Skip to content

Yhtenäispatentit ovat jo täällä – viisi vinkkiä yrityksille

01.10.2024

Patentoi rohkeasti – mutta valmistaudu myös riskeihin. Euroopan yhtenäispatenttijärjestelmä muutti kerralla koko pelikentän.

”Yhtenäispatenttijärjestelmä toi suomalaisille yrityksille mahdollisuuden saada helpommin ja halvemmin patentit voimaan muualla Euroopassa – mutta ovi käy myös toiseen suuntaan. Siksi yritysten kannattaa valmistautua huolellisesti”, sanoo European Patent Attorney Krister Karlsson Kolsterilta.

Krister Karlsson listaa viisi tärkeää pointtia Euroopan yhtenäispatenttijärjestelmästä ja IPR-strategiasta, joka auttaa muutokseen valmistautumisessa.

1.    Yhtenäispatenttijärjestelmä lisää kilpailua

”Euroopan yhtenäispatenttijärjestelmä (Unitary Patent, UP) tuli voimaan 2023 ja sen seurauksena Suomessakin tulee voimaan moninkertainen määrä patentteja entiseen verrattuna. Yritykset eri puolilta maailmaa voivat hakea omalle keksinnölleen yhtenäispatenttia, jolloin patentti tulee voimaan myös Suomessa.

Suomalaisille yrityksille uusi järjestelmä tarkoittaa kotikenttäedun menettämistä. Aikaisemmin kilpailijoiden oli haastavaa tulla Suomeen, ja tänne tuleminen vaati erillisen päätöksen. Nyt yhtenäispatentti on todellinen vaihtoehto kansallisille patenteille ja perinteiselle eurooppapatentille, joka pitää saattaa yksitellen voimaan halutuissa valtioissa.”

2.    IPR-strategian on huomioitava koko Eurooppa

”Yritysten kannattaa pikimmiten päivittää IPR-strategiansa. Se määrittää, miten yritys hankkii, hoitaa ja suojaa aineetonta omaisuuttaan. Kansallinen taso ei enää riitä – suomalainen yritys on nyt aina vähintään eurooppalainen toimija.

IPR-strategian luomiseen tarvitaan oikeaa ja ajantasaista tietoa esimerkiksi kilpailutilanteesta. Kovin kilpailijasi saattaakin nyt olla naapurikaupungin sijaan Saksassa tai Hollannissa. 
Hyvä patenttiasiamies on kullan arvoinen IPR-strategian työstämisessä. Hän osaa kysyä juuri oikeat kysymykset ja on mukana miettimässä myös yrityksen kannalta parhaita vastauksia.”

3.    Toimintavapausselvitys auttaa suojautumaan riskeiltä

”Erillinen toimintavapausselvitys (Freedom to Operate) on tärkeä osa IPR-strategiaa ja yrityksen riskienhallintaa. Siinä selvitetään, onko voimassa olevia patentteja tai hyödyllisyysmalleja, jotka saattavat vaikuttaa tuotteen kaupalliseen hyödyntämiseen.

Tarvitaan myös suunnitelma, miten riskeihin reagoidaan. Kun asiaa on pohtinut etukäteen, pystyy tosipaikan tullen reagoimaan asiaan parhaalla mahdollisella tavalla.”

4.    Pieni yritys hyötyy edullisesta patentointihinnasta

”UP on mahdollisuus erityisesti pienille yrityksille. Nyt Suomessakin kannattaa patentoida aiempaa rohkeammin. Patentointi Euroopassa on aiemmin ollut melko kallista, koska jokainen maa on ollut oma kustannuseränsä. Nyt samalla rahalla saa voimaan isomman patenttiportfolion. Myös päätöksenteko helpottuu, kun ei tarvitse miettiä patentin tarvetta erikseen monessa maassa.”

5.    Riitatilanteissa on pystyttävä toimimaan nopeasti

”Yhtenäispatentteja ja perinteisiä eurooppapatentteja koskevat riidat käsitellään EU:n yhdistetyssä patenttituomioistuimessa (Unified Patent Court, UPC). Jos erimielisyys etenee sinne, on kiire toimia. Perinteisesti Suomen markkinaoikeudessa asiaa on voitu käsitellä pari kolme vuotta, mutta UPC:n sääntöjen mukaan asia pitää käsitellä vuodessa.

Kukaan ei halua joutua oikeuteen yllättäen ja tahtomattaan. Siksi IPR-strategia ja toimintavapausselvitykset pitää tehdä jo nyt.”

Ota yhteyttä, selvitetään yhdessä yrityksenne tarpeet!

OTA YHTEYTTÄ

Krister Karlsson
Partner, Head of Biotech & Chemistry, European Patent Attorney
krister.karlsson@kolster.com
+358 44 236 5676