Kolster blogi

Skick-sähköpotkukelkan uniikki tuoteidea nojaa vahvaan IPR-suojaan

Kirjoittanut Kolster | 26.10.2021

Oululainen startup Arctic Rides Oy kehitti maailman ensimmäisen ympärivuotiseen käyttöön sopivan sähköpotkukelkan. Vahva IPR-suojaus auttaa vakuuttamaan sijoittajat tilanteessa, jossa liikevaihtoa ei vielä ole. Yritys ponnistaa Euroopan laidalta kansainvälisille markkinoille lisensoinnin avulla.

Kun yrittäjä Markku Laatikainen luonnosteli kuivamustekynällä ajatuksiaan turvallisesta kevytajoneuvosta kesällä 2020, hän ei arvannut kehittävänsä jotain täysin uniikkia. Talvikäyttöön sopiva Skick-sähköpotkukelkka saattaa luoda täysin uuden ajoneuvoluokan moottorikelkan, potkukelkan, sähköpotkulaudan ja sähköpolkupyörän rinnalle.

”Halusimme tehdä ja tuotteistaa uudenlaisen kevyen sähkökulkuvälineen ympärivuotiseen käyttöön. Patentit, lisenssien myyminen ja globaali kasvu ovat kuuluneet liiketoimintasuunnitelmaamme alusta saakka, mutta vasta Kolsterin asiantuntijan kanssa ymmärsimme, kuinka merkittävästä keksinnöstä onkaan kyse”, Skick-sähköpotkukelkan keksijä ja Arctic Rides -yrityksen toimitusjohtaja Markku Laatikainen kertoo.

Laatikainen kokosi ympärilleen asiantuntijatiimiä muun muassa Facebookin Ihmehärvelit-ryhmästä. Kahdessa kuukaudessa Antti Karjalahden, Pasi Paanasen ja Tuomas Laatikaisen Arctic Rides -yritys oli pystyssä, ensimmäinen Skick-prototyyppi työn alla ja patenttihakemus vetämässä.

Skick-sähköpotkukelkan nimi juontaa sanoista ’ski’ ja ’kick’. Kelkka kulkee suksilla sähkömoottorin vetämänä, mutta sen voi myös potkia liikkeelle perinteisen potkukelkan tapaan. Jalaksissa on ylös nostettavat renkaat, jotka voi napsauttaa pikalukolla alas hiekoituksella tai kuivalla maalla kulkua varten.

”Vastaavia laitteita ei ole markkinoilla. Skick on turvallinen kulkuneuvo kaiken ikäisille ja sopii muokattavuutensa vuoksi myös ammattikäyttöön esimerkiksi ruokaläheteille, tehtaiden ja kaivosten sisäiseen liikennöintiin ja harrastustoimintaan”, Laatikainen kertoo.

Kun liikevaihto puuttuu, sijoittajat luottavat IPR-omaisuuteen

Sijainti Euroopan laidalla on haaste pienelle ja pienellä rahoituksella käynnistyvälle startupille, mutta ensimmäinen koetinkivi on uskottavuuden saavuttaminen. Sijoittajat ja yhteistyökumppanit haluavat tietää, onko tuotteelle aidosti kysyntää ja pärjääkö yhtiö kilpailussa.

”Vaikka meillä on jo ennakkotilauksia ja myyntisopimuksia, liikevaihtoa ei vielä ole. Se on ymmärrettävästi punainen lippu monelle sijoittajalle ja yhteistyökumppanille. Ennen liikevaihtoa IPR onkin paras keino saada uskottavuutta ja kasvattaa yrityksen arvoa muiden silmissä”, Laatikainen kertoo.

Skickin IPR-suoja on poikkeuksellisen vahva suhteutettuna kilpailtuun toimialaan ja yrityksen nuoreen ikään. Arctic Rides on vuoden sisällä porskuttanut tuoteidean kehittämisestä lanseeraukseen ja ehtinyt hankkia Skickille patentin, kaksi hyödyllisyysmallia ja Euroopan kattavan tavaramerkin. IPR-kumppaniksi yrityksen maailmanvalloitukseen valikoitui Kolster.

