Kim ja Björn Kolster: Olemme ylpeitä 150-vuotiaasta perheyrityksestä
12.02.2024Kolsterin hallituksen puheenjohtaja Kim Kolster ja hänen isänsä ja edeltäjänsä Björn Kolster tuntevat suurta ylpeyttä perheyrityksestä, joka on kulkenut suvussa jo viiden sukupolven ajan. ”Vastuu tuo myös paineita”, Kim Kolster sanoo.
150 vuotta liiketoimintaa on kunnioitettava saavutus mille tahansa yritykselle. Kolsterin hallituksen puheenjohtaja Kim Kolster, 48, kantaa ylpeänä perheyrityksen lippua nyt omalla vuorollaan.
”Näin juhlavuonna pysähdyn miettimään, mitä kaikkea edelliset sukupolvet ovatkaan tehneet perheyrityksemme eteen. On kunnia luotsata näin perinteikästä yhtiötä ja edustaa jo viidettä sukupolvea. Toisaalta tunnen myös vastuun ja tietynlaisia paineita siitä, että kuljetan yritystä eteenpäin seuraavalle sukupolvelle. Päivittäinen työskentely on silti samanlaista riippumatta siitä, kuinka pitkä historia yrityksellä on”, Kim Kolster sanoo.
Björn Kolster, 78, aloitti perheyhtiössä vuonna 1972.
”En voinut silloin kuvitellakaan näkeväni yrityksen 150-vuotisjuhlallisuudet. On kunnia, että yrityksellämme on näin pitkä historia.”
Perheyritys on raivannut tiensä läpi niin itsenäistymisajan myllerrysten, sota- ja lamavuosien, talouskriisien kuin globaalin pandemian. Esimerkiksi 1990-luvun lama ei juuri vaikuttanut Kolsterin liiketoimintaan.
”Tuohon aikaan 70 prosenttia asiakkaistamme oli ulkomailta. Jätimme heidän puolestaan suoria hakemuksia Patentti- ja rekisterihallitukseen. Kansainvälisten sopimusten voimaan astuminen 1990-luvun puolivälissä muutti tilannetta, kun yhdellä hakemuksella saattoikin hakea patenttia ja tavaramerkkiä moneen maahan. Yhtäkkiä hakemuksia ei tullut meille samaan tahtiin kuin ennen. Oli oma haasteensa selvitä siitä”, Björn Kolster muistelee.
Toisaalta Nokian nousu ja 1990-luvun lopun it-buumi olivat Kolsterille lottovoitto. Nokian perässä moni muukin suomalainen yritys innostui patentoimaan keksintöjään.
”Isä on usein sanonut, että vaikeat ajat synnyttävät uusia ideoita. Silloin perustetaan yrityksiä ja keksitään innovaatioita, joita halutaan myös suojata. 1990-luvulla tämä toimi hyvin meidän eduksemme”, Kim Kolster kiteyttää.
Kim Kolster aloitti aikoinaan työt perheyrityksessä opintojensa ohessa. Omia poikiaan hän on kannustanut hakemaan työkokemusta ensin muualta.
Perheyritykseen suoraan koulusta
Kim ja Björn Kolster ovat kumpikin aloittaneet työt perheyrityksessä nuorina, suoraan koulun penkiltä.
”Halusin perheyritykseemme töihin heti, kun valmistuin oikeustieteellisestä tiedekunnasta. Sain työn tavaramerkkijuristina, ja myöhemmin toimin tavaramerkkiosaston päällikkönä”, Björn Kolster kertoo.
Hän teki perheyrityksessä 40-vuotisen uran, josta yli 30 vuotta hän toimi hallituksen puheenjohtajana. Tätä ennen tehtävää hoiti hänen isänsä Åke Kolster. Björn Kolster pitää yhtenä tärkeänä saavutuksenaan sitä, että yritykselle perustettiin johtoryhmä 1980-luvulla.
”Halusin johtamiseen enemmän yhteistyötä, ja siinä mielestäni onnistuimme.”
Kim Kolster on työskennellyt perheyrityksessä 24 vuotta. Hallituksen puheenjohtaja hän on ollut vuodesta 2016 lähtien.
