8.11.2018
Kaikenkokoiset eri alojen suomalaisyritykset kaipaavat nyt monipuolista tietoa Kiinan IPR:stä. Kun liiketoiminta laajenee siihen suuntaan tai Kiinassa on liikekumppaneita, IPR:n koko laaja skaala avautuu uudella tavalla. Näin yhteistyökumppanimme kuvailevat ajankohtaisia Kiina-haasteitaan.Nina Pere, Vice President, Strategic Planning, BMH Technology Oy
Kiinassahan tavaramerkki on rekisteröitävä hyvin aikaisessa vaiheessa, jotta välttyy sen kaappaukselta. Toisinaan on kuitenkin haasteellista ennakoida, mitkä tavaramerkit ja patentit siellä kannattaisi rekisteröidä. Tämä on ongelma, johon olemme yrittäneet paneutua viime aikoina. Lisäksi olemme pohtineet, onko pienehkön yrityksen mahdollista tehdä kannattavaa liiketoimintaa teknologiansa lisensoinnilla, ja onko tällainen liiketoimintamalli kestävällä pohjalla Kiinassa.
Tavaramerkkikysymykset kiinnostavat aina, ja olemme rekisteröineet tavaramerkkejä onnistuneesti myös Kiinassa. Lisäksi IPR-rikkomuksia osuu satunnaisesti kohdalle. Esimerkiksi meidän patenttiamme on rikottu Kiinassa. Ilmassa onkin sellainen käsitys, että siellä pyritään lähtökohtaisesti turvaamaan ennen kaikkea omaa paikallista osapuolta ja valmistusta.
Pk-yrityksen toiminnasta ei tule kerta kaikkiaan mitään ilman hyvää IPR-kumppania. Voimme hankkia kattavan suojan, mutta rikkomusten jatkuvaan seuraamiseen emme kykene itse. Oma kapasiteetti seurata rikkomuksia ja patenttimaailman tapahtumia on rajallinen, joten luotettava kumppani on erittäin tärkeä.
Tuomo Anttila, Manager, Intellectual Property Rights, Metso
3D-tulostaminen on viime aikoina ollut tapetilla. Kokeilemme itse aktiivisesti, miten 3D-tulostus mahdollistaa uudenlaisia innovaatioita. Tämä todennäköisesti muuttaa tuotteiden kopioinnin luonnetta ja koko toimintaketjua. Luultavasti se vaikuttaa myös siihen, kuinka toimimme IPR-asioissa.
Meillä on tuotekehitystoimintaa Kiinassa ja olemme juuri lanseeranneet globaalin uuden työsuhdekeksintöohjesäännön. Siksi erityisen kiinnostavaa tällä hetkellä onkin se, kuinka sitä sovelletaan Kiinassa.
Kiinan ja Aasian painopisteen korostuminen luo tietysti uudenlaisia haasteita, esimerkiksi toimintavapauden ja kilpailijavalvonnan näkökulmasta. Toimintakenttämme onkin jossain määrin muuttunut. En kuitenkaan näe valtaisia radikaaleja muutoksia, vaan enemmänkin jatkuvaa ja luonnollista kehitystä.
Stig-Erik Bruun, Kehityspäällikkö, Chemigate
Kiinaa ja tavaramerkkirekisteröintiä ei pidä laiminlyödä. Toiminta Kiinan markkinoilla, patentointi sekä tavaramerkkien suojaaminen ja rekisteröinti siellä on erityisen tärkeää, joten ne ovat trendejä, jotka kannattaa huomioida.
Kolsterin mukaan Kiinan valtionjohto rohkaisee kiinalaisyrityksiä aloittamaan vientiponnistuksia. Kun kiinalaisyritykset tulevat maailmanmarkkinoille, globaalit IPR-oikeudet koskevat myös heitä ja jo virinnyt kiinnostus IPR-asioihin kasvaa entisestään. Kiinassakin halutaan säilyttää kotimaisten yritysten oikeudet.
