa yhtiön strategiaa.
”Kehitystä ei ole ilman näitä propellipäitä eli innovatiivisia ja kunnianhimoisia tekijöitä”, Rosling sanoo.
Arctic Biomaterialsin lääketieteen kehitystyö onkin poikinut nopeasti mukanaan muita innovaatioita. Kaikkien kulutustavaroiden tai pakkausten ei aina tarvitse olla yhtä lujia kuin lääketieteelliset implantit. Medikaalipuolen rinnalle nousikin nopeasti teknisten biohajoavien muovien kehitys kuluttajille ja teollisuuteen. Nyt ABM kehittää ja valmistaa lujitettua ja ei-lujitettua biomuovia rinnakkain.
Käänne tarkoitti merkittävästi lisää asiakkaita ja mahdollisia asiakkaita – ja mahdollisuuden kehittää tuotteita, jotka aikanaan päätyvät massavalmistukseen.
”Alussa kartoitimme todella laajasti, missä haluamme olla mukana. Olisiko se autoteollisuus vai avaruus? Nyt fokusoidumme koko ajan tarkemmin ja tarkemmin”, sanoo Miika Lehtola.
Tällä hetkellä kehitystyö keskittyy lääketieteessä tarvittavien implanttien lisäksi keittiötavaroihin, kosmetiikkaan ja kuluttajapakkauksiin. Medikaalipuolen ja teknisen puolen kehitys kulkevat rinnakkain ja tukevat toisiaan. Osaamista ja tietotaitoa levitetään yrityksen sisällä.
”Aina kun jommallakummalla puolella tulee läpimurto, se vie toisen puolen kehitystä eteenpäin”, Ari Rosling sanoo.
Medikaalipuolella on esimerkiksi edetty lujitetun materiaalin antibakteeristen ominaisuuksien kehittämiseen.
Rannemurtuman hoitoon tarkoitettu lasta bioresorboituu eli hajoaa elimistöön ja auttaa samaan aikaan luutumista.
Yksittäisten patenttien sijaan tarvitaan patenttiperheitä
Yhtiö kehittää myös valmistusteknologioita, ja Arctic Biomaterialsin salkussa onkin sekä materiaali- että valmistusteknologiapatentteja.
”Meidän kaltaisellemme yritykselle on tärkeää, että kehitys rakennetaan monipuolisten patenttiperheiden ympärille. Emme onnistu sillä, että haemme yhtä yksittäistä patenttia rajoittaaksemme muiden tekemistä.”
Tällä hetkellä yrityksellä on noin 13 patenttihakemusta sisällä ja saman verran vireillä. Patenttihakemusten tekeminen on Kolsterin ja Arcticin yhteistyön ytimessä. Kilpaillulla alalla auttaa kuitenkin valtavasti, että IPR-kumppani ymmärtää ja hoitaa myös uutuusselvityksiä, toimintavapausselvityksiä ja kilpailijaselvityksiä.
Niiden myötä Arctic Biomaterials saa ajankohtaista tietoa siitä, mitä alan markkinoilla tapahtuu – ja saa itse keskittyä innovointiin Kolsterin hoitaessa seurantaa.
Biohajoavilla materiaaleilla kamppaillaan ilmastonmuutosta vastaan
Arctic Biomaterialsin kaltaisella yrityksellä on kaikki mahdollisuudet kovaan kasvuun, sillä tällä hetkellä maailma suorastaan huutaa ekologisesti kestäviä ratkaisuja. Rosling ja Lehtola arvelevat, että vuosien 2030 ja 2040 välillä muoveista 25 – 30 prosenttia olisi globaalisti biopohjaisia.
”On viitteitä todella ison kuvan muutoksesta: Fossiilipohjaisten muovien käyttö kielletään monissa kertakäyttötuotteissa ja pitkäaikaisia mikromuoveja tuottavien muovien käyttöä rajoitetaan. Muovipillit poistuvat, Kiina kieltää kokonaan muovipussit”, Lehtola luettelee.
Monen ison globaalin toimijan tavoitteena on ruveta käyttämään ympäristöystävällisiä tuotteita. Se tarkoittaa Arctic Biomaterialsille valtavia kansainvälisiä markkinoita.
”Täytyy kuitenkin muistaa, että me kehitämme materiaaleja, jotka ovat 3–5 kertaa kalliimpia kuin tällä hetkellä käytettävät öljypohjaiset muovit. Kehittämiemme biomuovien ominaisuudet ovat niin hyviä, että niillä voi oikeasti korvata samassa tarkoituksessa alkuperäisen öljypohjaisen tuotteen. Meidän pitää saada asiakkaiden tarpeet ja oma kehitystyömme kohtaamaan”, Lehtola sanoo.
Arctic Biomaterials haluaa olla määrittelemässä alaa – ja sen terminologiaa. Tavoite on muuttaa maailmaa.
”Kenttä on sekava. Puhutaan biopohjaisista ja biohajoavista materiaaleista. On asiakkaille ja loppuvaiheessa osin myös kuluttajalle äärimmäisen olennaista erottaa mitä markkinoidaan ja miten. Teollisesti kompostoituvaa materiaalia ei voi heittää metsään maatumaan”, Lehtola muistuttaa. Viherpesulla markkinointi vahingoittaa koko alaa.
Arctic Biomaterials valmistaa ja suunnittelee myös kulutustavaroita ja pakkauksia biohajoavasta muovista.
Ekologinen kasvusuunnitelma
Myös yrityksen kasvusuunnitelma noudattaa ekologista kulmaa:
”Aiomme laajentaa niin, että valmistus olisi mahdollisimman lähellä asiakasta. Emme halua kuljettaa tuotteita ympäri maailmaa”, Lehtola linjaa.
Se tarkoittaa, että Arctic Biomaterialsin biohajoavia materiaaleja ja tuotteita valmistetaan tulevaisuudessa usealla eri mantereella.
Kemianteknologian alalla toimiville yrityksille globaali ajattelu on muutenkin pakollista. Suomi tai edes Eurooppa ei riitä. Oletus on, että kun lähdetään hakemaan uutta patenttia, se pitää saada heti useaan maahan. Ekologinen ajattelumalli voi auttaa tällä saralla myös yritystä itseään.
Krister Karlsson muistuttaa alan yrityksiä nopeutetusta käsittelystä, jonka saa lisämaksutta, kun keksintö koskee biotaloutta, kiertotaloutta tai puhtaan teknologian ratkaisuja.
Haluatko keskustella life science ja biokemian alojen innovaatioiden suojauksesta?
Krister Karlsson
Associate Partner, Head of Biotech & Chemistry, European Patent Attorney
krister.karlsson@kolster.com
044 236 5676
LUE LISÄÄ ASIAKASTARINOITA
Montisera kaupallistaa lupaavat lääkeaihiot – tytäryhtiö Montinutra mullistaa biokiertotalouden
Pitoa ja luistoa! Vauhti Speed kirii suksivoiteiden maailmanmestariksi
Plantuin älypuutarhan menestys versoo IPR:stä