25.2.2019
Intohimoinen avantouimari Panu Vapaavalta vakuuttui kylmän hyvää tekevästä voimasta ja keksi idean terveyttä edistävästä kylmäsumusuihkusta. Nyt IPR-suojattu Amandan®-kylmäterapiamenetelmä on valmis kansainväliseen kasvuloikkaan, jossa tukena ponnistavat Kolsterin patentti-, tavaramerkki- ja lisensointiammattilaiset.
”Yrittäjän ensimmäiset karikot ovat siinä, että löydät oikeat ihmiset ympärillesi. Olen ollut tässä onnekas. On äärimmäisen tärkeää päästä tekemään yhteistyötä pätevien, mutkattomien ja pienten yritysten haasteita ymmärtävien ihmisten kanssa heidän omilla erikoisosaamisalueillaan, kuten patentti- ja IPR-asioissa”, toteaa Amandan Healthcare Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Panu Vapaavalta.
Yhteistyö Kolsterin kanssa käynnistyi viime vuonna, kun Vapaavallan tekemän suihkukeksinnön kaupallistaminen ja IPR-suojauksen kansainvälinen laajentaminen alkoivat vaatia yhä enemmän huomiota ja panostusta.
Aktiivisena verkostoitujana ja tiedonjanoisena yrittäjänä Vapaavalta oli jo tätä ennen osallistunut Kolsterin IPR-aamuihin. Näistä erityisesti IPR & Kiina -teemainen aamiaisseminaari ja keskustelut kolsterilaisten kanssa antoivat paljon uusia oivalluksia omaan liiketoimintaan.
”Sain Kolsterin Kiina-seminaarista enemmän IPR-tietoa kuin viime vuosien aikana olen saanut mistään – ja yhdellä aamiaisella. Se sinetöi päätökseni keskittää yritykseni patentti- ja tavaramerkkisalkun hoidon Kolsterille”, Vapaavalta kertoo.
Vapaavalta sanoo olevansa hyvin IPR-tietoinen yrittäjä. Kun keksintö syntyi vuonna 2011, hänellä ei vielä ollut omakohtaista kokemusta patentoinnista. Hän oli kuitenkin seurannut yritysten patentointia paljonkin sivusta. Alusta saakka oli selvää, että omakin keksintö piti suojata hyvin, sillä Amandan®-kylmähoitomenetelmän suihkuun asennettava laite olisi ollut liian helppo kohde kopioijille.
”Vuosien kuluessa olen opiskellut IPR-aluetta sen verran lisää, että minulla on jo riittävät tiedot vähintäänkin siihen, että osaan hankkia tarvitsemaani asiantuntija-apua ja luottaa kokemukseeni myös IPR-kumppanin valinnassa”, Vapaavalta taustoittaa.
Amandan®-kylmäsumusuihku on ”taivaallinen” keksintö, sillä se sai alkunsa potkurikonelennolla Rovaniemeltä Kittilään. Lentoharrastaja Panu Vapaavalta lensi ohueen sumupilveen ja työnsi hetken mielijohteesta sormensa ulos koneen tuuletusikkunasta. Sumupisarat viilensivät ihon nopeasti – erittäin miellyttävällä tavalla.
Avantouimarina hän jo tiesi, miten tehokkaasti kylmä auttaa palautumaan urheilusuorituksista, lisäämään vireystasoa, tuottamaan mielihyvää sekä vähentämään stressiä. Hän alkoi pohtia, miten avantouinnin hyödyt voisi tuoda lempeänä kylmäsumuna helposti saataville kotien kylpyhuoneisiin ympäri vuoden.
Keksintö sai alkuvaiheen tutkimus- ja tuotekehitystukea Keksintösäätiöltä, Runar Bäckströmin säätiöltä, ELY-keskukselta sekä Business Finlandilta, ja Vapaavalta pääsi testaamaan sumujäähdytystä ja sopivaa laitetoteutusta Rovaniemellä Arctic Power -laboratoriossa. Hän löysi pian kumppanikseen yhtiöön termobiologian dosentti Pirkko Huttusen, joka tuntee säännöllisen kylmäaltistuksen kliiniset hyödyt.
