17.9.2018
IPR-asiantuntija ja kehityspäällikkö Zhangping Wu on Suomessa asuessaan oppinut, mitä sisu tarkoittaa. Hän työskentelee Kolsterin China Deskissä ja näkee aitiopaikalta Kiinan merkittävän roolin IPR:n näkökulmasta.
Kasvoin pienessä kaupungissa lähellä Etelä-Kiinan Guangzhouta, opiskelin Pekingissä, ja muutin Suomeen vuosikymmen sitten. Kaksi ensimmäistä vuottani täällä olivat raskaita, sillä täysin erilaiseen ympäristöön ja kulttuuriin sopeutuminen oli yksinäistä. Olin tottunut asumaan Pekingin ihmismassojen keskellä ja yhtäkkiä minua ympäröikin kaikki tämä hiljaisuus ja pimeys.
Nyt olen jo täysin sulautunut suomalaiseen kulttuuriin. Olen puhelias kiinalaiseksi, mutta täällä olen oppinut nauttimaan myös hiljaisuudesta. Välillä jopa siinä määrin, että suomalaiset alkavat tuntua minusta puheliailta.
Työni China Deskin IPR-asiantuntijana on monipuolista ja suhtaudun siihen intohimoisesti. Autan asiamiehiämme Kiinan IPR-tutkimuksessa ja -analyyseissä, ja neuvon heitä kulttuurikysymyksissä. Hoidan suhteita kiinalaisiin IPR-toimistoihin ja kontaktoin potentiaalisia liikekumppaneita. Edustan China Deskiä eri tapaamisissa ja seminaareissa, niin Suomessa kuin Kiinassakin. Teemme jatkuvasti töitä, jotta meistä tulisi tunnetumpi ja arvostetumpi alan kiinalaisten auktoriteettien silmissä.
Kun kiinalaiset pk-yritykset valtaavat nyt vauhdilla Euroopan markkinoita, IPR- ja lakikysymykset ovat avainasemassa. Meitä kolsterilaisia suositellaankin Kiinan suurlähetystön virallisilla verkkosivuilla parhaana IP-lakifirmana kiinalaisille yrityksille.
Liikekumppaniemme tausta vaikuttaa valtavasti yhteistyöhömme. Olen nähnyt viime vuosien aikana, miten suomalaisen ja kiinalaisen kulttuurin välinen kuilu on kaventunut.
Nuoret sukupolvet ovat länsimaistuneet ja omaksuvat länsimaisia arvoja. Englantia opetetaan esikoulusta lähtien, ja ihmisiä rohkaistaan kokemaan maailmaa Kiinan ulkopuolella. Kiinalaiset voivat olla jopa suoraviivaisempia kuin suomalaiset! Vanhempiani vanhemmat ikäluokat taas noudattavat perinteitä äärimmäisyyksiin eivätkä esimerkiksi keskusteltaessa sano mitään suoraan.
Kiinassa yrityksen luotettavuutta ja mainetta arvostetaan yli kaiken. Keskeinen asia kestävän liikesuhteen luomisessa onkin kärsivällisyys. Luottamusta ei voi rakentaa silmänräpäyksessä eikä liioin kahden kasvottoman yrityksen välille. Tapaamiset, toiminnan vastavuoroisuus sekä näihin laitettu aika on korvaamatonta. Luottamuksen rakentaminen ja säilyttäminen useiden kiinalaisten yritysten kanssa osoittaa, että meillä täällä Kolsterilla on juuri niitä ominaisuuksia, joita kiinalaiset yritykset eniten arvostavat.
Kiinan keskushallinto ymmärtää IPR:n merkityksen ja tukee paikallisia innovaatioita. Yritykset saavat julkista rahoitusta patenttihakemusten tekemiseen ja hakemusten hinnat ovat puolittuneet.
Kiinalaiset yritykset ovat myös bisnessuuntautuneempia kuin aiemmin. Yritystoiminta nähdään kuhisevana ekosysteeminä, jota kaupallistetaan kaikin keinoin sen sijaan, että keskitytään pelkkiin patenttihakemuksiin ja käräjöintiin, kuten aiemmin.
Myös se on selkeä trendi, että kotimaa ei enää riitä. Yrityksiä halutaan perustaa myös Eurooppaan. Me Kolsterilla saammekin yhä enemmän yhteydenottoja kiinalaisilta yrityksiltä, jotka haluavat vakiinnuttaa liiketoimintaansa Suomessa.
Suurimpia kilpailijoitamme eivät ole muut suomalaiset IPR-yritykset, vaan muut Euroopan maat. Esimerkiksi Saksa ja Espanja ovat olleet Kiinassa Suomea tunnetumpia maita, mutta tarmokas Suomen puolesta puhuminen on auttanut. Vaikutukset näkyvät turismissa asti: yhä useampi kiinalainen lomailee täällä. Suomi herättää uteliaisuutta.
Vastavuoroisesti myös länsimaiset yritykset pyrkivät nykyisin entistä aktiivisemmin Kiinan markkinoille. Niiden yleisin virhe on liian ison palan haukkaaminen: moni yritys yrittää valloittaa koko Kiinan kerralla. Tämä johtaa hajanaisuuteen, ja vähä vähältä nämä yritykset eksyvät täysin suunnastaan. Yrityksen tulisi mieluummin aloittaa omalta vahvuusalueeltaan ja peilata tekemistä resursseihinsa.
Olen ylpeä meidän kolsterlaisten saavutuksista Kiinassa. Olemme ainoana ulkomaisena IPR-yrityksenä saaneet täyden jäsenyyden China Trademark Associationiin (CTA) ja teemme sen kanssa tiivistä yhteistyötä. CTA:n edustajia tulee syksyllä vierailulle Suomeen, ja se on merkittävä luottamuksenosoitus yrityksellemme.
Meidät on myös palkittu kansainvälisestä panoksestamme vuorovaikutukseen ja viestintään Kiinan tavaramerkkiasioissa.
Olemme henkilömäärältämme pieni yritys kiinalaisiin toimijoihin verrattuna. Historian ja kokemuksen perusteella olemme kuitenkin jättiläinen. Olemme yksi Euroopan vanhimmista ja kokeneimmista IPR-lakifirmoista, jolla on useita vakaita kiinalaisia kumppanuuksia. Kuulen jatkuvasti kiinalaisilta IPR-toimistojen johtajilta, kuinka vaikuttuneita he ovat asiantuntemuksestamme, sukupolvien mittaisesta historiastamme sekä työmme laadusta.
Maineemme ja asiantuntijuutemme ovat elintärkeä perusta kaikelle sille työlle, jota teemme asiakkaidemme eteen Kiinassa. Vaikka olemme saaneet rakennettua hyvän perustan, on paikallinen viranomaistoiminta siellä välillä hidasta – ja niissä tilanteissa olen oppinut hyödyntämään suomalaista sisua.
Zhangping Wu
zhangping.wu@kolster.fi
040 707 3877
LUE LISÄÄ
Kiina-myytinmurtaja