Skip to content

Domain on arvokasta omaisuutta – suojaa se huolellisesti

17.05.2023

Yritysten on syytä pitää domaineistaan eli verkkotunnuksistaan yhtä hyvää huolta kuin muustakin arvokkaasta pääomastaan, muistuttaa Kolsterin asiantuntija.

Domainien suojaamisessa kaikki lähtee yrityksen nimen ja tavaramerkkien rekisteröinnistä, sillä vain rekisteröitynä ne antavat suojan myös verkkotunnuksille.

Paras ja helpoin tapa suojata verkkotunnus on rekisteröidä yrityksen tavaramerkit jo yritystä perustettaessa. Unohda ajatus, että voisit suojata oman domainisi varaamalla kaikki mahdolliset yrityksesi nimeä tai tavaramerkkiä lähellä olevat verkkotunnusversiot. Domain-avaruudessa on mahdollista versioida äärettömästi – on loputon suo yrittää rekisteröidä itselle kaikki mahdolliset domainit.

Olennaista on, että nimien ja tavaramerkkien suoja-aika alkaa siitä hetkestä, kun niitä haetaan. Tästä esimerkkinä tapaus, jossa yritys huomaa verkkotunnusta rekisteröidessään, että sen tavaramerkkiä vastaava tunnus on jo jonkin toisen rekisteröimä. Tällöin etusijalla yrityksistä on se, joka on ehtinyt hakea tavaramerkkiä ennen kuin toinen rekisteröinyt verkkotunnuksen.

Arvokasta omaisuutta kannattaa varjella kaikin tavoin, kuten hyödyntämällä tarjoamaamme valvontapalvelua. Näin verkkotunnuksen omistaja saa tiedon, jos jokin taho rekisteröi nimen, joka muistuttaa tämän domainia.

Domain-riidat jatkuvassa kasvussa

Verkkotunnusten väärinkäytökset ja tietomurrot lisääntyvät jatkuvasti. Tämä näkyy Maailman henkisen omaisuuden järjestölle (World Intellectual Property Organisation, WIPO) käsiteltäväksi saapuneiden domain-riitojen määrän kasvuna. Kun kymmenen vuotta sitten WIPO:ssa käsiteltiin vuodessa noin kaksituhatta riitaa, käsitellään niitä nykyisin viitisen tuhatta vuodessa.

Viime vuosina ovat yleistyneet tapaukset, joissa yrityksessä huomataan verkkotunnusten rekisteröinnin jälkeen, että sen sähköpostipalvelimet on jo aktivoitu. Tällöin jokin toinen taho todennäköisesti käyttää palvelinta sähköpostihuijauksiin tekeytyen toiseksi yritykseksi.

Tyypillinen tapaus on myös, että vilpillinen taho rekisteröi yrityksen nimeä muistuttavan verkkotunnuksen ja luo sen taakse kyseisen yrityksen oikeaa sivua muistuttavan sivuston omiin rikollisiin tarpeisiin, kuten luottokorttitietojen tai henkilötunnusten kalasteluun.

Kriisitilanteessa heti yhteys asiantuntijaan

Domain-loukkauksissa yrityksen kannattaa aina ottaa nopeasti yhteyttä IPR-asiantuntijaan. Omaisuuden menettämisen lisäksi kriisitilanteissa on vaarana mainehaitta. Vaikka yritys itse ei olisi millään tavalla syyllinen tilanteeseen, voi yritykseen yhdistyvä vilpillinen toiminta vahingoittaa sen mainetta.

Yritys ja asiantuntija arvioivat yhdessä tilanteen ja tekevät päätöksen, viedäänkö domain-loukkaus käsiteltäväksi vaihtoehtoiseen riidanratkaisuun (ADR) esimerkiksi WIPO:oon vai oikeuteen.

Vaihtoehtoiseen riidanratkaisuun kaksi erilaista menettelyä: UDRP (Uniform Domain Name Dispute-Resolution Policy) ja URS (Uniform Rapid Suspension System).

Suosittelemme vaihtoehtoista riidanratkaisua, sillä se on tuomioistunkäsittelyyn verrattuna nopeampaa ja edullisempaa. Asia voidaan laittaa vireille ja käsitellä loppuun asti kokonaan verkossa.

UDRP-menettely kestää WIPO:ssa keskimäärin kolme kuukautta ja sen virallinen maksu on 1 000 dollaria.

Räikeisissä ja selvissä kopiointitapauksissa asian voi viedä pikaiseen URS-menettelyyn. URS voidaan saada päätökseen muutamassa viikossa.

Ratkaisulautakunnan päätökset tehoavat

Menettelyjen oleellinen ero on niiden lopputulos. UDRP-menettelyssä voidaan antaa päätös verkkotunnuksen lakkauttamisesta tai siirtämisestä omistajalle. URS-menettelyssä voidaan ainoastaan päättää ottaa sivusto alas ja keskeyttää verkkotunnuksen käyttö rekisteröintikauden loppuajaksi, jonka jälkeen se vapautuu domain-avaruuteen uudelleen rekisteröitäväksi.

On hyvä myös huomata, että URS-menettelyä voi soveltaa vain joihinkin ”uusiin” (New gTLD) verkkotunnuksiin. URS:ää ei voida käyttää, mikäli riita koskee esimerkiksi perinteistä com-päätteistä domainia.

WIPO:n ratkaisulautakunnan päätökset ovat tehokkaita, sillä kaikki domain-rekisterien pitäjät ovat sitoutuneet noudattamaan niitä. Mikäli lautakunta päättää esimerkiksi, että loukkaava verkkotunnus on poistettava, näin myös tapahtuu kaikkialla.

OTA YHTEYTTÄ