Amandan®-kylmäsumusuihkun toimivuutta todistavat jo useat tutkimukset ja tyytyväiset käyttäjät huippu-urheilijoista reumaatikoihin ja tavallisiin ihmisiin. Kylmällä on monia terveysvaikutuksia. Se paitsi nopeuttaa kehon palautumista myös lievittää kroonista kipua, vähentää turvotusta, tuottaa vireystasoa lisäävää mielihyvähormonia, tasapainottaa stressihormonitasoja, parantaa unen laatua, lisää vastustuskykyä ja aktivoi ihmiskeholle hyödyllistä ruskeaa rasvaa, joka puolestaan edistää painonhallintaa.
Amandan®-kylmäsumutuslaite on helppo asentaa mihin tahansa suihkuun, valmistajasta riippumatta. Laite on suunniteltu fyysisesti ja ekologisesti kestäväksi: yksi kylmähoitokerta kuluttaa vettä vain 1,4 litraa, mikä on 5 % normaalisuihkun vesimäärästä. ”Kylmä on valtava voimavara esimerkiksi lääkkeettömässä kivunhoidossa”, sanoo helpon kotihoitomenetelmän kehittänyt Panu Vapaavalta.
Vapaavallan mukaan pienelle yritykselle on tärkeää, että IPR-kumppanin kanssa syntyy hyvä keskusteluyhteys ja tavoite on yhteinen: on päästävä järkevällä tavalla maaliin, kustannuksia ja hyötyjä optimoiden.
Patentoinnissa maali on myönnetty patentti, jonka suojapiiri on mahdollisimman laaja. Yllätyksiltä ei voi kuitenkaan aina välttyä silloin kun patenttisuojausta lähdetään laajentamaan uusiin maihin. Eri maiden patenttivirastojen tutkijat voivat ottaa hyvinkin erilaisia kantoja siihen, missä muodossa ja minkä laajuisena patentin suojapiiri on heidän mielestään mahdollista hyväksyä.
Amandan®-kylmäsumusuihkulle on jo myönnetty patentti Suomessa, Singaporessa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.
Kokenut patenttiasiamies Kolsterilla ohjaa nyt hakemuksia määrätietoisesti kohti maalia muissa yhtiölle tärkeissä kohdemaissa Euroopassa ja Aasiassa kuten Kiinassa ja Etelä-Koreassa.
”Arvostan sitä, että olen päässyt vaihtamaan ajatuksia ja saanut riittävästi tietoa päätösteni tueksi”, Vapaavalta kuvaa yhteistyötä ja luottamuksen syntymistä.
Hänen mukaansa pienelle yritykselle on arvokasta se, että patentoinnin ammattilainen avaa asioita perusteellisesti esimerkiksi juuri eri maiden patenttivirastojen välipäätösvaiheissa. Silloin pohdittavina ovat mahdolliset suojapiirin rajaukset, kustannusvaikutukset ja paras strategia saada patentti läpi sellaisessa muodossa, että se palvelee liiketoimintaa.
”Aiemmin koin, että patenttiasioitani hoidettiin kuin herkkusieniviljelmää pimeässä. En kokenut olevani selvillä siitä, missä mennään tai mitä on odotettavissa. Olenkin sanonut, että Kolster sytytti valon herkkusieniviljelmälle. Vertaan IPR-kumppania myös luotettavaan varainhoitajaan tai kokeneeseen kippariin, joka ohjaa laivan oikealle väylälle karikot kiertäen.”
Hyvinvointiala on Vapaavallan mukaan täynnä vääriä väittämiä ja suoranaista huijausta. Siksi yhtiö on halunnut kulkea pitkän tuotekehityspolun, varmistaa laitteen toimivuuden sekä kerätä käyttäjäkokemuksia ja tutkimusdataa kliinisillä tutkimuksilla.
”Ensimmäiset kaupalliset tuotteemme olivat valmiina vuonna 2016, ja siitä alkaen olemme tehneet markkinatutkimusta, joka perustuu myymiimme laitteisiin”, Vapaavalta kertoo.