On äärimmäisen tärkeää pysyä mukana kehityksessä, huomioida IPR-muutoksia maailmalla ja olla proaktiivinen. Tietoisuus muuttuvasta ympäristöstä on tullut yhä tärkeämmäksi. IPR-asioille on oltava oma budjettinsa ja yhtiön IPR-toiminnan on oltava suunnitelmallista, kun valmistellaan tuotteita, tuotantoa ja liikkumista globaaleilla markkinoilla.
Jussi Salo, Patent Officer, Specialist, ABB Oy Motors & Generators
IoT-asiat ovat nyt pinnalla ja meillekin Digital ABB:llä strateginen kehityskohde. Nykyään myös perinteisiä teollisuustuotteita pyritään digitalisoimaan ja lisäämään niiden liitettävyyttä ja käytettävyyttä tietoverkoissa. Kehitys synnyttää keksintöjä! Meiltäkin on äskettäin lähtenyt kaksi ohjelmistopatenttihakemusta.
Järjestelmän kehittyminen: Kiinalaisetkin pyrkivät maansa rajojen ulkopuolelle, haluavat nostaa jalostusastettaan sekä lisätä laatua ja innovaatioita. Siksi myös he vaativat laadukkuutta IP-asioiden hallinnalta. Kiinalaisesta oikeusjärjestelmästä tulee jatkuvasti ennakoitavampi, sillä IP-asioihin erikoistuneet tuomioistuimet takaavat oikeutta tasapuolisesti länsimaisillekin yrityksille. Kiinassa siirrytään lähemmäksi länsimaista käytäntöä ja se näkyy.
Muutoksia tapahtuu globaalisti. Esimerkiksi yhdysvaltalainen käytäntö on nyt lähentymässä muuta maailmaa. Yhdysvallat on lähes ainoa maa, joka sallii ohjelmistopatentit sellaisinaan. Siksi ne ovatkin hyvin heikkolaatuisia. Kun Euroopan patenttivirasto EPO lisää vähitellen tietotekniikan patentoitavuutta, käytännöt lähestyvät hiljalleen toisiaan – toivottavasti terveelliseen suuntaan.
Kimmo Jyllilä, Hallituksen puheenjohtaja, Serres Group Oy
Hallitustason työssäni näkyy selkeästi, kuinka IPR:n merkitys on kasvussa. Jo olemassa olevien IPR-oikeuksien hyödyntäminen järkevästi on nyt suunta, johon kuljemme. Teknisesti oikein toimiminen on tärkeää, mutta hyvän asiantuntemuksen saaminen ja kaupallisesti järkevien ratkaisujen tekeminen on myös olennaista.
IPR-oikeuksien suojaaminen Kiinan markkinoilla ei ole mahdotonta. Meillä on Kiinassa jo jonkin verran myyntiä ja siten myös kasvutavoitteita. Me olemme monien muiden tavoin pitäneet IPR-oikeuksien suojaamista Kiinassa vaikeana ja osittain mahdottomana, mutta Kolsterin asiantuntijat ovat saaneet meidät vakuuttuneiksi siitä, miten brändiä ja merkkejä voi suojata siellä tehokkaasti alan ammattilaisten johdolla.
Tuotantomme ja tuotekehityksemme sijaitsevat Suomessa, kaukana markkinoista. Kuinka siis suojata osaaminen niin vahvasti, että sitä voi puolustaa globaaleilla markkinoilla? Patenttien hakeminen ja rekisteröinnit on tärkeää, mutta yhä enemmän pohdimme pienemmän toimijan puolustautumismahdollisuuksia isoilla markkinoilla.
Kiinan markkinat houkuttelevat yrityksiä koosta ja toimialasta riippumatta. Onnistunut laajentuminen edellyttää kuitenkin ennakointia ja varautumista. Miksi suojata tavaramerkki, mihin erityisesti kiinnittää huomiota Kiinan markkinoilla, entä millainen on hyvä kumppani? Kolsterin toimistusjohtaja Timo Helosuon vinkeillä jokainen yritys pääsee tehokkaasti Kiina-taipaleensa alkuun.