Manna Insect Oy:llä on ainutlaatuinen keksintö: älykkäällä ohjausjärjestelmällä varustettu rahtikontti, jossa kasvatetaan toukkia eläinrehuksi. Yhtiö pyrkii keksinnöllään ratkaisemaan biojätteen hyödyntämiseen ja eläinrehun tuotantoon liittyviä ongelmia.
Manna Insect on oululainen “insect-tech” startup-yritys, jonka liiketoiminnan ydin on itsenäisesti oppiva pilvipohjainen ohjausyksikkö, Manna MIND. Järjestelmän avulla tavallisiin rahtikontteihin saadaan mustasotilaskärpäsen toukille parhaat mahdolliset kasvu- ja ilmasto-olot. Manna Insectin kehittämä järjestelmä seuraa ja tarvittaessa säätää oloja kontissa sekä optimoi energiankulutuksen.
”Mustasotilaskärpäsen toukista voi menetelmämme avulla tehdä eläinrehua missä päin maailmaa tahansa. Kontit eivät vaadi kallista teollista perusinfrastruktuuria, mikä tekee toiminnasta erityisen houkuttelevan vaihtoehdon kehitysmaissa. Teknologian ansiosta konttien energiankulutus on vähäistä, ja ne voivat toimia pelkän aurinkoenergian varassa,” yrityksen toimitusjohtaja ja perustaja Ykä Marjanen kertoo.
Biojätteen tuhoajana mustasotilaskärpäsen toukka on vertaansa vailla. Toukille syötetään ravinnoksi biojätettä, ja ne muuttavat jätteen proteiiniksi. Toukkien ulosteesta puolestaan saadaan sivutuotteena orgaanista lannoitetta.
Yrityksen kasvatuskontissa voidaan vuodessa kierrättää jopa 180 000 kiloa biojätettä ja tuottaa siitä 25 000 kiloa hyönteisproteiinia. Samalla saadaan yli 30 000 kiloa lannoitetta.
Soijarehun rajallinen saatavuus ja korkea hinta vaikeuttavat maataloustuottajien toimintaa kaikkialla. Tätä ongelmaa Marjanen ja hänen yhtiökumppaninsa halusivat lähteä ratkaisemaan perustaessaan yrityksen vuonna 2018.
Marjasen mukaan karjankasvattajat ja viljelijät ovat markkinoiden armoilla, sillä maailmassa on vain viitisen maata, jotka myyvät soijarehua isommassa mittakaavassa muihin maihin. Eurooppa on pitkälti tuontisoijan varassa, sillä Euroopassa tuotetaan vain 10 prosenttia kaikesta käytössä olevasta soijasta.
Soijanviljelyyn verrattuna yksittäinen Manna Insectin kasvatuskontti säästää keskimäärin 30 000 litraa vettä ja 4,2 hehtaaria metsää tai viljelysalaa, joka voidaan hyödyntää muuhun käyttöön.
”Halusimme kehittää yksinkertaisen, vähän energiaa kuluttavan tavan tuottaa proteiinirehua halvemmalla kuin soijaa ja samalla tukea paikallisten yhteisöjen itsenäistä ruoantuotantoa sekä edistää kestävyyttä”, Marjanen kertoo.
Ensimmäiset kolme vuotta mannalaisilla meni tutkiessa toukkia ja selvittäessä, miten saada kontteihin parhaat mahdolliset kasvatusolot mahdollisimman pienillä kuluilla.
”Automaatioinsinööreinä emme tienneet hyönteisistä muuta kuin että tutkimusten mukaan mustasotilaskärpäsen toukat ovat ominaisuuksiltaan ylivoimaisesti parasta raaka-ainetta eläinten rehuksi. Tärkeää oli myös, että laji oli lainsäädännössä kelpuutettu rehun lähteeksi.”
Manna Insect toimitti viime vuonna ensimmäisen konttinsa pilottikäyttöön Keniaan. Sen jälkeen kontteja on viety Aasiaan, Afrikkaan ja Eurooppaan.
Manna Insectin asiakkaita ovat eläintenkasvattajien lisäksi yritykset, joiden tuotannossa syntyy paljon biojätettä, kuten marjatilalliset, viljelijät, pienleipomot ja -panimot.
”Suurin osa asiakkaistamme aloittaa toukkien kasvattamisen ja rehun tuotannon täysin nollasta. Myymme heille älyteknologian ja ohjeet kontin rakentamiseen. Halutessaan asiakas voi ostaa meiltä kaiken myös avaimet käteen -periaatteella, jolloin rakennamme hänelle valmiin kontin.”
Manna Insectin kasvatuskontti toimii tekoälyn ohjaamana, ja yritys hyödyntää tekoälyä myös koulutus- ja käyttöohjeissa.
”Koulutusmateriaalimme ja käyttöohjeemme on muokattu tekoälyn avulla chattibotiksi. Asiakkaan ei tarvitse kahlata läpi paksua opaskirjaa, vaan hän saa ohjeita vaihe vaiheelta. Tekoäly vastaa myös asiakkaan kysymyksiin, mikäli esimerkiksi toukkien kasvatuksessa tulee ongelmia.”
Manna Insectin ja Kolsterin yhteistyö alkoi vuonna 2021.
Patentoinnilla yritys pyrkii suojaamaan Manna MIND -ohjausyksikön teknologian. Itse kontit ja niiden rakennusohjeet ovat kopioitavissa, eikä tätä osaa tuotteesta ole Marjasen mukaan tarkoituksenmukaista aktiivisesti suojata.
”On tärkeää, että IPR-kumppanimme tuntee meidät ja ymmärtää liiketoimintaamme. Kolsterin kanssa luomallamme IPR-strategialla huolehdimme myös, ettemme riko muiden patentteja. Kolsterlaisten kanssa on helppo puhua ja olla myös eri mieltä. On tärkeää, että kumppanin kanssa henkilökemiat pelaavat.”
Yksi keskeisimmistä potentiaaleista markkina-alueista kehittyvien maiden lisäksi Manna Insectille on Britannia.
”Koska Kolsterilla on toimipiste Britanniassa, meillä on hieno mahdollisuus saada sinne patenttihakemuksia. Harmillista tosin on, että toisin kuin EU:ssa, maassa ei ole viety Brexitin jälkeen hyönteiskasvatuksen lainsäädäntöä eteenpäin ja alan kehitys on hidastunut. Maassa on kokoonsa nähden toistaiseksi todella vähän hyönteistenkasvattajia.”
Vahvalla patenttisuojalla ja kaupallisella potentiaalilla on ollut suuri merkitys sijoittajien saamiseksi mukaan. Manna Insect on saanut kasvurahoitusta suomalaisilta ja norjalaisilta bisnesenkeleiltä sekä pääomasijoitusyhtiöiltä. Yritys on myös valittu useisiin yrityskiihdytysohjelmiin ympäri Eurooppaa.