Kolster blogi

Innovointi on tärkeä osa Valmetin menestystarinaa

Kirjoittanut Kolster | 09.10.2024

150-vuotias Kolster ja yli 220-vuotias Valmet ovat perinteikkäitä suomalaisia yrityksiä, joilla on myös pitkä yhteinen historia patenttien suojauksessa. ”Itsestäänselvyydet ovat parhaita keksintöjä – siksi ne on suojattava patentilla mahdollisimman pian”, sanoo Ari Malkasaari Valmetilta.

Valmet Oyj on suomalainen suuryritys, jolla on noin 19 000 työntekijää eri puolilla maailmaa. Yli 220-vuotiaan Valmetin asiakkaita ovat suuret sellu-, paperi- ja energiayhtiöt, joille se toimittaa teknologiaa, automaatiota ja palveluita. Yhtiö palvelee myös laajaa prosessiteollisuuden asiakaskuntaa automaatiojärjestelmiensä ja virtauksensäätöratkaisujensa avulla. 

Valmetin IPR-asioista vastaava johtaja Ari Malkasaari korostaa, että uuden keksiminen ja keksintöjen patentoiminen on olennainen osa Valmetin jatkuvaa toimintaa. Yhtiöllä on hallinnassaan noin 1500 patenttiperheen salkku, ja se suojaa vuosittain noin sata uutta keksintöä maailmanlaajuisesti. 

Kolster on ollut mukana Valmetin patenttien suojaamisessa yli 50 vuotta. Tärkeimmät yhteistyössä haetut patentit liittyvät venttiiliteknologiaan, automaatiojärjestelmiin ja puukuitumassan valmistukseen.

 

”Patentti on ainoa tapa estää teknologian kopiointi tai ainakin hidastaa kilpailijoiden pääsyä samoille markkinoille”, Malkasaari korostaa. 

Valmet panostaa tuotekehitykseensä noin 120 miljoonaa euroa vuodessa. Panostuksella halutaan saada aikaan uusia tuotteita ja teknologioita, joita asiakkaat tarvitsevat ja haluavat ostaa.

”Toimintamme kulmakivenä on kehittää asiakkaillemme hyviä ja haluttuja tuotteita, jotka pyrimme myös suojaamaan niin hyvin kuin mahdollista”, Malkasaari sanoo.

Ari Malkasaari, Director, IPR, Valmet

Alan tuntemus olennaista

Valmetilla työskentelee yli 20 ihmistä teollisoikeuksien, pääasiassa patenttien, parissa. 

”Hallinnoimme itse patenttisalkkuamme ja kartoitamme uusia keksintöjä, joille kannattaa hakea patenttia. Varsinaisen patenttihakuprosessin Suomessa tai muissa maissa hoitavat Kolsterin tai muiden IPR-kumppaniemme patenttiasiamiehet”, Malkasaari kertoo.

Hän on tyytyväinen siihen, miten perusteellisesti Kolsterin patenttiasiamiehet ovat perehtyneet Valmetin eri liiketoiminta-alueisiin.

”Kun patenttiasiamies tuntee tietyn teknologiamme, hänen on helppo tehdä myös uusia patenttihakemuksia samalle alalle”, Ari Malkasaari sanoo.

Kolsterin partner, eurooppapatenttiasiamies Ossi Huhtanen kuvailee yhteistyötä Valmetin kanssa hyvin laaja-alaiseksi. 

”Meiltä Kolsterissa löytyy paljon osaamista Valmetin eri aloille. Meillä on useita eri tekniikan aloihin perehtyneitä patenttiasiamiehiä”, Huhtanen kertoo.

Insinööriltä osattava kysyä, miksi!

Valmetilla on selkeä prosessi keksintöjensä kaupallistamisessa. Kaikkia kannustetaan keksimään uutta – ja kertomaan keksinnöistään. Niistä myös palkitaan Valmetin työsuhdekeksintöohjesäännön mukaan. Monet keksinnöt luodaan tiimeissä, ja ne syntyvät esimerkiksi asiakkaan tuotantoprosessiin liittyvistä käytännön huomioista. 

Jos keksinnöllä katsotaan olevan kaupallista potentiaalia, Valmet käynnistää tuotekehitysprosessin. Tuotekehitystiimeissä on mukana yhtiön oma patenttihenkilö, jonka tehtävänä on arvioida jo alkuvaiheessa, onko keksintö mahdollisesti patentoitavissa ja kannattaako sitä lähteä patentoimaan. 

Patenttihenkilö pyrkii myös seuraamaan tuotekehitysinsinöörien aikaansaamia tuloksia ja poimimaan sieltä keksintöjen aihioita. Omaan aiheeseensa perehtynyt insinööri ei itse välttämättä tunnista patentointikelpoisia asioita, koska ne ovat hänelle niin itsestäänselviä.

”Patentoitava keksintö syntyy usein silloin, kun otetaan käyttöön ratkaisu, joka toimii jo toisella tekniikan alalla. Tällaiset itsestäänselvyydet ovat parhaita keksintöjä, ja siksi ne on pystyttävä myös suojaamaan ajoissa. Siksi on tärkeää, että tuotekehitysprosessissa on mukana patenttiasioihin perehtynyt ammattilainen. Hänen tehtävänsä on kysyä, miksi. Miksi jokin toimii niin kuin toimii tai miksi jokin prosessi menee tietyllä tavalla”, Ari Malkasaari kuvailee.

Patentointiin kannattaa hakea apua ammattilaisilta

Suuryritys Valmet hoitaa suurta patenttisalkkuaan suunnitelmallisesti itse. Se hyödyntää paljon myös Kolsterin patentointipalveluja. Ari Malkasaari kannustaa myös pieniä ja keskisuuria yrityksiä hoitamaan huolella aineetonta omaisuuttaan. 

”Suomen teollisuuden kannalta olisi tärkeää, että myös PK-yritykset huolehtisivat IPR-oikeuksistaan, esimerkiksi yhteistyössä Kolsterin kanssa. Myös patenttitoimistojen kannattaa tietoisesti satsata suomalaisiin yrityksiin: olla niihin aktiivisesti yhteyksissä ja kannustaa tuotteiden patentointiin ja kaupallistamiseen”, Malkasaari sanoo. 

”Suomessa on osaamista ja kykyä tehdä loistavia tuotteita. Niistä kannattaa huolehtia yhä paremmin. Tuotetta ei ole edes pakko valmistaa itse, vaan patentteihin voi myydä lisenssejä tai myydä patentteja eteenpäin.”

Selvitetään yhdessä yrityksenne tarpeet!

Valokuvat: Valmet