Oululainen teknologiastartup Haltian tekee mahdottomasta helppoa – IoT avasi ovet maailmalle
18.10.2021IoT- ja tuotekehitysyritys Haltianin kehittämiä älyratkaisuja hyödynnetään monessa kansainvälisesti tunnetussa tuotteessa. Yrityksen omia tuotteita ja nopeaa laajentumista suojaavat patentit.
Älyratkaisut levittäytyvät niin työpaikoille, wc-tiloihin kuin palveluihin esineiden internetin ja sensorien tuottaman datan avulla. Haltian on tiukasti kiinni tässä kehityksessä.
Vuonna 2012 käsin poimittu joukko matkapuhelinyritys Nokian asiantuntijoita iski viisaat päänsä yhteen perustaakseen itselleen maailman parhaan työpaikan. Ensimmäinen suunnitteluprojekti löytyi Piilaaksosta vain parin kuukauden kuluttua yrityksen perustamisesta.
”Pääoman sijaan meillä oli huikea viiden hengen tiimi ja halu saada vaativinta asiakaskuntaa mahdollisimman kaukaa. Nyt Haltianilla työskentelee 140 henkeä ja tarjoamme maailmanluokan IoT- sekä tuotekehitys- ja suunnittelupalveluja ympäri maailman”, Haltianin CTO Jyrki Okkonen kertoo.
Haltianin sormenjäljet näkyvät muun muassa Oura-älysormuksessa, Red Dot Design Awardilla palkitussa Specim-hyperspektrikamerassa, Lindströmin seuraavan sukupolven älykkäissä pesuhuoneissa ja Postin uusissa lokerikoissa.
”Haasteet ovat insinööreille herkkua, ja sloganimme on ’impossible things made easy’. Vaikka aloitimme pääoman kerryttämisen alihankinnalla, se on yksinään liian suhdanneherkkää liiketoimintaa. Halusimme jotain omaa, ja IoT tuntui tulevaisuuden alalta.”
Älyä toimistoihin
Haltianin ensimmäinen oma tuote oli IoT-monitoimilaite Thingsee One. Nykyään Thingsee on alusta, jolla yritykset voivat integroida IoT-toimintoja omiin palveluihinsa ja tuotteisiinsa. Anturisensorien keräämä data ohjataan asiakkaan omaan sovellukseen tai esimerkiksi Haltianin Empathic Building -palveluun, jonka ideana on taata kiinteistön käyttäjien ja työntekijöiden hyvinvointi.
”Hybridityömallit luovat kysyntää palvelulle, jonka avulla töihin paluu on helppoa. Palvelulla näkee esimerkiksi siivotut alueet ja käyttämättömät työpisteet. Ilmanlaadun sensorit havainnoivat tilojen hiilidioksidi- ja kemikaalipitoisuuksia”, Okkonen kertoo.
Haltian peräänkuuluttaa langattomissa tuotteissaan turvallisuutta ja varmatoimisuutta. Yhteistyökumppani Wirepasin lähiverkkoteknologia reitittää itsensä uudestaan pisteiden välillä, eikä Haltian ole matkapuhelinverkoissa riippuvainen yhdestä operaattorista.
”Monet teollisuustoimijat yllättyvät siitä, että dataa voi siirtää luotettavasti myös langattomasti. Pyrimme aina itsekorjautuviin järjestelmiin, jotka eivät piittaa sähkövioista ja kaatuvista verkoista.”
Tuotekehitys on tarkoin suojattu
Haltianin nopeasti kasvavan liiketoiminnan selkäranka ovat yrityksen omat tuotteet, joiden kehitystä ja matkaa maailmalle on suojattu alusta saakka Kolsterin kanssa patentein ja toiminnanvapausselvityksin.
”Tuotekehitys pitää tuotteemme kilpailukykyisinä, mutta uusille toiminta-alueille siirtyessä on tärkeää, että omien keksintöjemme suojauksen lisäksi tiedämme, mitä kilpailijamme ovat jo suojanneet”, Okkonen sanoo.
Patentit suojaavat yrityksen vauhdikasta laajenemista uusille mantereille. Yritys toimii Euroopassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Aasiassa.
”Kasvava patenttiportfolio osoittaa sijoittajille ja omistajille, että tiedämme mitä teemme, ja samalla se on todiste tuotteidemme arvosta. Patenteista saa neuvotteluihin kättä pidempää.”
Hyvä IPR-kumppani puhuu samaa kieltä
Omien tuotteiden suojaus on suoraviivaista, mutta alihankintana myytävien palveluiden IPR-oikeuksista on sovittava erikseen asiakkaiden kanssa. Jos IPR:n unohtaa sopimuksista, omat oikeudet voivat valua vahingossa asiakkaalle.
”Myymme käyttöoikeuksia pilviohjelmistoihin, mutta sopimusehdoissa on oltava tiukkana. Etenkin Yhdysvalloissa moni yrittää saada rajattomat käyttö- ja muokkausoikeudet tuotteeseen. On asiakkaallekin parempi, etteivät he voi tehdä muutoksia, joista me emme voi vastata. Omista oikeuksista kiinni pitäminen myös nostaa asiakkaan arvostusta yritystä kohtaan.”
Kolster on voittanut Haltianin luottamuksen sillä, että IPR-asiantuntijat ymmärtävät yrityksen liiketoimintaa ja puhuvat samaa kieltä sen kanssa. Okkonen arvostaa tätä.
”Kolster saa IPR-maailman byrokratian tuntumaan vaivattomalta asiakkaalle.”
Hallitusti maailmalle
Haltian on etsinyt omaa liiketoimintasektoriaan siirtymällä alihankinnasta IoT-maailmaan ja kuluttajamarkkinoiden kautta b2b-sektorille. Suunnittelu- ja tuotekehityspalvelut ja omat tuotteet ovat liiketoiminnan tukipilarit, joista aina jokin kantaa, vaikka muut heiluisivat.
”Yrittäminen on avainsana: siirtymä tutusta ja turvallisesta alihankinnasta puhtaaseen kehitystyöhön on haastavaa. Tekee kipeää, kun omat odotukset tuotetta ja markkinaa kohtaan eivät aina toteudukaan. Pettymykset pitää ottaa oppimiskokemuksina”, Okkonen kertoo.
Vuonna 2020 Haltianin liikevaihto oli 9,1 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuoteen oli yli 40 prosenttia. Yrityksen tavoitteena on kasvaa ja laajentua entisestään. Useat onnistuneet sijoituskierrokset kertovat, että Haltian on oikeilla jäljillä.
”Haluamme kuitenkin skaalautua hallitusti, emme kasvaa hinnalla millä hyvänsä. Nyt tarjoamme insinööreillemme maailmantason haasteita, opimme uusia teknologioita eri sovellusalueilta ja sovellamme niitä omiin tuotteisiimme.”