Tiedätkö, miten tavaramerkin hakeminen etenee? Kokosimme kattavan kuvauksen tavaramerkin hakemisen vaiheista. Tavaramerkkihakemukseen täytetyt tiedot määrittävät yksinoikeuden, muistuttaa Kolsterin asiantuntija, European Trademark and Design Attorney Kristiina Kaislisto.
Tavaramerkin hakemisessa voi olla yksilöllistä vaihtelua, mutta useimmiten siihen kuuluvat seuraavat vaiheet:
1. Tavaramerkkien tutkiminen. Ennen varsinaisen hakemuksen jättämistä kannattaa tutkia, että vastaavaa tai samankaltaista tavaramerkkiä ei jo ole rekisteröity tai haettu rekisteriin samankaltaisille tuotteille tai palveluille. Tämä auttaa välttämään mahdollisia ristiriitoja ja kuluja.
”Tutki – älä hutki! Merkin ennakkotutkimus säästää mahdollisia riitakuluja ja vaivaa”, Kristiina Kaislisto neuvoo.
2. Tavaramerkkihakemuksen täyttäminen. Tavaramerkkihakemus on asiakirja, joka sisältää tiedot hakijasta, tavaramerkin kuvauksen, luettelon niistä tuotteista tai palveluista, joille rekisteröintiä haetaan. Merkin luokitus on tarkkaa hommaa – luokituksen tulee kertoa täsmälliset nimikkeet.
3. Hakemuksen jättäminen. Täytetty tavaramerkkihakemus jätetään rekisterinpitäjälle. Tämä voi olla esimerkiksi PRH tai EUIPO. Hakemuksen hinta vaihtelee maittain. Suomessa tavaramerkkihakemusmaksut ovat yleensä noin 625–900 euroa (+ alv). Hinta sisältää virallisen kulun 225 euroa sekä Kolsterin palvelumaksut ja mm. ennakkotutkimuksen hinnan. Hakemushinnan suuruus määräytyy lisäksi muun muassa tavaramerkkiluokkien lukumäärän mukaan.
”Ennen ensimmäisen TM-hakemuksen jättämistä tulee miettiä yhtiön nykyistä ja tulevaa liiketoimintastrategiaa ja laatia hakemus näiden mukaisesti. Näin minimoidaan turhat hakemusmaksut”, Kristiina Kaislisto vinkkaa.
4. Tarkastus ja tutkimus. Osa TM-rekisterinpitäjistä tutkii merkin rekisteröintiedellytykset. Tämä vaihe kestää jonkin aikaa, ja virasto voi esimerkiksi asettaa merkin rekisteröinnille esteitä, pyytää lisätietoja tai merkin haltijaa tekemään muutoksia merkin suoja-alaan. Asiantuntija-apu ns. välipäätösvaiheessa säästää aikaa ja rahaa.
5. Julkaisu ja vastustusaika. Kun tavaramerkkihakemus on läpäissyt tutkimusvaiheen, niin hakemus ns. kuulutetaan rekisteröitäväksi. Tieto julkaistaan yleensä viraston verkkosivuilla. Tällöin muilla osapuolilla on mahdollisuus esittää väitteitä tavaramerkin lopullisen rekisteröinnin estämiseksi. Väiteaika vaihtelee maittain, mutta yleensä se kestää yhdestä kolmeen kuukautta.
Kaislisto muistuttaa, että merkkirekisteröinnin haltijan on tärkeää saada tieto rekisteriin sekä haetuista että rekisteriin kuulutetuista merkeistä, jotta näiden rekisteröinti voidaan estää tekemällä väite.
”Tätä varten suositan kaikille merkkirekisteröintien haltijoille valvontapalvelua. Väitteiden teko kilpailijan merkin rekisteröimisen estämiseksi on myös yksi kilpailukeino.”
6. Rekisteröinti. Mikäli väiteaikana ei tehdä väitteitä tai ne hylätään, tavaramerkkihakemus hyväksytään ja merkin rekisteröinti vahvistetaan. Rekisteröinnin jälkeen yrityksen yksinoikeus tavaramerkkiin on virallisesti vahvistettu rekisteröintitodistuksella.
”Tavaramerkkirekisteröinti on erittäin vahva yksinoikeus. Kun rekisteröity merkki on käytössä sen rekisterissä oleville nimikkeille ja merkkirekisteröinnin uudistamisista huolehditaan, niin tavaramerkkiyksinoikeus on ikuinen”, Kaislisto sanoo.
Autamme mielellämme kaikissa tavaramerkin hakemiseen liittyvissä vaiheissa. Tutustu tavaramerkin suojaamisen palveluihimme. Edullisin palvelupakettimme on 380 € + viranomaismaksut.
Kristiina Kaislisto
Partner, European Trademark and Design Attorney
kristiina.kaislisto@kolster.com
+358 50 524 2416