Mallioikeutta sääntelevä uusi EU:n asetus ja direktiivi astuvat voimaan joulukuussa. Säännökset tulevat sovellettavaksi vaiheittain, ensimmäiset jo toukokuussa 2025. ”Jatkossa EU-jäsenmaissa on sallittava esimerkiksi liikkuvien ja virtuaalisten mallienkin suojaus”, Kolsterin IP Lawyer Jussi Ilvonen sanoo.
EU:n mallioikeuslainsäädäntö uudistuu kahden uuden säädöksen voimin. EU-asetus koskee koko EU:ssa voimassa olevaa mallisuojaa, joka tunnetaan jatkossa nimeltään EU-malli. Direktiivillä yhdenmukaistetaan jäsenmaiden kansallisia mallioikeuksia koskevaa lainsäädäntöä.
Uudistuksilla pyritään varmistamaan, että mallioikeusjärjestelmä vastaa paremmin yhä voimakkaammin digitalisoituvan yhteiskunnan, kiertotalouden sekä yksittäisten muotoilijoiden ja pk-yritysten tarpeita. Uudistus yhdenmukaistaa 2000-luvun alussa voimaan tulleiden mallioikeusasetuksen ja -direktiivin sääntelyä.
”Uudistuksen myötä koko EU:ssa voi saada suojaa fyysisten tuotemallien lisäksi esimerkiksi liikkuville digitaalisille malleille. Tämä luo muotoilijoille mahdollisuuksia suojata tuotteidensa käyttäjäkokemusta monipuolisemmin. Lisäksi suojattujen mallien luvattomaan 3D-tulostustoimintaan on jatkossa mahdollista puuttua aiempaa laajemmin”, Kolsterin IP Lawyer Jussi Ilvonen sanoo.
Mallioikeus eli mallisuoja suojaa tuotteen ulkomuotoa, kuten pakkauksia, graafisia käyttöliittymiä ja graafisia symboleja, vaatemallia, kankaiden kuviointia, logoja sekä kirjasintyyppejä. Rekisteröidyllä mallioikeudella voidaan kieltää muita käyttämästä mallia hyväkseen kaupallisesti, eli esimerkiksi valmistamaan tai maahantuomaan ulkomuodoltaan vastaavia tuotteita.
Käyttöön uusi D-rekisteröintitunnus
Rekisteröinnistä voi jatkossa kertoa tuotteen yhteydessä rekisteröintitunnuksella, jossa on ympyrän sisällä D-kirjain. Tunnus muistuttaa rekisteröidyn tavaramerkin kanssa käytettävää symbolia ® ja tekijänoikeuksien kanssa käytettävää tunnusta ©. D-rekisteröintitunnusta voi käyttää esimerkiksi tuotteessa, tuotepakkauksessa tai mobiilisovelluksen näkymässä.
Keskeisimpiä muutoksia pienimpien elinkeinotoimijoiden näkökulmasta lienee rekisteröityjen EU-mallien uusimismaksujen merkittävä kasvu, vaikka rekisteröintimaksu säilyy ennallaan 350 eurossa. Mallioikeus on uusittava viiden vuoden välein, mikäli se halutaan pitää voimassa. Uusimismaksut nousevat jokaisella suojaamiskerralla ja ovat 700 euroa viimeiseltä viisivuotisjaksolta. Niin rekisteröity EU-malli kuin kansallinen mallikin voivat saada EU:ssa yhteensä enintään 25 vuoden suojan.
”Eri vaihtoehtojen hyötyjä ja haittoja sekä kustannussäätöjen mahdollisuuksia kannattaa punnita IPR-asiantuntijan kanssa. Pelkkien uusimismaksujen kannalta kansainvälinen hakemus ns. Haagin järjestelmän kautta on jatkossa edullisempi. Toisaalta useassa maassa erikseen voimaan saatettu mallisuoja voi olla joillekin yrityksille tärkeä taktinen elementti, koska suojausta ei voida kaataa kokonaan yhdellä hallinnollisella menettelyllä tai oikeudenkäynnillä,” Ilvonen sanoo.
”Rekisteröity EU-malli on monille toimijoille paras ja kustannustehokkain ratkaisu, sillä se tarjoaa suojan nopeasti ja yhdellä kertaa koko EU-alueelle. Suojan uusimistarvetta voi arvioida uudelleen esimerkiksi noin vuotta ennen kunkin viisivuotisjakson päättymistä.”
Vapaampaa kilpailua varaosamarkkinoille
Sekä asetukseen että direktiiviin päivitetään niin kutsutut korjauslausekkeet koskemaan erilaisten varaosien suojaa. Jatkossa EU:ssa ei voi enää saada mallisuojaa moniosaisten tuotteiden varaosille, joita käytetään yksinomaan tuotteiden korjaamiseen alkuperäiseen ulkoasuunsa. Varaosien myyjien ja valmistajien tulee kuitenkin informoida kuluttajia tuotteen kaupallisesta alkuperästä EU-säädösten edellyttämällä tavalla.
Varaosien mallisuojasääntely on aiemmin vaihdellut eri EU-maissa. Muutokset yhtenäistävät sääntelyä EU:n sisämarkkinoilla, edistävät varaosamarkkinoiden vapaata kilpailua ja tukevat EU:n kiertotaloustavoitteita. Euroopan parlamentin mukaan muutoksella halutaan myös taata kuluttajille mahdollisuus valita kilpailevien, korjaukseen käytettävien tuotteiden välillä.
”Korjauslausekkeen siirtymäaika on varsin pitkä. EU-jäsenmailla on mallioikeusdirektiivin muutosten voimaantulosta kahdeksan vuotta aikaa toimeenpanna vastaavat muutokset kansalliseen lainsäädäntöön. Näin ollen tähän liittyviä markkinamuutoksiakaan ei välttämättä nähdä nopeassa aikataulussa”, Jussi Ilvonen sanoo.
Sääntöuudistukset voimaan portaittain
Useissa maissa on ollut kansallista mallioikeuslainsäädäntöä voimassa jo pitkään. EU-tasolla maalioikeusasetus ja -direktiivi ovat peräisin 2000-luvun alusta.
Lainsäädännön muutokset toteuttava uusi asetus (2024/2822) ja direktiivi (2024/2823) hyväksyttiin EU-parlamentissa keväällä 2024, ja ne tulevat virallisesti voimaan 8.12.2024.
Uudet säännökset tulevat sovellettavaksi vaiheittain. EU-malleja koskevan asetuksen säännöksistä suuri osa tulee sovellettavaksi jo 1.5.2025 alkaen, loput 1.6.2026 alkaen. Ensivaiheessa sovellettavaksi tulevat muun muassa uusi rekisteröintitunnus ja muutokset rekisteröintimaksuihin.
Direktiivin säännökset on saatettava osaksi jäsenmaiden kansallista lainsäädäntöä 36 kuukauden kuluessa direktiivin voimaantulosta, eli 9.12.2027 mennessä.
Jussi Ilvonen
IP Lawyer
jussi.ilvonen@kolster.com
+358 45 7820 1704