Skip to content

Tekoäly hillitsee diabetesta ja täyttää jääkaapin – koronakriisi kiihdyttää AI-ratkaisujen kehitystä Yhdysvalloissa

07.09.2020

7.9.2020

Yhdysvalloissa tekoäly on valjastettu ratkaisemaan koronakriisiä muuallakin kuin terveydenhuollossa. Pandemia on kiihdyttänyt esimerkiksi yksityisyydensuojan lujittamista. Innovointi-into kasvattaa suojaushakemuksia dramaattisesti, arvioi kansainvälisen kumppaniverkostomme asiantuntija Patrick Keane Yhdysvaltain Virginiassa. 

Pandemia-aika on saanut jokaisen yhdysvaltalaisen yrityksen tutkimaan taseitaan ja pohtimaan kulueriään suurennuslasilla. Samalla yritykset kuitenkin etsivät mahdollisuuksia kehittää liiketoimintaansa koronaviruksen inspiroimilla uusilla teknologioilla ja innovaatioilla. 

Nykykehitys Yhdysvaltojen IP-kentällä keskittyy innovaatioihin, jotka tunnistavat ja ratkaisevat koronakriisin aiheuttamia ongelmia: pilvipalvelut, yksityisyydensuoja, uudet lääketuotteet sekä esimerkiksi uudet hengityskonemallit ovat jatkuvassa kehityksessä”, kertoo IPR- ja lakitoimisto Buchanan, Ingersoll & Rooneyn johtava osakas Patrick Keane. 

IP_Trends2020_Patrick C. Keane

Edistysaskeleet liittyvät koronan vaikutusten minimointiin. Yhteistyönä kehitetään esimerkiksi hengityskoneita, ja viruksen oireita pyritään jäljittämään tekoälyn ennakoivan analyysin avulla. Sen perusteella pyritään myös tunnistamaan mahdollisia tautikeskittymiä ja tarvittaessa rajoittamaan ihmisten liikkumista taudin kulkemisen mukaan. Keskittyminen AI-teknologioiden kehitykseen johtaa myös uusiin kumppanuuksiin ja yhteistyösopimuksiin yritysten välillä, kuten avoimen lähteen AI-alustojen kehittämiseen.

”Meidän on ollut pakko opetella ja ottaa käyttöön uusia teknologioita, alustoja ja pilvipalveluihin sekä 5G-teknologiaan nojaavia yhteistyön muotoja. Kehitys ei rajoitu vain virtuaalipalavereihin, vaan ulottuu myös terveydenhuoltoon. Uusissa innovatiivisissa tekoälyn varaan rakentuvissa terveydenhuollon ympäristöissä voi käydä virtuaalisella lääkärin vastaanotolla ja diagnoosit tai seulonnat voi tehdä etänä”, Keane kertoo. 

Älykkäitä sisäelimiä ja avaruusaluksia

Tekoäly on Yhdysvalloissa suurin kehittyvä teknologia-alue myös koronarokotteen ja hoitokeinojen kehityksen ulkopuolella. 

”Nousevaa AI-teknologiaa ovat muun muassa puheenymmärrykseen liittyvät keksinnöt. Kun laitteet tunnistavat ja käsittelevät puhetta entistä tarkemmin, niiden toiminta vaatii vähemmän fyysistä kosketusta ja ne ovat siten hygieenisempiä”, Keane kertoo. 

Kehittyvä reunalaskenta taas tarjoaa aiempaa älykkäämpiä pilvipohjaisia laitteita puhelimista lääkinnällisiin laitteisiin, älykodinkoneisiin ja kulkuneuvoihin. 

”Älykkäällä tekohaimalla voidaan kontrolloida diabetesta, ja älykäs jääkaappi pystyy tilaamaan itse täydennystä ruokavarastojen huvetessa. Toukokuussa taas vihittiin käyttöön SpaceX Crew Dragon -avaruusalus, joka edustaa toisenlaista kehityksen ääripäätä”, Keane mainitsee esimerkkeinä.

Mitä enemmän toimimme tekoälyn varassa ja viestimme etäyhteyksien välityksellä, sitä suurempaa huomiota tulee kiinnittää tietoturvaan. 

”Tietomurrot kodin älylaitteiden kautta sekä tunkeutuminen Zoomin kaltaisiin pilvipohjaisiin kolmannen osapuolen tukemiin online-tapaamisiin huolettavat. Todennäköisesti erilaisilta hyökkäyksiltä ja tietomurroilta suojaavat ratkaisut yleistyvät entisestään ympäristössä, jossa työskentelemme yhä enemmän kotoa käsin”, Keane kertoo. 

Tekoäly on välttämätön selviytymiskeino 

”Moni maa on jo tunnustanut, että tekoälyratkaisujen kehittäminen on miltei välttämätöntä niille aloille ja yrityksille, jotka haluavat selvitä seuraavalle vuosikymmenelle”, Keane kertoo. 

Tekoälyllä on innovaatioalojen kiistaton kärkipaikka, ja esimerkiksi Kiina on ilmoittanut aikeistaan olla tekoälyn globaali keskus vuoteen 2030 mennessä. 

”Myös Yhdysvalloissa laaditaan aloitteita ja säädöksiä, jotka tähtäävät erityisesti yksityisen sektorin innovaatioihin ja kasvuun tekoälyn saralla ja edistävät tekoälyn vastuullista käyttöä.”

 Yhdysvaltojen presidentin asetus helmikuussa 2019 sekä Yhdysvaltojen kansallisen tiede- ja teknologianeuvoston (NSTC) strateginen suunnitelma auttavat raivaamaan tietä ja kasvattavat ihmisten luottamusta AI-ratkaisuja kohtaan. 

”Myönteiset vaikutukset näkyvät eksponentiaalisessa nousussa Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirastolle (USPTO) tehdyissä tekoälyyn liittyvissä patenttihakemuksissa viimeisen viiden vuoden aikana”, Keane kertoo. 

Yhdysvaltojen IPR-kenttä ei osoita merkkejä hidastumisesta, ja suojaustarve todennäköisesti vain kiihtyy entisestään.

”Koronakriisi aiheutti reippaan nousun innovaatioiden määrässä, joten kriisin seurauksena näemme todennäköisesti myös dramaattista kasvua innovaatioiden suojauksessa.”

OTA YHTEYTTÄ