Kylmäsumusuihkulla on jo tyytyväisiä käyttäjiä esimerkiksi Kansallisbaletissa, Puolustusvoimien urheilukoulussa, Lapin lennostossa, palokunnissa, jääkiekko- ja jalkapalloseuroissa, kuten Jokereissa, Pelicanseissa ja RoPSissa, sekä urheiluopistoissa, kuten Santasportissa − sekä satoja yksityishenkilöitä.
Kylmähoitomenetelmää suosittelevat myös Suomen Reumaliitto, lääkärit sekä testauksessa mukana olleet krooniset kipupotilaat ja mielenterveyskuntoutujat.
”Olemme jo näyttäneet kotikentällä, että tuotteelle on kysyntää ja se toimii. Terveys ja hyvinvointi ovat globaaleja megatrendejä, ja meillä on tarjota lääkkeetön keino lisätä ihmisten hyvinvointia. Visiomme on, että Amandan® on maailman myydyin kylmähoitomenetelmä”, Vapaavalta sanoo.
Kilpailevia menetelmiä ovat tällä hetkellä lähinnä kylmäaltaat ja kryokapselit. Ne eivät kuitenkaan ole kaikille helposti tai taloudellisesti saatavilla säännöllisenä hoitomuotona, ja juuri kylmähoidon säännöllisyys tuottaa tutkimusten mukaan parhaat tulokset.
Menetelmä on lisäksi helposti skaalattavissa kotikylpyhuoneista isompiin kohteisiin suuttimien määrää lisäämällä. Eivätkä kylmähoidoista hyödy vain ihmiset, vaan menetelmä toimii yhtä hyvin vaikkapa hevosten hoidossa.
Suomen ulkopuolella yhtiöllä on referenssejä esimerkiksi Sveitsissä ja Singaporessa, mutta pelkästään omin voimin se ei ole halunnut ryhtyä huipputuotteensa laajamittaiseen kaupallistamiseen. Se hakee nyt aktiivisesti parhaita kumppaneita kansainväliseen levitykseen. Vapaavallan mukaan todellinen läpimurto globaaleille markkinoille tuleekin tapahtumaan ison kumppanin kanssa.
Yhtiöllä on käynnissä ensimmäiset alustavat lisensointineuvottelut sellaisen kumppanin kanssa, jolla on olemassa kansainväliset myyntikanavat. Myös kumppanuusneuvotteluissa Kolster on tarjonnut hyvää sparrausta ja juridista tukea.
”IPR on perusta kaikelle liiketoiminnalleni, myös tulevien lisenssi- ja jakelukumppaneiden kanssa. Hannes Kankaanpää on auttanut laatimaan alustavan lisenssisopimuspohjan, ja olemme miettineet yhdessä erilaisia hinnoittelumalleja”, Vapaavalta kertoo.
Hän näkee kylmähoitomenetelmälle ja laitteelle paljon kasvupotentiaalia esimerkiksi USA:ssa, missä painonhallinta ja sitä edistävä kehon ruskean rasvan aktivointi on jo herättänyt paljon kiinnostusta. Etelä-Korea on toinen erityisen kiinnostava markkina-alue, sillä terveyskulttuuri siellä on erittäin valveutunutta. Kaikkein merkittävimpänä Vapaavalta pitää kuitenkin menetelmän käyttöä lääkkeettömään kivunlievitykseen.
”Pelkästään Suomessa on yli miljoona kroonista kipupotilasta. Kivunhoitoon kuluu miljardeja euroja vuosittain: lääkkeisiin, kuntoutuksiin, työpoissaoloihin tai ennenaikaisiin eläköitymisiin. Kylmä on valtava voimavara, jonka valjastaminen terveyden ylläpitämiseen tuottaa positiivisia vaikutuksia koko kansantaloudelle, ei vain yksilöille.”
Amandan Healthcare on nyt vaiheessa, jossa jo tehdyt IPR-investoinnit on saatava turvattua, patentit maaliin ja IPR-salkku tuottamaan liikevaihtoa.
”Kolsterilla on kaikki tarvittava IPR-, lisensointi- ja sopimusjuridiikan osaaminen visioni toteuttamiseen.”
KUVAT: Amandan Healtcare Oy
Hannes Kankaanpää
hannes.kankaanpaa@kolster.fi
040 9208703