Kiinan IPR-lainsäädäntö on kehittynyt nopeasti, mutta eroja länsimaisiin käytäntöihin löytyy yhä, toteaa toimitusjohtajamme Timo Helosuo blogissaan. Kiinan markkinat hyvin tunteva Helosuo kirjoittaa, että ainakin brändien suojauksen osalta Kiina on varsinainen Villi länsi.
Lokakuun lopulla suomalaisen yritysjohtajien joukko oli presidentti Alexander Stubbin mukana Kiinan-valtiovierailulla. Tiedotustilaisuudessaan presidentti rohkaisi suomalaisyrityksiä käymään kauppaa Kiinassa. Mutta millaiseen IPR-ympäristöön Kiinaan investoivat suomalaisyritykset päätyvät?
Itse olen seurannut Kiinan liiketoimintaa ja IPR-ympäristöä vuosien ajan. Aihe kiinnostaa paitsi Kolsterin toimitusjohtajana myös Suomalais-Kiinalaisen kauppayhdistyksen puheenjohtajana.
Kiina on kehittänyt omaa IPR-lainsäädäntöään nopeasti. Lainsäädäntö on jo hyvin lähellä sitä, mihin olemme tottuneet Euroopassa.
Kokonaisuutta ei kuitenkaan voi vielä verrata länsimaihin. Vaikka lainsäädäntö alkaa olla kunnossa, haasteena on erityisesti oikeuslaitoksen toiminta. Se poikkeaa merkittävästi länsimaiden riippumattomista oikeusistuimista.
Erityisesti riitatilanteissa Kiinassa korostuu paikallisen ympäristön tunteminen ja sen mukaisesti oikean neuvottelustrategian valinta. Paikallistasolla IPR-asioiden hallinta vaihtelee suuresti.
Kiinan Patentti- ja tavaramerkkivirasto julkaisi vuoden 2023 raportissaan tietoja toimialasta. Positiivisena asiana esiin nousee ammattilaisten nopea kouluttautuminen, mutta haasteena on tekemisen laatu.
Kiinan patenttitoimistoista peräti 41 prosenttia on perustettu alle kolmen vuoden sisällä ja joka viidennellä patenttiasiamiehistä on alle vuoden kokemus alalta – luonnollisestikaan tällöin ei voi odottaa kovin korkeaa ja tasaista laatua. Aineettomissa oikeuksissa kokemus on valttia. Toisaalta: kokemus lisääntyy koko ajan ja muutaman vuoden päästä tilanne on jo aivan toinen.
Brändien suojaamisen osalta Kiina on vielä Villi länsi. Maassa toimii yli 35 000 yritystä, jotka ovat rekisteröityneet brändien suojaamiseen. Niistä alle 5 prosenttia on ammattimaisia IP-lakitoimistoja.
Oma erikoisuutensa Kiinassa on riitatapausten pysähtyminen määräämättömäksi ajaksi kesken prosessin. Näiden jumittumien liikkeelle saamisessa on tunnettava kiinalaista mielenmaisemaa ja paikallisten riippuvuussuhteiden kudosta.
Kolsterilla on kokemusta yli 5 000 Kiinaan liittyvästä toimeksiannosta. Vaikka uusiakin tilanteita tulee vastaan, vahvasta kokemuksesta on luonnollisesti hyötyä.