”Ensimmäisestä palaverista saakka huomasimme, että Kolsterilla on laaja osaaminen ja konsultointi on valmentavaa. Heidän asiantuntijansa ovat pelanneet patenttipeliä vuosia, joten he osaavat asettaa sanansa oikein parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi sekä puhua samaa kieltä asiakkaansa kanssa. Kolster voitti luottamuksemme.”

Skick on patentoinnin oppikirjaesimerkki

Patentit ovat Skickin menestyksen kannalta elintärkeässä roolissa, sillä sähköinen liikkuminen on megatrendi ja kilpailtu markkina-alue. Yritys tulee toimialallaan väistämättä tilanteeseen, jossa se joutuu estämään kopiotuotteita.

”Koska patentti edellyttää keksinnöltä uutuutta, harrastelijakeksijöiden kehittämät vastaavat, moottoreilla käyvät menopelit olisivat voineet olla este patentille. Skickin teknologia on kuitenkin niin hienostunutta ja jalostunutta, että yksityiskohdat saivat nopeasti patenttisuojan”, kertoo Kolsterin asiantuntija.

Sähköpotkukelkan keulassa on napamoottorilla varustettu iso rengas. Tämä vetorengas on asetettu jalasparin eteen, mikä tekee kelkasta helpommin ohjattavan. Jalasten päälle voi myös laittaa istuimen, jolloin se poikkeaa perinteisestä potkukelkasta.

Vastaavia pioneerikeksintöjä näkee Kolsterin asiantuntijan mukaan harvoin, sillä suojaa haetaan useimmiten jo olemassa olevan tekniikan parannuksille.

”Patentointi on kielto-oikeuden lisäksi yrityksen strateginen veto. Kun tuote on markkinoilla ja menestyy, patenttien arvo kohoaa dramaattisesti ja voi muodostaa jopa kymmeniä prosentteja yrityksen arvosta.”

Huomattavaa lisäsuojaa keksintö saa hyödyllisyysmalleista.

”Kun suojaamme ydinkeksinnön lisäksi myös laitteen tekniset parannukset, kopiotuotteet eivät voi käyttää niitä. Siten kopiotuotteet ovat automaattisesti Skickiä huonompia.”

Nopeampaa kasvua IPR:n avulla

Vauhtia kansainväliseen kasvuun Skick hakee lisensoinnista.

”Haluamme kasvaa samanaikaisesti sekä maantieteellisesti että eri toimialoilla. Voimme esimerkiksi lisensoida IPR-oikeuksiamme golfvarusteita valmistavalle toimijalle, joka tuottaa Skickistä versioita siihen käyttöön räätälöitynä omine varusteineen”, Laatikainen kertoo.

Kesällä 2021 järjestetyn sijoituskierroksen jälkeen Skick tähyää kansainvälisiä kasvumahdollisuuksia.

”Lanseerauksen ja jälleenmyyntisopimusten julkistamisen jälkeen aloitamme Pohjoismaiden kutittelun. Olemme jo saaneet yhteydenottoja Baltian maista ja Pohjoismaista yrityksiltä, jotka haluavat edustaa meitä”, Laatikainen kertoo.

Vireillä on myös kansainvälinen PCT-patenttihakemus, jota voi myöhemmin jatkaa kansallisina patenttihakemuksina kaikkialla maailmassa.

”Tavoitteemme on löytää yksi tai useampi ajoneuvoalan partneri nopeuttamaan markkinoille menoa ja Skickin maailmanvalloitusta. Pohjoismaiden jälkeen tähtäämme Pohjois-Amerikkaan, sillä siellä markkinalla on kokoa ja talvikäyttöiselle kulkuvälineelle todennäköisesti kysyntää.”