Kolster blogi

Orionin IPR-johtaja Heidi Adler: Hyvä IPR tekee yrityksestä kiinnostavan

Kirjoittanut Kolster | 06.03.2019

6.3.2019

Yksi lääke voi sisältää kymmeniä tai satoja patentteja, joten lääkeyhtiön IPR:n pyörittäminen vaatii näkemystä, kokemusta ja strategiaosaamista. IPR on yksi kriittisistä tekijöistä lääkealan yrityksen menestyksessä, kertoo Orionin IPR-johtaja Heidi Adler.

”Lääkettä kehitetään jopa 15 vuotta”

Lääkebisneksessä kilpailu on kovaa. Kaikki etsivät jatkuvasti uusia molekyylejä, joiden pohjalta voi kehittää uusia innovatiivisia menestyslääkkeitä. Patentit ovat alalla erityisen tärkeitä, jotta alkuperäiset molekyylit saadaan suojattua kehitystyön aikaisessa vaiheessa yksinoikeuden varmistamiseksi ja investointien suojaamiseksi. Lisäksi lääkkeiden tuotekehityskaaret ovat pitkiä, koska lääkkeen testaaminen vaatii pitkiä kliinisiä tutkimuksia myyntiluvan saamiseksi.

Valmiin lääkkeen myyntilupa saatetaan saada vasta 15 vuoden kuluttua siitä, kun alkuperäisen molekyylin ensimmäinen patenttihakemus on jätetty. Yksinoikeutta olisi tällöin lääkkeen myyntiin tullessa jäljellä enää 5 vuotta. Lääkealalla onkin käytössä niin sanottu lisäsuojatodistusjärjestelmä (SPC, Supplementary Protection Certificate), joka antaa myyntiluvan mukaiselle lääkkeelle viiden vuoden lisäsuoja-ajan tietyin edellytyksin, kun lääkkeen markkinoille tuleminen on kestänyt pitkään. Tämä järjestelmä mahdollistaa pidennetyn yksinoikeuden kautta investointien kannattavuutta ja mahdollistaa takaisinmaksun.

”Annostelunkin voi patentoida”

Innovatiivinen lääkeaine saattaa sisältää jopa satoja patentteja, ja esimerkiksi annostelu voi olla patentoitu. Jos lääkkeen käyttäjä on aiemmin ottanut lääkettä kahdesti päivässä, tablettiin saatetaan kehittää uusi innovatiivinen pinnoite, jonka ansiosta jatkossa riittääkin yhden pitkävaikutteisen tabletin ottaminen kerran päivässä. Lääkeaineiden patentteja hakevat sekä alkuperälääkkeen valmistaja että samaan lääkeaineeseen perustuvan kilpailevan tuotteen markkinoille tuovat kilpailijat. Esimerkiksi doketakseli on solunsalpaajissa käytetty vaikuttava aine, jonka pohjalta on kehitetty ja varmasti kehitetään jatkossakin patentoitavia lääkevalmisteita merkittävä määrä – jopa kymmeniä vuodessa.

”Globaali salkku kattaa eri suojamuodot”

Orionin IPR-salkussa on patenttien lisäksi tavaramerkkejä, verkkotunnuksia ja mallisuojia. Patentoimme paljon, ja olimme Patentti- ja rekisterihallituksen vuoden 2017 tilastoissa toiseksi eniten tavaramerkkejä rekisteröivä yhtiö. Mallisuojauksia meillä on esimerkiksi inhaloitavien astmalääkkeiden annostelulaitteen muotoilulle. Myös lisensointi kuuluu vaihtoehtoihimme: jos emme käytä itse jotakin kehittämäämme molekyyliä, voimme lisensoida sen ulos muiden hyödynnettäväksi.  Voimme myös vastaavasti lisensoida yritykseemme sisään muiden kehittämiä molekyylejä tai teknologioita, jos näemme niissä potentiaalia ja meillä on mahdollisuuksia jatkaa lupaavaa kehitystyötä eteenpäin.

