Voit nyt hakea pienelle tai keskisuurelle yrityksellesi tukea eurooppalaisesta SME Fund -rahastosta. Director of Kolster Legal Sanna Häikiö tiivistää, mistä tuessa on kysymys, mihin sitä saa ja miten sitä haetaan. Tarjolla on jopa 2 350 euron suuruinen etu, jonka avulla voit suojata aineetonta omaisuuttasi.
EU:sta kantautuu rahanarvoisia uutisia suomalaisille pk-yrittäjille. Euroopan unionin teollisuusoikeuksien viraston (EUIPO) hallinnoiman SME Fund -avustusohjelman tuet pienille ja keskisuurille yrityksille ovat haettavissa. Jaossa on kaiken kaikkiaan 20 miljoonaa euroa. Raha jaetaan hakujärjestyksessä, joten nyt ei kannata viivytellä!
Vastaan alla yleisimpiin SME Fund -tukea koskeviin kysymyksiin ja kerron, kuinka voit hyödyntää tukesi tehokkaasti Kolsterin avulla. Löydät tekstistä myös linkin sivulle, jolla tukea haetaan.
Ideas Powered for Business SME Fund, lyhyemmin SME Fund on pk-yrityksille suunnattu avustusohjelma (SME eli 'small and medium-sized enterprises', suomeksi 'pienet ja keskisuuret yritykset'). Sen kautta tuetaan yrityksiä, jotka työllistävät alle 250 ihmistä ja joiden vuotuinen liikevaihto on alle 50 miljoonaa euroa.
SME Fundin tarkoitus on kannustaa taloudellisen tuen avulla eurooppalaisia pk-yrityksiä ottamaan selvää, millaista aineetonta omaisuutta yrityksessä on ja hankkimaan sille oikeudellista suojaa.
Yrityksesi voi saada SME Fund -tukea kahteen käyttötarkoitukseen:
SME Fund -rahastosta haetaan tukipäätöstä voucheriin eli arvoseteliin, joita on kahdenlaisia:
Voit hakea tukipäätöstä jompaankumpaan voucheriin tai molempiin niistä. Jos saat myönteisen päätöksen molempiin, yrityksesi käytettävissä on yhteensä 2 350 euron arvoinen etu. Sen avulla voit kattaa sekä esianalyysipalvelun että mallioikeuden tai tavaramerkin suojauskustannuksia.
Ei ole. Voucherit kattavat 50–75 prosenttia tavaramerkki- ja mallioikeushakemuksien virastomaksuista sekä 90 prosenttia IP Scan -palvelun kustannuksista. Yrityksesi on maksettava virastomaksut ja/tai IP Scan -palvelun lasku itse. Tuki tilitetään yrityksellesi maksukuitteja vastaan.
Kolsterin IP Scan -palvelun omarahoitusosuudeksi jää 150 euroa, tuki kattaa loput.
SME Fundista myönnettävien tukien haku on alkanut 23.1.2023 ja se päättyy 8.12.2023. Tukea voi hakea ja saada vuosittain, joten se poikkeaa tältä osin esimerkiksi Business Finlandin myöntämästä innovaatiosetelistä.
Hakeminen on helppoa ja nopeaa, kun varaat liitteet valmiiksi. Hakemusta varten tarvitset yrityksesi tiliotteen, josta käy ilmi yrityksesi nimi, täydellinen IBAN-numero sekä BIC/SWIFT-koodi. Lisäksi vaaditaan alv-todistus todistamaan, että yrityksesi harjoittaa aitoa yritystoimintaa. Sen voit osoittaa myös rekisteröintitieto-otteella, jonka saat Yritys- ja yhteistietojärjestelmä YTJ:stä. Hakemuksen voi jättää yrityksen omistaja, työntekijä tai yrityksen valtuutettu edustaja. Pääset hakemussivulle tästä.
Päätöksen voi saada jopa 2–3 viikossa. Voit hyödyntää arvosetelin heti päätöksen saatuasi.
Skannaa yrityksesi IPR:n tila IP Scan -palvelussa
Haluatko kartuttaa tietämystäsi IPR:stä, kuten keksintöjen oikeuksien siirtymisestä työntekijältä työnantajalle? Arveletko, että yritykselläsi on aineetonta omaisuutta, joka kannattaisi suojata? Kiinnostaako sinua, kuinka yrityksesi voisi hyödyntää IP-oikeuksiaan parhaalla mahdollisella tavalla?
Jos vastasit yhteen tai kaikkiin kysymyksiin kyllä, on Kolsterin IP Scan -palvelu oiva tapa sijoittaa SME Fund -tuki.
Kolsterilla tästä niin kutsutusta esianalyysipalvelusta vastaa EUIPOn vaatimukset täyttävä, Patentti- ja rekisterihallituksen auktorisoima IP Scan -asiantuntija. Hän kartoittaa yrityksesi IPR:n tilan: mitä IP-omaisuutta yrityksellä on, miten sitä kannattaa suojata ja kuinka siitä voi saada lisäarvoa. Samalla saat perustietoa aineettomista oikeuksista ja siitä, kuinka ne hyödyttävät yrityksesi liiketoimintaa.
IP Scan -palvelu valaisee IP-oikeuksien merkitystä bisnekselle. Se auttaa sinua suojaamaan yrityksesi liiketoiminnan, tunnettuuden ja brändin eteen tehdyn kovan työn. Se myös selkeyttää, kuinka voit nostaa yrityksesi arvoa ostajien ja sijoittajien parissa aineetonta omaisuutta hyödyntämällä.