Jos sinulla epäillään koronavirusta, näytteesi mahdollisesti tutkitaan testillä, jonka Mobidiag toimitti markkinoille pikavauhtia. Infektiotautien diagnostiikan taitaja suojaa innovaationsa ja investointinsa tarkkaan. Paras suoja syntyy yhdistämällä tarkasti patentteja, yrityssalaisuuksia ja tavaramerkkejä.
Molekyylidiagnostiikkayhtiö Mobidiag nousi ketteryydellään koko maailman tietoisuuteen, kun se koronapandemian iskiessä toi markkinoille rivakassa aikataulussa helppokäyttöiset, luotettavat ja nopeat COVID-19-testit. Yritys saattoi toimia rivakasti, sillä se on kehittänyt tartuntatautien diagnosointimenetelmiä ja testilaitteita jo pitkään.
Päätös huolehtia myös kotimaisesta huoltovarmuudesta oli strateginen.
”Koronaviruksen laajentuessa pandemiaksi koimme velvollisuudeksemme keskittää voimavaramme uusien ja tehokkaiden koronavirustestien saamiseksi nopeasti terveydenhuollon käyttöön”, Mobidiagin toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen kertoo.
Mobidiag sai jo huhtikuussa luotettaviksi osoittamilleen testeille Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean myöntämän poikkeusluvan käyttöön kotimarkkinoilla, ja pian sen jatkona myös eurooppalaisen CE-merkinnän.
Nyt Mobidiagin testit ovat jo rutiinikäytössä monissa Euroopan johtavissa laboratorioissa. Suomessa yhtiön toimittamilla testialustoilla tehdään tällä hetkellä testejä muun muassa HUSLABin ja Mehiläisen laboratorioissa.
”Maailmalla on nyt kova tarve paitsi koronavirusdiagnostiikalle, myös näytteenottovälineille kuten näyteputkille sekä testireagensseille eli testeissä tarvittaville kemiallisille yhdisteille. Olemmekin entisestään lisänneet valmistuskapasiteettiamme kaikissa kriittisissä tuoteryhmissä vastataksemme kasvavaan kysyntään. Olemme tyytyväisiä, että voimme suomalaisena tekijänä tarjota näin kattavasti koronavirusdiagnostiikkaa”, Tuomas Tenkanen sanoo.
Mobidiag on nyt vahvasti kasvava yritys, joka on nopeasti nousemassa alallaan merkittäväksi toimijaksi Euroopassa. Sen molekyylidiagnostiikan ratkaisuja voidaan hyödyntää laajasti paitsi koronan, myös muiden tartuntatautien diagnosoinnissa sekä taistelussa antibiooteille vastustuskykyisiä superbakteereja vastaan.
Yhtiön kehittämät innovatiiviset menetelmät taudinaiheuttajien tunnistamisessa pohjautuvat nukleiinihappomonistukseen. Testilaiteratkaisut ovat poikkitieteellisiä innovaatioita, jotka ovat yhdistelmä muun muassa biokemiaa, geenisirutekniikkaa, bioinformatiikkaa, ohjelmistoja, optiikkaa ja fluidiikkaa.
Vuodesta 2017 IPR-yhteistyö Kolsterin kanssa on siirtynyt yhä enemmän tavaramerkkien kansainväliseen suojaukseen, kun yhtiö toi markkinoille sen nykyiset päätuotteet, Amplidiag® ja Novodiag®-tuoteperheet.
Lääkinnällisten laitteiden tuotekehitys on pitkä prosessi, jossa IPR-omaisuuden tehtävänä on osaltaan varmistaa, että investoinnit ovat turvassa. Silloin myös rahoittajat voivat vakuuttua yhtiön kasvupotentiaalista. Mobidiagin diagnostiikkaratkaisujen kehitykseen on investoitu tähän mennessä jo reilusti yli 100 miljoonaa euroa, ja merkittäviä rahoittajia ovat yksityisten sijoittajien lisäksi olleet esimerkiksi Euroopan Investointipankki (EIP) ja Business Finland.
