Patentit saivat ohituskaistan Euraasiaan – PRH aloitti yhteistyön Euraasian patenttiviraston kanssa
27.08.2020Patentti- ja rekisterihallituksen ja Euraasian patenttiviraston tuore yhteistyösopimus antaa suomalaisille patenttihakemuksille ohituskaistan Euraasian maihin, kertoo Kolsterin eurooppapatenttiasiamies Marjut Honkasalo.
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) ja Euraasian patenttivirasto (EAPO) käynnistivät elokuun alussa kolmen vuoden pituisen Patent Prosecutiin Highway (PPH)-pilottikauden. Se tarkoittaa hyvää suomalaisille patentinhakijoille, sillä yhteistyö laajentaa mahdollisuuksia hakea patenttia nopeutetulla käsittelyllä nyt myös Euraasian patenttisopimukseen kuuluviin maihin: Turkmenistaniin, Valko-Venäjälle, Tadžikistaniin, Venäjälle, Azerbaidžaniin, Kazakstaniin, Kirgisiaan ja Armeniaan. Euroopan patenttiviraston tavoin yhdellä hakemuksella voi hakea patenttia EAPO:n kautta sopimukseen kuuluvissa maissa.
Patent Prosecution Highway eli PPH on ohituskaista patenttihakemusten käsittelyssä. Hyväksytyn PPH-pyynnön jälkeen patenttihakemus käsitellään nopeutettuna loppuun asti.
”Patentinhakijalle PPH-sopimus on tavallista nopeampi ja tehokkaampi keino saada ensimmäistä hakemusta vastaava patentti myönnetyksi myös toisessa virastossa. Järjestelmän tarkoitus on myös vähentää päällekkäistä tutkimustyötä eri maiden patenttivirastoissa”, eurooppapatenttiasiamies Marjut Honkasalo kertoo.
Kun PRH toteaa tutkimansa patenttihakemuksen vaatimukset hyväksyttäviksi, vastaavalle hakemukselle voi pyytää PPH-käsittelyä Euraasian patenttivirastossa. Samoin EAPO:ssa hyväksyttyä hakemusta vastaavalle hakemukselle voi pyytää nopeutettua käsittelyä PRH:ssa. PRH:n ja EAPO:n sopimuksessa hakemukset voivat olla joko kansallisia patenttihakemuksia tai kansainvälisiä PCT-hakemuksia.
”PPH-sopimuksesta on patentinhakijalle monia etuja. Jos hakija käyttää Suomen virastossa hakemuksen englanninkielistä käsittelyä, PPH-pyynnön välipäätöksiä ei tarvitse kääntää. PPH-sopimuksen hyödyntäminen saattaa myös kasvattaa myönteisten välipäätösten todennäköisyyttä, nopeuttaa ja vähentää käsittelyn aikana annettavien välipäätösten määrää ja siten säästää hakijalta sekä aikaa että rahaa”, Honkasalo kertoo.
Patentti- ja rekisterihallitus kuuluu Global PPH-ryhmään ja on siten solminut PPH-sopimuksen useiden maiden, kuten Yhdysvaltojen, Kanadan ja Japanin patenttivirastojen kanssa. Viime vuonna Suomesta tehtiin yhteensä 95 PPH-pyyntöä, joista suurin osa tehtiin Yhdysvaltoihin ja toiseksi eniten Kiinaan.
Marjut Honkasalo
Partner, European Patent Attorney
marjut.honkasalo@kolster.com
050 524 2413
LUE LISÄÄ
Keksijänä tekoäly? Kuka keksii ja kenen ovat oikeudet kehittyvien AI-ratkaisujen aikana?