”Aloitin työt Kolsterin IT-yksikössä – silloisella ATK-osastolla – taloustieteen opintojeni ohessa. Kasvoin vähitellen vastuullisempiin tehtäviin. Työskentelimme isäni kanssa yhdessä vuosikaudet, esimerkiksi yhtiömme hallituksessa. Se vähensi minulta paineita roolistani ja helpotti sukupolvenvaihdosta”, Kim Kolster kertoo.
Omille pojilleen hän on antanut neuvon kartuttamaan työkokemusta ensin muualla. Vasta sen jälkeen on aika katsoa, haluavatko he töihin perheyhtiöön.
”Henkilöstö on tärkein pääomamme”
Osaava ja luotettava edelläkävijä. Näin Kim ja Björn Kolster kiteyttävät 150-vuotiaan perheyrityksen vahvuudet neljällä sanalla. Kumpikin nostaa tärkeimpänä esiin Kolsterin henkilökunnan.
”Henkilöstö on meidän tärkein pääomamme. Olemme panostaneet paljon heidän koulutukseensa ja viihtyvyyteensä”, Björn Kolster sanoo.
”On jopa klisee sanoa, että henkilöstö on meidän tärkein voimavaramme mutta se on kuitenkin totta. Yrityksemme jatkuvuus on rakentunut ihmisten ja heidän osaamisensa pohjalta. Koko bisneksemme perustuu luotettavuuteen. Ansaitsemme sen vahvalla osaamisellamme”, Kim Kolster jatkaa.
Kansainvälisyys on yksi Kolsterin liiketoiminnan kivijaloista. Sen merkitys on ymmärretty perheyrityksessä aina. Saksasta Suomeen muuttaneella yrityksen perustajalla Rudolf Kolsterilla oli jo erinomaiset kansainväliset yhteydet.
”Meiltä on matkustettu ympäri maailmaa luomassa verkostoja jo aikoina, jolloin matkustaminen ei ollut kovin tavallista. Nykyään meillä on ainutlaatuinen kansainvälinen kumppaniverkosto”, Kim Kolster sanoo.
Esimerkiksi Kiinan liiketoimintapotentiaali tunnistettiin heti, kun maan elinkeinoelämä avautui ulkomaisille yrityksille 1980-luvun alussa. Kolster on auttanut asiakkaitaan Kiinassa vuodesta 1983 lähtien.
”Muistan, kun kävin kollegani kanssa Kiinassa vuonna 1985. Maan uusi patenttilaki oli astunut juuri voimaan. Moni asia Kiinassa oli vielä melko alkeellista. Kun seuraavan kerran kävin Kiinassa seitsemän vuotta myöhemmin, Peking oli jo muuttunut monella tapaa”, Björn Kolster kertoo.
Björn Kolster teki perheyhtiössä 40-vuotisen työuran. Hän toimi hallituksen puheenjohtajana vuodet 1981–2016.
”Innovaatiot eivät maailmassa lopu”
Kolster on ollut läpi historiansa alan uudistaja ja osallistunut IPR-alan lainsäädännön ja käytäntöjen kehittämiseen. Yrityksessä on ennakkoluulottomasti hyödynnetty uusimpia järjestelmiä ja työkaluja. Nyt juhlavuonna konkretisoituu suuri satsaus, kun Kolsterin uusi it-järjestelmä otetaan käyttöön.
”Minulle edelläkävijyys tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kouluttaudumme sekä pysymme mukana alan trendeissä ja olemme myös vaikuttamassa niihin”, Kim Kolster sanoo.
Kansainvälisyys on tulevaisuudessakin tärkeää Kolsterille. Toisaalta suomalaiset yritykset ovat yhä tärkeämpi asiakaskunta.
”Maailma muuttuu jatkuvasti ja koko ajan nopeammin. Se on toisaalta meille hyvä asia. Keksinnöt ja innovaatiot eivät maailmassa lopu, ja samalla meille tulee suojattavaa IPR:ää. Haluamme auttaa jatkossakin suomalaisia yrityksiä viemään keksintöjään ja tuotteitaan maailmalle. Toivottavasti innovaatioiden kehittämiseen panostetaan Suomessa myös tulevaisuudessa.”