Mobidiag nosti kesäkuussa 2020 toisen erän EIP:n keväällä 2019 myöntämästä yhteensä 25 miljoonan euron kasvupääomalainasta, jonka avulla yhtiö tavoittelee voimakasta kasvua ja uusia aluevaltauksia myös Euroopan markkinoiden ulkopuolella.
”Taudinaiheuttajien tunnistaminen molekyylidiagnostiikan avulla on nopeimmin kasvava diagnostiikan ala. Markkinat ovat isot, tällä hetkellä jo 10 miljardin euron luokkaa. Meidän vahvuutemme on, että pystymme toimittamaan testejä, jotka ovat perinteisiin menetelmiin verrattuina nopeita ja helppokäyttöisiä, ja ne skaalautuvat sekä isoille testimäärille että pienempiin tarpeisiin kustannustehokkaasti”, Mobidiagin toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen sanoo.
Mobidiagin kasettipohjainen Novodiag® -ratkaisu antaa testituloksen noin tunnissa. Se on pieniin testausmääriin tarkoitettu helppokäyttöinen laite, joka ei vaadi suurta käyttökoulutusta tai korkeasti koulutettua laboratoriohenkilöstöä. Kaseteissa hyödynnetään korkeaa teknologiaa kuten DNA-sirua.
Mobidiagin Amplidiag® -ratkaisu soveltuu isoille sairaalalaboratorioille ja suurille sarjoissa tehtäville näytemäärille. Se antaa tiedon infektion aiheuttavasta mikrobista muutamassa tunnissa. Pitkälle automatisoidun analytiikan ansiosta tartuntavaarallisia näytteitä ei tarvitse käsitellä, mikä parantaa hoitohenkilökunnan turvallisuutta.
Kansainvälinen laajentuminen alkoi jo vajaat kymmenen vuotta sitten, kun Mobidiag yhdistyi ranskalaisen Genewaven kanssa. Kaksi vuotta sitten yhtiö perusti yhteisyrityksen kiinalaisen Autobio Diagnosticsin kanssa.
Kansainvälinen laajentuminen on saanut yhtiön panostamaan vahvasti Mobidiag®-pääbrändin sekä Amplidiag® ja Novodiag®-tuoteperheiden suojaamiseen, jotta tavaramerkeistä muodostuu timantteja yhtiön IPR-salkkuun kasvua tukemaan. Bränditimantteja ovat viime vuodet hioneet Mobidiagin tavaramerkkisalkusta vastaava juristi Saija Sampio sekä Kolsterin IPR-asiantuntija.
”Meille on ollut helppoa, kun on oma yhteyshenkilö, joilta voimme kysyä neuvoja laajasti tavaramerkkeihin liittyen eri markkina-alueilla. Arvostamme erityisesti Kolsterin laaja-alaista kokemusta ja nopeita vastauksia tilanteissa, joissa on ollut tiukka aikataulu”, Saija Sampio kertoo.
Mobidiagin tulevaisuus rakentuu vahvasti Amplidiag® ja Novodiag® -tuotelinjojen ympärille.
Näistä Amplidiag®-testialusta kattaa jo 8 erilaista laboratoriotestiä suolisto- ja hengitystieinfektioiden tunnistamiseen, ja se on suunniteltu isoille ja keskisuurille sairaalalaboratorioille sekä suurille sarjoissa tehtäville näytemäärille. Novodiag®-tuotelinja sisältää tällä hetkellä 5 testiä, ja se soveltuu pienemmille näytemäärille ja paikalliseen, nopeaan testaamiseen.
Mobidiagin päämarkkinat ovat vielä toistaiseksi Euroopassa, mutta suojausta on laajennettu strategisesti tärkeille uusille markkina-alueille, kuten Kiinaan ja Yhdysvaltoihin. Myyntiä tehdään sekä omien myyntikanavien että jakelijaverkon kautta, joka kattaa myös Lähi-idän ja Afrikan maita. Kiinassa myynnistä vastaa yhteisyritys Automobi Molecular Diagnostics. Seuraava suunta on Yhdysvallat.
