Skip to content

Miten toimia, kun patenttia on loukattu – asiantuntijamme vastaavat

09.12.2024

Loukattiinko patenttiasi tai onko yrityksesi vahingossa loukannut toisen oikeuksia? Tilanteessa kannattaa toimia nopeasti. Kolsterin IPR-juristi Hannes Kankaanpää ja patenttiasiamies Ossi Huhtanen neuvovat, miten edetä kriisin selvittämisessä ja miten estää loukkauksia jo ennalta.

Patenttiloukkauksien ja -kiistojen kirjo on laaja. Joskus on kyse räikeästä, laajamittaisesta, tahallisesta kopioinnista, toisinaan on epähuomiossa päädytty toisen jo patentoimaan ratkaisuun. Joka tapauksessa nopea reagointi asiaan on valttia. Kolsterin patenttiasiamies Ossi Huhtanen ja juristi Hannes Kankaanpää kertovat, miten patenttiloukkauksen sattuessa kannattaa edetä.

”Tärkeintä on toimia nopeasti ja ottaa jo alussa ammattilainen avuksi, ettei kriisi ehdi kasvaa suuremmaksi”, he neuvovat.

Sopuun kannattaa pyrkiä neuvottelemalla mahdollisimman pian vastapuolen kanssa, olipa kyseessä tahallinen kopiointi tai vahingossa syntynyt ristiriita.

”Useimmissa tapauksissa patenttiloukkaukset ratkaistaan neuvottelupöydässä. Sopimuksella voidaan velvoittaa pidättäytymään loukkaavan ratkaisun hyödyntämisestä, määrätä korvauksia tai sopia muusta ratkaisusta, joka estää tilanteen eskaloitumisen. Käytännössä puhutaan samoista elementeistä kuin mihin tuomioistuinprosessinkin kautta päädyttäisiin”, Ossi Huhtanen kertoo.

”Toivottua lopputulosta kannattaa pohtia oman liiketoiminnan kannalta. Erityisesti jos mahdollinen loukkaaja ei ole suora kilpailija voi olla viisasta esimerkiksi lisensoida oma patentti mahdolliselle loukkaajalle tai tehdä muuta yhteistyötä”, Hannes Kankaanpää neuvoo.

Viivyttelystä voi olla ihan konkreettista haittaa. Nopea reagointi voi estää pitkän ja kalliin oikeusprosessin.

”Viivyttely voi myös johtaa maksettavien korvausten pienentymiseen tai heikentää asemaasi oikeudessa”, Ossi Huhtanen sanoo.

Jos patenttiasi loukataan: Analysoi, hanki todisteet ja lähetä kirje

Jos epäilet omaa patenttiasi loukatun, analysoi tilanne huolellisesti asiantuntijan kanssa. Patenttien suojassa voi olla esimerkiksi tulkinnanvaraisia heikkouksia, jotka on hyvä ainakin tiedostaa.

Mahdollisen loukkauksen selvitys kannattaa aloittaa analysoimalla, täyttyvätkö patentin loukkauksen kriteerit. IPR-juristi tai patenttiasiamies pystyy arvioimaan tilanteen. Todisteiden kerääminen nopeasti ja laajasti on ensiarvoisen tärkeää. Lähtökohtaisesti todistustaakka loukkauksesta on patentin haltijalla.

”Jos tuotteita on saatavilla vapaasti markkinoilta voi hyödyntää koeostoa eli hankkia loukkaavaksi epäilemänsä tuotteen. Silloin tuotetta on helpompi analysoida ja vertailun voi dokumentoida esimerkiksi valokuvien tai videon kanssa. Monet korkean teknologian tuotteet tai komponetit sekä esimerkiksi kemialliset aineet vaativat usein syvällisempää tutkimusta, eikä loukkausta voi todeta pelkästään tuotetta tai sen toimintaa katsomalla. Myös valokuvat, markkinointimateriaalit ja muut julkiset tiedot voivat toimia tärkeinä todisteina”, Hannes Kankaanpää neuvoo.

