15.5.2020
120 vuoden yhteenlasketulla IPR-alan kokemuksella Kolsterin kemian ja bioteknologian tiimi on kansainvälisten toimeksiantojen konkari. Se lukee tieteellistä tutkimusta äidinkielenään ja pääsee parhaaseen lopputulokseen yhteistyössä asiakkaan kanssa. Kemian tiimin johtaja ja eurooppapatenttiasiamies Krister Karlsson kertoo, mikä tekee tiimistämme erityisen.Kemian alan poikkitieteellisten keksintöjen suojaus edellyttää vankkaa kokemusta, kaupallista näkemystä sekä kansainvälisten hakemusten maakohtaisten erityispiirteiden huomiointia. Tätä kaikkea – ja enemmänkin – löytyy Kolsterin yhdeksän hengen bioteknologian ja kemian tiimiltä.
”Monipuolinen ja poikkitieteellinen taustamme takaa, että ymmärrämme asiakkaan kuin asiakkaan tarpeita. Tiimimme eritysasiantuntemusta ovat muun muassa orgaaninen ja analyyttinen kemia, lääke- ja polymeerikemia, biotekniikka ja mikrobiologia”, kertoo tiimin johtaja ja eurooppapatenttiasiamies Krister Karlsson.
Nämä kolme ominaisuutta muodostavat vahvan tiimin, joka suojaa asiakkaan innovaatiot toimeksiannosta riippumatta:
Tiimin jäsenillä on pitkä asiamiestausta, ja osalla on yli 20 vuoden kokemus alasta. Työkokemus muun muassa tutkimuslaitoksista, yritysten tuotekehityksestä sekä yritysten sisäisen IPR-asiantuntijan ja patenttiasiamiehen työstä on huomattava etu.
”Tämän lisäksi minulla on usean vuoden kokemus Markkinaoikeuden teknisenä tuomarina kaikissa patentteja ja hyödyllisyysmalleja koskevissa valitus- ja riita-asioissa. Monipuolinen kokemuksemme antaakin meille kyvyn asettua asiakkaamme saappaisiin”, Karlsson kertoo.
Kemian alan keksintöjen monimutkaisuuden takia asiamiehellä on oltava vahvaa ymmärrystä tieteellisestä tutkimuksesta ja kokeellisten tulosten tulkinnasta.
”Meille tieteellisten tulosten lukeminen on äidinkieli.”
Kaikilla tiimiläisillä on korkeakoulutausta, esimerkiksi orgaanisesta kemiasta, teknisestä kemiasta, farmaseuttisesta kemiasta, biokemiasta, polymeerikemiasta tai molekyylibiologiasta. Viisi yhdeksästä tiimiläisestä on väitellyt tohtoriksi.
”Luonnontieteiden lisäksi ryhmällä on myös vahvaa kaupallista näkemystä. Siksi osaamme suojata keksinnöt niin, että niistä on liiketoiminnallista hyötyä. IPR-strategioiden miettimistä auttaa monen ryhmän jäsenen työkokemus in-house-asiamiehenä.”
Lue vinkkejä patenttihakemuksen tekemiseen.
Vahva osaaminen kemian alojen, biotekniikan ja mikrobiologian alueilla takaa, että tiimi hallitsee sujuvasti myös esimerkiksi lääketieteelliset sovellukset, analyyttisen-, elintarvike- ja teknisen kemian sekä materiaalipuolelta esimerkiksi polymeereihin ja nanoteknologiaan liittyvät alat.
”Monet asiakkaidemme keksinnöt liittyvät myös ympäristöteknologiaan ja clean-tech-sovelluksiin. Osaamisalueemme on poikkitieteellinen, kuten asiakkaidemme keksinnötkin. Asiamiestyöhön kuuluu jatkuva oppiminen asiakkaiden uusien keksintöjen parissa. Tämän johdosta olemme hyvin harjaantuneita oppimaan ja omaksumaan uutta teknologiaa ja tietoa”, Karlsson kertoo.
Jokaisen asiamiehen ydinosaamista on patenttihakemusten laatiminen sekä välipäätösvaiheiden ja hakemusten käsittely. Riittävän kokemuksen kerryttäminen vie vuosia.
”Tiimillämme on huippuluokan osaamista ja runsas kokemus väite- ja valitusasioista sekä suullisista käsittelyistä Euroopan patenttivirasto EPOssa”, Karlsson sanoo.
Parhaan ja kattavimman suojan saaminen kemian keksinnöille ei ole yksiselitteistä.
”Tiimillemme onkin kehittynyt erinomainen ongelmanratkaisukyky, joka ulottuu yksittäisistä hakemuksista IPR-strategioiden laatimiseen.”
Suuri osuus alan patenttihakemuksista haetaan kansainvälisesti ja laajalti. Kun hakemuksia tehdään moneen maahan, on asiamiehellä oltava vahva näkemys siitä, millainen hakemus menestyy. Taitavasti laadittu hakemus huomioi muun muassa maakohtaiset erityispiirteet ja kokeellisen datan riittävyyden.
”Koska tiimimme käsittelyssä on keskimääräistä enemmän kansainvälisiä hakemuksia, kansainvälinen kokemuksemme on ainutlaatuista. Tässä meitä auttaa myös Kolsterin vahva ja kokenut IPR-assistenttien tiimi, joka sujuvasti pitää yhteyttä mihin tahansa maailman kolkkaan”, Karlsson kertoo.
Moni ryhmän jäsenistä on asunut ja tehnyt töitä ulkomailla, kuten Saksassa, Englannissa, Etelä-Koreassa, Ruotsissa, Alankomaissa ja Itävallassa. Tiimissä on myös kaksi asiamiestä, joilla on vuosikymmenten kokemus IPR-alasta Saksassa. Suomen ja saksan kielien lisäksi tiimi palvelee myös ruotsiksi ja englanniksi.
”Euroopan, Yhdysvaltojen ja Kiinan lisäksi meille tuttuja patenttihakemusten kohteita ovat esimerkiksi Japani, Etelä-Korea sekä moni maa Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.”
Krister Karlsson
Associate Partner, Head of Biotech & Chemistry, European Patent Attorney
krister.karlsson@kolster.com
044 236 5676