”On hienoa, että Kolsterilla on kokemusta tavaramerkkisuojauksesta meille uusilla markkina-alueilla, erityisesti Kiinassa. Kolsterin kokemus Kiinassa toimimisesta on ollut meille erittäin hyödyllistä perustettuamme sinne yhteisyrityksen”, Sampio kuvaa yhteistyön parasta antia.
Mobidiag toimii Kiinassa yhteisyrityksensä kautta, mutta rekisteröimällä sekä pääbrändin että tuotenimet tavaramerkkeinä Kiinassa se on halunnut varmistaa, että yhtiön aineeton omaisuus pysyy kaikissa tapauksissa sen omassa hallinnassa. Suojausta Kiinassa on vahvistettu rekisteröimällä pääbrändille myös kiinankielinen tavaramerkki.
Kiinan markkinoilla on tullut eteen myös haasteita, kun paikallinen yritys yritti vilpillisessä hyötymistarkoituksessa rekisteröidä yhtiön tavaramerkin omiin nimiinsä Kiinassa.
”Kolsterin apu oli kullanarvoista siinä, että asia saatiin lopulta ratkaistua parhain päin.”
Sampio sanoo arvostavansa myös Kolsterin asiantuntijuutta eri maiden käytännöistä ja tuomioistuinten linjauksista, jotta mahdollisiin IPR-riskeihin osataan varautua ennalta.
”Etenkin nyt koronakevään aikana on ollut myös kiva lisä, että Kolster on järjestänyt ajankohtaisia webinaareja. Toivottavasti nämä jatkuvat!”
Koronapandemia on nostanut diagnostiikkatestien kysynnän pilviin koko maailmassa. Mobidiagin asema tässä kilpailutilanteessa on hyvä, sillä yhtiöllä on hallussaan ainutlaatuista uuden sukupolven molekyylidiagnostiikkaa, jonka avulla se voi ratkaista maailmanlaajuisia terveysongelmia.
”Nykyisin saatavilla olevat diagnostiikkaratkaisut eivät täysin vastaa kliinisten laboratorioiden ja terveydenhuollon tarpeita. Perinteiset viljelymenetelmät ovat edullisia, mutta hitaita ja työvoimaa vieviä, eivätkä aina niin luotettavia. Monet muut saatavilla olevat molekyylidiagnostiikan menetelmät taas ovat monimutkaisia ja kalliita käyttää. Ratkaisuillamme pystymme tarjoamaan molekyylidiagnostiikan tehon laboratorioille rutiininomaiseen käyttöön kohtuukustannuksin”, toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen kuvaa kilpailuetuja.
Mobidiag käy diagnostiikallaan taisteluun myös superbakteereja ja mikrobilääkeresistenssin (AMR, antimicrobial resistance) leviämistä vastaan. On ennustettu, että vuoteen 2050 mennessä 10 miljoonaa ihmistä voi kuolla antibiooteille vastustuskykyisten mikrobien aiheuttamiin infektioihin, mikä on enemmän kuin syöpä- ja diabeteskuolleisuus yhteensä. Antibioottiresistenssi on maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yksi maailman suurimmista ja kasvavista terveysuhista kaikkialla maailmassa.
”On tärkeää, ettei antibiootteja määrätä turhaan, ja siksi on hyvä saada selville taudinaiheuttaja ja sen mahdollinen antibioottiresistenssi. Sitä kautta diagnostiikkaamme auttaa taistelussa antibioottiresistenttiyttä vastaan”, Tenkanen sanoo.
Kiikarissa on uusiakin innovaatioita, kuten testi, jonka avulla voidaan tunnistaa nopeasti sekä taudinaiheuttaja että mahdollinen antibioottiresistenssi verenmyrkytyspotilaan verinäytteestä.
”Tällaista nopeaa diagnostiikkaa ei tällä hetkellä ole markkinoilla. Innovaatio tuo suuren helpotuksen sekä terveydenhuollolle että yksittäiselle potilaalle nopeampana oikeana hoitona, vähentyneinä sairaalapäivinä sekä matalampana kuolleisuutena,” Tuomas Tenkanen summaa.