Jos patenttiloukkaus todetaan, ensimmäinen virallinen askel on usein varoituskirjeen (Cease and Desist Letter) lähettäminen vastapuolelle. Siinä esitetään loukkauksen yksityiskohdat ja omat konkreettiset vaatimukset, esimerkiksi vaatimus loukkaavan toiminnan lopettamisesta.  Kirjeen liitteeksi kannattaa liittää patenttijulkaisu tai ainakin patentin yksilöintitiedot ja claim chart -analyysi. On myös määriteltävä aika, missä kirjeeseen on vastattava, yleensä noin 14 päivää.

Nopea toiminta tuottaa myös nopeita tuloksia.

Ossi Huhtanen kertoo esimerkin: ”Eräs yritys epäili, että kilpailija markkinoi sen oikeuksia loukkaavaa tuotetta. Ensimmäisenä kontaktina lähetettiin yksinkertainen ja kohtelias varoituskirje, joka tuottikin heti tuloksia. Kilpailija veti tuotteen pois markkinoilta 21 minuuttia kirjeen saapumisen jälkeen.”

Jos saat varoituskirjeen: etene suunnitelmallisesti

”Jos oma yrityksesi saa varoituskirjeen jonkun toisen patentin loukkaamisesta, kannattaa ensin vetää henkeä ja heti sen jälkeen ottaa yhteyttä patenttiasiantuntijaan”, Ossi Huhtanen tiivistää.

”Analysoi asiantuntijan kanssa, onko loukkaukselle todellisia perusteita. Kirjeen saaminen ei automaattisesti tarkoita, että olisit toiminut loukkaavasti. Mikäli syyte on aiheeton tai loukattavaksi väitetty patentti sisältää heikkouksia, voitte vastata kilpailijalle vasta-argumenteilla.”

Jos osoittautuu, että olet toiminut loukkaavasti, on tärkeä minimoida vahinkoja. Kannattaa selvittää, onko omaa tuotetta esimerkiksi mahdollista muuttaa vai pitääkö sen myynti lopettaa. Liiketoiminnan jatkamisen kannalta on selvitettävä, kuinka suuren taloudellisen kriisin myynnin lopettaminen tai tuotteen muuttaminen aiheuttaisi.

Asiallisiin varoituskirjeisiin on hyvän tavan mukaista aina vastata asiallisesti. Päätä ei kannata työntää pensaaseen, vaan esittää oma kanta ja pyrkiä ratkaisemaan asia, toki omasta edusta kiinni pitäen. Mitä nopeammin asian saa sovittua ilman tuomioistuinkäsittelyä, sitä parempi molemmille osapuolille.

Hyvä IPR-strategia ehkäisee kriisejä

Patenttiloukkaustilanteiden ennaltaehkäisyyn auttaa parhaiten hyvä ja jatkuvasti päivitettävä IPR-strategia. Esimerkiksi toimintavapausselvitykset (FTO, Freedom-to-Operate) auttavat varmistamaan, että yrityksen tuotteet eivät loukkaa muiden oikeuksia. Lisäksi kilpailijaseuranta ja markkinoilla olevan teknologian analysointi pienentävät loukkausriskin mahdollisuutta.

Omista IPR-oikeuksista on tärkeää huolehtia jatkuvasti.
”Selvitä asiantuntijan kanssa, onko omilla immateriaalioikeuksillasi riittävä suoja ja valmistaudu mahdollisiin konfliktitilanteisiin esimerkiksi miettimällä prosessi ja toimintatavat valmiiksi”, Hannes Kankaanpää sanoo.

IPR-loukkausten käsittelyssä sovintoratkaisut ovat usein molempien osapuolten etu. Oikein hoidettuna loukkaustilanne voi muuttua mahdollisuudeksi kehittää liiketoimintaa ja vahvistaa yrityksen asemaa markkinoilla.

Oletko varautunut loukkaustilanteeseen? Toimi ennakoivasti ja ota rohkeasti yhteyttä! 

OTA YHTEYTTÄ

Hannes Kankaanpää
Associate Partner, Counsel, IP & Technology Law, Licensed Legal Counsel
hannes.kankaanpaa@kolster.com
+358 40 920 8703

Ossi Huhtanen
Partner, European Patent Attorney
ossi.huhtanen@kolster.com
+358 50 524 2418