MedicubeX:n kehittämistä terveyden itsemittauspisteistä tuli nopeasti suosittuja. Niissä on mukana teknologiaa, joka halutaan suojata patenteilla.
”Lähdimme liikkeelle täysin nollasta.” Näin muistelee helsinkiläisen start up-yrityksen MedicubeX:n toimitusjohtaja Vili Kostamo, joka perusti yrityksen vuonna 2020. Tuolloin Kostamon opinnot Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa olivat loppusuoralla.
Sittemmin Kostamolla on pitänyt kiirettä. MedicubeX:n ”itsehoitokuutioista” on tullut niin suosittuja, että yrityksen ensimmäisiin asiakkaisiin kuulunut Helsinki haluaa niitä lisää. Käyttäjiltäkin on tullut runsaasti kiittävää palautetta esimerkiksi helppokäyttöisyydestä.
Itsemittauspisteiden ideana on, että asiakkaat voivat tehdä niissä terveysmittauksia ennen vastaanottokäyntiä. Noin viidessä minuutissa kävijä voi mittauttaa itsenäisesti esimerkiksi verenpaineen, happisaturaation ja suppean EKG:n.
Helsingin lisäksi kuutioita on käytössä Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueilla.
Nyt MedicubeX:llä on edessään kansainvälistyminen ja muutenkin mielenkiintoiset ajat: yksi patenttihakemus on vireillä ja useampia suunnitteilla.
”Tämän vuoden alussa havahduimme siihen, että yksi päivitetyn itsemittauspisteen toiminnallisuuksista on niin hieno, ettei tiettävästi kukaan koskaan ole sellaista tehnyt”, Kostamo kertoo.
MedicubeX:n ”itsehoitokuutioista” on tullut niin suosittuja, että yrityksen ensimmäisiin asiakkaisiin kuulunut Helsinki haluaa niitä lisää.
Patenttihakemus koskee itsemittauspisteiden automatisoitua ultraviolettivalopohjaista puhdistusmenetelmää. Asiantuntijana patentointiprosessissa toimi Kolsterin Partner Tapio Äkräs – tuhansien patenttihakemusten ja satojen patenttiperheiden kokemuksella.
Kolster on tuttu yhteistyökumppani MedicubeX:lle jo niiltä ajoilta, kun se otti ensi askeleitaan yrityshautomon suojissa. Yhteistyö on edennyt sparrailusta tavaramerkkien rekisteröintiin ja siitä patenttihakemuksiin.
”Tästä oli helppo jatkaa, koska Kolster tuntee taustamme. Pisteenä iin päälle saimme mukaan Tapio Äkrään, joka on automaatio- ja analytiikkaratkaisuiden suojaamisen asiantuntijana alansa huippuja”, Kostamo sanoo.
Tapio Äkrään mukaan vankka tekninen osaaminen on välttämätöntä, kun patenttihakemuksen lähtökohtana on mutkikas teknologinen innovaatio.
”Asiakas on toki oman keksintönsä paras asiantuntija. Minun tehtävänäni on hahmottaa, mikä innovaatiossa on olennaista. Sanamuodot pitää punnita tarkkaan: kun hakemus on kerran kirjoitettu ja perillä patenttivirastossa, siihen ei voi tuoda enää mitään lisää”, Äkräs kertoo.
MedicubeX tavoittelee laajaa – ja näin ollen arvokasta – patenttia. Kokeneena tekijänä Äkräs tietää, mistä naruista tällöin pitää vedellä.
”Jos haluaa laajan suojapiirin, innovaatio pitää määritellä niin, että se ei ole lukittu vain yhteen ratkaisuun. Samalla pitää miettiä kaikki mahdolliset vaihtoehdot, joilla kilpailijat voisivat kiertää patentin. Nämä porsaanreiät pitää tukkia.”
Vireillä olevalle patenttihakemukselle on luvassa jatkoa, sillä MedicubeX suunnittelee hakevansa suojaa toisellekin innovaatiolleen. Sen avulla voi ennustaa sydän- ja verisuonitautien ja kakkostyypin diabeteksen riskiä tekoälypohjaisella analytiikalla. Yhteistyökumppanina patentoinnissa on tälläkin kertaa Kolster.
Edessä on myös kansainvälistyminen, joka tietää patenttihakemusten rumbaa. Kiinnostusta itsemittausasemia kohtaan on ainakin Iso-Britanniassa, Saksassa ja Alankomaissa.
”Saimme Kolsterilta hyviä vinkkejä siitä, miten hakemusten kanssa kannattaa edetä vaiheittain. Jos olisimme heti hakeneet patenttisuojaa laajemmalla alueella, alkuvaihe olisi ollut paljon kalliimpi ja työläämpi. Siksi lähdimme liikkeelle Suomesta”, Kostamo kertoo.
Luvassa on paljon työsarkaa, mutta Kostamon mukaan vaivannäkö on ehdottomasti sen väärti. Patentit ovat start upeille arvokkaita, koska niiden avulla voi varmistaa kilpailuedun ja vakuuttaa rahoittajia.
”Kun huomaa tehneensä jotain ainutlaatuista, se kannattaa suojata mieluummin liian matalalla kuin korkealla kynnyksellä. Kullanarvoinen keksintö voi olla mennyttä, jos sitä jää hautomaan liian pitkäksi aikaa.”
Kostamo onkin hyvillään siitä, että ensimmäinen patenttihakemus on nyt valmis ja odottamassa ensimmäistä lausuntoa.
”Saimme napakalla aikataululla hyvän patenttihakemuksen monimutkaisesta tuotteesta. Kolsterin avulla se onnistui juuri halutulla tavalla.”