Kiinteistöjen ilmanvaihtokoneiden pussisuodattimia valmistava Leanfil on saanut tuotteilleen jalansijaa Suomen lisäksi jo kahdeksassa Euroopan maassa. Pienen vantaalaisyrityksen kansainvälistymisen mahdollistaa lisensointi, jossa Kolster on toiminut yhtiön kumppanina.
Alushousuista se alkoi, ja maailmalle on jo päästy! Ilmanvaihtojärjestelmien kanssa noin 11 vuotta yhdessä työskennelleet Samu Pöri ja Tommi Lustig kyllästyivät siihen, että iv-koneen koko suodatin kehyksineen piti heittää aina roskiin suodattimen vaihdon yhteydessä. He kehittivät suodattimen, jonka kehys hankitaan vain kerran. Vaihdettava pussisuodatin kiinnitetään kehykseen samantyyppisellä leveällä kuminauhalla kuin boksereissakin on.
Tuote lanseerattiin 2021, ja sen myynti on lähtenyt hyvin käyntiin – ensin Suomessa ja sitten lisenssien avulla kahdeksassa muussa Euroopan maassa. Tavoitteena on laajentua muuallekin, esimerkiksi Pohjois-Amerikkaan. Toimitusjohtaja Samu Pörin mukaan menestyksen takana on tarmokasta työtä ja tuuriakin, mutta ennen kaikkea uskallusta.
Leanfil on esitellyt uudenlaista suodatintaan alan messuilla eri maissa. Filtech2023-messuilla Saksassa olivat mukana Leanfilin hallituksen puheenjohtaja Heikki Pöri (vas.), toimitusjohtaja Samu Pöri ja hallituksen jäsen Tommi Lustig.
”Me uskallamme haaveilla isosti. Jo ihan alussa meillä oli visio, että itse kehittämästämme tuotteesta tulee maailman halutuin pussisuodatin.”
Leanfil-suodatin tukee ympäristötavoitteiden saavuttamista rakennusten ylläpidossa. Kun suodattimesta vaihdetaan säännöllisesti vain suodatinosa, kehys voi olla paikallaan vaikka koko iv-koneen käyttöiän, useita kymmeniä vuosia. Leanfil vähentää jätettä, tuo kustannussäästöjä ja helpottaa myös huoltotyötä. Myös logistiikkakustannukset pienenevät, koska konehuoneisiin kuljetettavan materiaalin määrä pienenee.
”Jätteen määrän väheneminen heijastuu asiakkaan jätekustannuksiin alentavasti. Jätemäärä tippuu noin kolmasosaan aiemmasta, kun mukaan lasketaan kuljetukseen tarvittavat laatikot ja suodattimen vaihdon yhteydessä syntyvä jäte”, Samu Pöri kertoo.
Kun Leanfil oli kehittänyt kestävän kehityksen suodattimensa, se pyrki suojaamaan tuotteensa sekä siihen liittyvän brändinsä ja lähti maailmalle esittelemään uutta ideaansa. Uudenlainen pussisuodatin herättikin heti huomiota alan ammattilaisten messuilla esimerkiksi Saksassa ja Yhdysvalloissa.
”Moni ihmetteli, miksei tällaista ole keksitty aiemmin”, Samu Pöri kertoo. ”Tämä on tietääksemme ainoa laatuaan koko maailmassa. Markkinoilla ei ole vastaavanlaista pussisuodatinta, jonka kehys ei menisi jätteeksi.”
Messuilla etsittiin yhteistyökumppaneita suodattimen kansainväliseen valmistukseen ja myyntiin. Leanfil valmisteli yhdessä Kolsterin kanssa lisenssisopimuksen, jonka avulla tuotetta voi levittää eri maihin.
”Lisenssisopimuksemme antaa yhteistyökumppaneillemme oikeuden valmistaa ja myydä Leanfil-suodattimia niissä maissa, joihin oikeus on annettu. Tällä hetkellä olemme lisensoineet Leanfil-tuotteen Norjaan, Saksaan, Belgiaan, Luxembourgiin, Hollantiin, Ranskaan, Sveitsiin ja Italiaan. Meillä on kaksi alihankkijaa, jotka valmistavat tuotetta Suomen markkinoille.”
Samu Pöri korostaa, että pieni yritys ei olisi selvinnyt lisenssisopimusten valmistelusta yksin – eikä olisi siihen yksin ryhtynytkään. Leanfil otti yhteyttä Kolsteriin ja sai tarvitsemaansa konsultointiapua.
”Määrittelimme strategiaamme jo alkuvaiheessa, että haemme lisensoinnilla nopeampaa kasvua ja kansainvälistymistä. Kolster pystyy auttamaan meitä tavoitteemme saavuttamisessa.”
Lisenssikaupankäynnissä ostaja yleensä tutkii myyjän aineettomat oikeudet ja niiden mahdolliset heikkoudet. Kun ostaja haluaa välttyä turhilta maksuilta, kaupankäynnissä saattaa syntyä erilaisia vastaväitteitä. Siksi on tärkeää saada selvyys oman lisensoitavan tuotteen tai brändin suojan kattavuudesta jo ennen neuvotteluja.
Kolster kävi ensin läpi Leanfilin olemassa olevat IPR:t varmistaakseen mahdollisimman sujuvan neuvotteluprosessin. Lopulta syntyi valmistus- ja myyntilisenssisopimus, jonka avulla Leanfil käy neuvotteluja itsenäisesti eri maissa.
”Avustaminen lisenssisopimusten teossa ei rajoitu pelkästään aineettomien oikeuksien tarkasteluun ja sopimuksen hiomiseen. Siihen kuuluu myös kokemuksen tuominen lisenssineuvotteluista sekä asiakkaan sparraaminen ja neuvominen kaikenlaisissa lisensointiin ja neuvotteluihin liittyvissä asioissa”, kertoo Kolsterin Associate Partner, Licensed Legal Counsel Hannes Kankaanpää.
Samu Pöri neuvoo muitakin yrityksiä ottamaan heti yhteyttä alan asiantuntijoihin, kun lisensointi kiinnostaa.
”Kannattaa valmistella lisenssisopimukset ensin alan asiantuntijoiden kanssa. Panostus hyviin sopimuksiin maksaa varmasti itsensä takaisin tulevaisuudessa”, Samu Pöri sanoo.
Hannes Kankaanpää piti Leanfilin toimeksiantoa erittäin mielenkiintoisena, koska tuote on yksinkertainen, sillä oli jo kysyntää ja siihen liittyy paljon positiivisia puolia esimerkiksi ympäristön kannalta.
”Lisensointi usein helpottuu, kun kohteena on suojattu tuote tai teknologia, jolla on todistetusti jo kysyntää. Leanfil oli myös suojannut hyvin aineetonta omaisuuttaan ennen lisenssien hankkimista. Kun omaisuus on suojattu asianmukaisesti, silloin on myös lisensoitavaa. Tämä on lisensointiliiketoiminnassa elintärkeää.”
Lisenssin tavoitteena on mahdollistaa liiketoiminnan skaalaaminen tehokkaasti ja edistää tuotteen turvallista jakelua maailmalle.
Kiinnostuitko lisensoinnista?