Kolsterin kemian tiimin johtaja Krister Karlsson on nimitetty tekniseksi tuomariksi yhdistettyyn patenttituomioistuimeen eli Unified Patent Courtiin, joka ratkaisee uuteen yhtenäispatenttiin ja perinteiseen eurooppapatenttiin liittyviä riitoja. Tuomioistuin aloittaa toimintansa keväällä 2023.
Kolsterin Head of Biotech and Chemistry, eurooppapatenttiasiamies Krister Karlsson on nimitetty UPC-tuomioistuimen (Unified Patent Court) tekniseksi tuomariksi erikoisalanaan biotekniikka. Karlsson aloittaa sivutoimisessa tehtävässään keväällä 2023, jolloin uuden, pitkään valmistellun tuomioistuimen toiminnan arvioidaan käynnistyvän.
”Nimitys on valtavan hieno mahdollisuus olla alusta asti mukana rakentamassa ja kehittämässä aivan uuden tuomioistuimen toimintaa. Tehtäväni on näköalapaikka koko Eurooppaa koskeviin oikeudenkäyntikäytäntöihin ja riidanratkaisuihin. Ja lämmittäähän nimitys toki mieltäni ammatillisestakin näkökulmasta", Karlsson tiivistää.
UPC eli yhdistetty patenttituomioistuin on osa uutta eurooppalaista patenttijärjestelmää, jossa patentin saa voimaan yhdellä hakemuksella ja maksulla kaikissa järjestelmässä mukana olevissa EU-maissa. Tämä yhtenäispatentti (Unitary Patent) haetaan Euroopan patenttivirastolta (European Patent Office eli EPO). Sen rinnalla säilyvät edelleen kansalliset patentit ja maakohtaiset eurooppapatentit.
UPC:ssa toimii 34 maakohtaista lainopillista tuomaria ja 51 teknistä tuomaria, joista kukin edustaa omaa tieteenalaansa. Heidän tehtävänään on ratkoa yhtenäispatenttiin ja eurooppapatenttiin liittyviä riitoja, kuten mitätöintiä ja loukkauksia. Karlsson kuuluu bioteknologia-ryhmään sen ainoana suomalaisjäsenenä.
Karlsson on toiminut yliopistotutkijana, Kolsterin patenttiasiamiehenä vuosina 2005–2010 sekä in house -patenttiasiamiehenä ja IPR Manager -tehtävissä öljynjalostusteollisuudessa. Hän palasi Kolsterin palvelukseen marraskuussa 2018 työskenneltyään sitä ennen kolme vuotta markkinaoikeudessa markkinaoikeusinsinöörinä eli asiantuntijana patentteja ja hyödyllisyysmalleja koskevissa valitus- ja riita-asioissa.
Karlssonin asiantuntemuksessa laaja kemian alan teknologiaosaaminen yhdistyy teollisuudessa kerrytettyyn vahvaan IPR-strategianäkemykseen sekä markkinaoikeudessa hankittuun IPR-riidanratkaisukokemukseen.