”Kun asiakkaamme haluaa patenttinsa voimaan toisessa maassa, otamme yhteyttä paikalliseen kumppaniasiamieheemme. Me Kolsterilla kannamme vastuun myös ulkomaisten kumppaniemme toiminnasta”, Jaana Jalovaara ja Ossi Huhtanen kertovat.
Yhä useampi suomalaisyritys pyrkii maailman markkinoille ja hakee myös patentteja eri maihin. Silloin apu löytyy läheltä: Kolster on suomalainen IPR-huippuosaaja, joka on alusta asti verkostoitunut kansainvälisesti.
”Pitkän kokemuksemme ansiosta voimme luvata, että löydämme luotettavan kumppanin mistä maasta tahansa”, kertoo Jaana Jalovaara, joka vastaa Kolsterin kansainvälisestä verkostosta.
”Laaja kumppanuusverkosto erottelee jyvät akanoista IPR-alalla”, Kolsterin partner, eurooppapatenttiasiamies Ossi Huhtanen muistuttaa.
”Kolsterin palvelun laadun viimeistelee kohdemaassa toimiva paikallinen asiamies, jonka asiantuntemukseen ja etiikkaan luotamme ja jonka jopa usein tunnemme henkilökohtaisesti.”
Jaana Jalovaara ja Ossi Huhtanen listaavat Kolsterin kumppaniverkostosta viisi asiaa, joista asiakkaat hyötyvät erityisesti.
Muissa maissa toimivat kumppaniasiamiehet täyttävät Kolsterin tarkat laatuvaatimukset.
”Kumppanuutemme eivät ole syntyneet esimerkiksi omistussuhteen kautta, vaan perustuvat asiantuntemukseen ja keskinäiseen luottamukseen. Olemme etsineet eri maista sellaiset IPR-asiantuntijat, joiden käsiin voimme uskoa asiakkaidemme toimeksiannot. Kansainväliset kumppanitoimistomme ovat vastaavia IP-toimistoja kuin Kolster”, Jaana Jalovaara kertoo.
Kumppanien valinnassa painavat referenssit ja osaamisen syvyys. Luotettavuuden ohella olennaista on kustannusten minimointi sekä tehokkuus ohjeiden lähettämisessä ja hakemusten muokkaamisessa paikallisia vaatimuksia vastaaviksi yhteistyössä Kolsterin asiamiesten kanssa.
”Kun valitsemme kumppaneita, selvitämme aina tarkasti heidän substanssi- ja teknologiaosaamisensa. Rima on korkealla, jotta asiakkaamme saa parhaan asiantuntijan käyttöönsä”, Jalovaara korostaa.
Kolsterin luottokumppanien verkosto on maailmanlaajuisesti kattava. EU-maat, Yhdysvallat ja Kiina ovat tärkeimpiä kohdemarkkinoita globaalisti toimiville yrityksille. Paikallista IPR-osaamista tarvitaan erityisesti, kun yritys suuntautuu Etelä-Amerikan markkinoille, kuten Brasiliaan tai Chileen, tai muihin Suomesta katsottuna kaukaisiin maihin. Afrikan merkitys IPR-alalla on kasvanut jo usean vuoden ajan.
”Vahvojen Aasian maiden kuten Kiinan, Etelä-Korean ja Japanin lisäksi asiakkaamme hakevat patentteja myös esimerkiksi Pakistanissa, Malesiassa tai Indonesiassa. Näiden markkinoiden roolin ennakoidaan kasvavan, ja siihen on varauduttava IPR-strategiassa ja suojauksissa jo nyt”, Ossi Huhtanen muistuttaa.
Kolster arvioi jatkuvasti, tarvitaanko jonnekin päin maailmaa uusia kumppaneita.
”Vastaamme asiakkuuksissa mukana olevien kumppaneidemme toiminnasta. Tämä on alallamme poikkeuksellista, mutta meille luontevaa, koska olemme itse valinneet kumppanimme ja luotamme heidän työnsä laatuun”, Jaana Jalovaara kertoo.
Kolsterilla on eräänlainen projektinjohtajan rooli – tehtävänä on auttaa asiakasta pääsemään tavoitteeseensa aineettomien oikeuksiensa kaupallisessa hyödyntämisessä.
”Kohdemaan kumppani tekee tilaamamme työn, ja me hoidamme kaiken asiaan liittyvän viestiliikenteen. Pidämme tarkasti huolta myös aikatauluista ja siitä, ettei asiakas joudu maksamaan mistään turhasta”, Jalovaara sanoo.
Kolsterin kumppanuudet ovat poikkeuksetta hyvin pitkäaikaisia. Verkosto on jalostunut vuosikymmenten aikana, ja tuttujen kumppanien kanssa yhteistyö sujuu selkeästi ja nopeasti.
”Kun asiakkaani haluaa patenttinsa voimaan vaikkapa Koreassa, tarvitsen luotettavaa tietoa korealaisista IPR-käytännöistä. Otan yhteyttä sikäläiseen kumppaniasiamieheemme ja lähdemme viemään asiaa yhdessä eteenpäin. Yleensä minä teen patenttihakemuksen, ja kumppani viimeistelee hakemuksen kohdemaan käytäntöjen mukaan. Me Kolsterilla vastaamme kuitenkin koko hakemuksesta”, Ossi Huhtanen kertoo esimerkin.
Kumppaniasiantuntijoita tarvitaan, kun asiakas haluaa saada patentin tai tavaramerkin voimaan toisessa maassa. Verkosto on tärkeä myös silloin, kun IPR-oikeuksista nousee jokin kiista, koska niihin liittyvät riita-asiat käsitellään pääosin kansallisesti.
”Jos asiakkaamme joutuu käymään oikeutta muualla maailmassa, hänen apunaan on kohdemaan käytännöt tunteva IPR-ammattilaisemme”, Jalovaara kertoo.
Ainutlaatuinen kumppaniverkosto ei pysy iskussa itsestään, vaan sitä seurataan ja kehitetään jatkuvasti. Verkostoa auditoidaan säännöllisesti ja palautetta kerätään asiamiehiltä ja yhteistyökumppaneilta.
”Kolsterin omat toimeksiantojen hoitamiseen osallistuvat asiamiehet ovat avainasemassa, kun teemme kumppaniarviointeja. He näkevät, miten yhteistyö käytännössä toimii ja kuinka laadukasta se on”, Jalovaara sanoo.
Joillakin isoilla asiakkailla on myös omia IPR-kumppaneita eri maissa. Kolster auttaa tarvittaessa myös heidän työnsä tai laskutuksensa seurannassa.
”Tuemme tarvittaessa myös asiakkaan sourcing-organisaatiota oikean kumppanin valinnassa, sillä asiamiehillämme on vuosikymmenissä muodostunut näkemys kustannustasosta. Esimerkiksi patentin failauskulut ovat vain osa kokonaiskustannusta. Kilpailutuksessa otamme huomioon kaikki käsittelyn vaiheet alusta myöntöön asti”, Jalovaara kertoo.
”Asiakkaamme odottavat palveluiltamme kustannustehokkuutta, jatkuvaa kehittämistä ja hyviä henkilökohtaisia suhteita. Ne ovat kärkitekijöitä verkoston luomisessa ja ylläpitämisessä”, Ossi Huhtanen korostaa.
Tavoitteletko kansainvälisiä markkinoita? Ota rohkeasti yhteyttä, kerromme lisää!