Suomen enkelisijoittajayhdistys FiBANin toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen uskoo, että startupeissa tekoälyn mahdollisuudet pystytään hyödyntämään isoja yrityksiä paremmin. Hän korostaa startupien merkitystä koko Suomen hyvinvoinnin kannalta.
”Startupit ovat tärkeitä Suomen tulevaisuuden kannalta, sillä ne ovat niitä selkärankoja, joiden kautta rakennetaan kasvua. Pienet ja keskisuuret yritykset ovat keskeisessä roolissa niin työllistäjinä kuin viennin kannalta”.
Näin uskoo Suomen enkelisijoittajayhdistys FiBANin toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen. Hän huomauttaa, että vaikka startupien yhteydessä puhutaan usein pöhinästä, työ aloittelevassa yrityksessä on todellisuudessa hyvin rankkaa duunia.
Laisi-Puheloinen tuntee asian paitsi FIBANin toimitusjohtajana, myös oman työuransa kautta. Hän hyppäsi mukaan teknologia-alan startup-yritykseen Priceffiin viitisen vuotta sitten, 48-vuotiaana naisena, ja on edelleen osakkaana mukana. Hänen aiempi taustansa on Puolustusvoimissa ja liike-elämässä.
Pienessä yrityksessä oppii kantapään kautta
Työ startupissa on ollut erittäin opettavaista. Pienessä yrityksessä näkee yrittämisen koko kaaren ja pääsee tekemään ja oppimaan kaikenlaista.
”Jos olisin itse ollut FiBANin jäsen, olisin jättänyt monta virhettä tekemättä. Olisin saanut tietoa startup-yhtiöön sijoittamisen kannalta tärkeistä asioista koulutuksissa, eikä kaikkea olisi tarvinnut oppia kantapään kautta.”
Priceff tarjoaa dynaamista hinnoittelua yrityksille. Laisi-Puheloisen mukaan algoritmien käyttäminen hinnoittelussa voi aluksi herättää pelkoja, mutta nopeasti on nähtävissä, kuinka tekoäly tekee fiksuja päätöksiä ihmisiä tehokkaammin. Laskenta-algoritmi toimii hyvin, kun sille asetetaan oikeat rajat – hinnoittelua varten määritellään muun muassa lähtö- että kattohinta.
”Vähän kuten lapsetkin, koneäly tarvitsee rajoja ja ripauksen rakkautta.”
Tekoälyn tuloon pakko sopeutua
Laisi-Puheloinen uskookin, että oikein käytettynä tekoäly tarjoaa isoja mahdollisuuksia. Tekoäly tulee kaikille toimialoille ja paljon nopeammin kuin vielä muutama vuosi sitten olisi osattu arvata. Nyt kun sääntelyä ei vielä juurikaan ole, myös väärinkäytöksiä tapahtuu.
Laisi-Puheloisen mukaan tilanteeseen on pakko sopeutua. Esimerkiksi oppilaitoksissa oppilaita ei voi kieltää käyttämästä tekoälyä, vaan heille pitää opettaa, miten sitä hyödynnetään oikein.
”Uskon, että startupien on perinteikkäitä yrityksiä helpompi hyödyntää tekoälyä, koska heillä usein käytössä uusimmat teknologiat. Toisaalta suurilla yrityksillä on suuremmat resurssit. Osalla isoista yrityksistä IT-järjestelmät ovat vanhentuneita, ja näiden saattaminen 2020-luvulle vaatii paljon työtä.”
FiBANin bisnesenkeliverkostolla on 670 sijoittajajäsentä. Dynaaminen jäsenkunta koostuu pääasiassa yrittäjistä ja liike-elämän ammattilaisista.
FiBAN saa vuosittain noin 600 hakemusta alkuvaiheen yrityksiltä. Hakemukset käydään läpi, ja parhaat pääsevät hakemaan rahoitusta kahdeksan kertaa vuodessa järjestettävään Pitch-Finland tapahtumaan. Enkelisijoittajat hakevat sijoituksistaan pääasiassa nopeaa kasvua, arvonnousua sekä irtautumista.
IPR-asioiden äärelle maltettava pysähtyä startupeissakin
FiBAN järjestää jäsenilleen runsaasti koulutuksia. Uusien bisnesenkelien koulutuksessa yhtenä moduulina ovat IPR-asiat. Se on osa-alue, johon ei välttämättä osaa kiinnittää huomiota ilman Kolsterin kaltaista kumppania.
Toimitusjohtaja Laisi-Puheloinen muistuttaa, että myös startup-yrittäjien olisi ehdottomasti maltettava pysähtyä IPR-asioiden äärelle. Jos aineettoman omaisuuden jättää suojaamatta, voi tulla ongelmia rahoituksen kanssa tai uusille markkinoille siirtyminen voi vaikeutua ja hidastua. Joissakin tapauksissa IPR:n laiminlyöminen voi olla jopa fataalia. Pelkkä verkkosivun domainin suojaaminen ei riitä, vaan kattavan IPR-strategian avulla pystytään huolehtimaan yrityksen koko aineettoman omaisuuden suojaamisesta.
”Ammattimainen IPR-kumppani osaa antaa ammattimaista sparrausta. Siksi pidän tärkeänä FiBANin yhteistyötä Kolsterin kanssa.”
Tiina Laisi-Puheloinen toimii Suomen Enkelisijoittajayhdistys FiBANin toimitusjohtajana.
Valokuva: FiBAN, Wasim Al-Nasser