”Emme loukkaa muiden oikeuksia”

IPR-salkkumme on globaali, ja meillä on kilpailijoita kaikkialla maailmassa. Väitteitä, valituksia ja riitoja sekä erilaisten suojausten uusimisia ja lisensointikysymyksiä onkin vireillä jatkuvasti ja alalla tyypillisesti riidat käyvät läpi eri oikeusasteet. Historiamme aikana olemme taistelleet innovatiivisten lääkkeidemme puolesta milloin Yhdysvalloissa tai Japanissa, milloin Suomessa tai Ruotsissa. Riitoja käydään esimerkiksi niiden yhtiöiden kanssa, jotka ovat kehittäneet tuotteillemme rinnakkaislääkkeitä ja haluaisivat tulla markkinoille aiemmin kuin mihin alkuperäinen patenttisuoja olisi antanut mahdollisuuden. Olemme valmiita puolustamaan oikeuksiamme: jos joku esimerkiksi käyttäisi tavaramerkkiämme luvatta, puuttuisimme asiaan välittömästi. Oma vahva periaatteemme uusien tuotteiden kehittämisessä on se, että emme loukkaa muiden IPR-oikeuksia.

”Hakemusten kirjoitustaito on keskeistä”

Orion investoi sata miljoonaa euroa vuodessa tutkimukseen ja tuotekehitykseen, ja haluamme varmistaa pitävästi yksinoikeutemme innovaatioihimme. Patenttiemme on oltava niin vahvoja, että pystymme puolustamaan niitä menestyksellisesti yksinoikeutemme turvaamiseksi. Patenttihakemukset on kirjoitettava niin, että ne pysyvät tarvittaessa pystyssä myös tiukoissa oikeuskäsittelyissä vaikkapa 20 vuoden kuluttua. Etsimme jatkuvasti myös uusia digitaalisia työkaluja ja tapoja IPR-työn hoitamiseen tehokkaammin ja helpommin. Oman työni ja johtamisfilosofiani mukaan tärkeää on se, että teemme IPR-työtä yhdessä tiiminä vuorovaikutuksessa yrityksen muun organisaation ja ulkopuolisen verkoston kanssa. Ideaalitilanteessa tiimini jäsenillä on kullakin omat vahvuutensa, jotka tukevat toisiaan. Tällöin saavutamme tiiminä enemmän kuin yksilöt koskaan voivat saavuttaa erillisinä toimijoina.

”Olen uuden oppimisen äärellä”

Tuntui kuin olisin tullut kotiin, kun aloitin elokuussa 2018 Orionin Immateriaalioikeudet-osaston johtajana. Voin tässä työssäni hyödyntää kaikkea aiemmin omaksumaani: opintojani Helsingin yliopiston kemian laitokselta ja pitkää kokemustani yritysten IPR-salkkujen ja -strategioiden räätälöijänä. Työ tutkimus- ja kehitysyksikkömme huippuasiantuntijoiden kanssa avaa kiinnostavia näkymiä sekä kemiaan että IPR-alaan. Olenkin nyt tekemisissä monien sellaisen asioiden kanssa, johon en ole aiemmin perehtynyt, ja jokainen päivä merkitsee uusien asioiden oppimista.

”IPR tekee yhtiöstä kiinnostavan”

Siirryin tähän tehtävään Kolsterilta, jossa johdin biotekniikan ja kemian yksikköä ja sain hyvää kokemusta strategisista IPR-kumppanuuksista. Pääsin myös seuraamaan eri yritysten tapoja kehittää ja kaupallistaa IPR:ää. IPR-salkun strateginen kehittäminen ja johtaminen on yhtiön liiketoiminnan kannalta kriittisen tärkeää työtä. Strategia ei ole koskaan valmis, vaan sitä on päivitettävä säännöllisesti vastaamaan muuttuvaa toimintaympäristöä. Täällä Orionillakin työni linkittyy aina yhtiön strategiaan, ja mahdollistamme liiketoiminnan menestymistä omalla panoksellamme. Kun IPR on kunnossa, olemme yhtiönä kiinnostava. Olen myös päässyt mukaan lääkealan yritysten eurooppalaisen järjestön EFPIA:n (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) IPR-työryhmään, jossa saan kiinnostavaa tietoa alan kehityksestä. Sitä voimme hyödyntää päivittäisessä työssämme.

Tarvitsetko sparrausta IPR-strategiatyöhön?

Tutustu Kolsterin IPR-strategia-ammattilaisiin!

   

LUE LISÄÄ

Autamme laatimaan IPR-strategian, joka tukee liiketoimintasi menestystä

IPR-strategia on hallitusasia

IPR-strategia tukemaan liiketoimintaasi