Skip to content

Sarjayrittäjä toi tekoälyn laduille, mikroaaltouuneihin ja kipupotilaiden hoitoon

08.04.2020

8.4.2020

Oululainen yrittäjä Marko Höynälä aikoo mullistaa patentoiduilla tekoälykeksinnöillään mikroaaltouunien markkinat ja maastohiihdon − sekä helpottaa älykipumittareillaan elämää myös kehittyvissä maissa. Kolme yritystä perustaneena hän on oppinut, että startup-yritys tarvitsee tuekseen vahvan patentti- ja IPR-kumppanin.

Kevättalvella 2015 Marko Höynälän suksi ei luistanut. Vaimo noitui puolisonsa huonoa voitelua pitkin Levin latuja, ja kelikin kävi koko ajan kehnommaksi.

Insinööri sai ajatuksen. Syntyi Norjan hiihtomaajoukkueellakin jo käytössä oleva ”salainen ase”, nilkkaan puettava SKIIOT®-hiihtoanalysaattori ja siihen liittyvä mobiilisovellus.

Patentoitu SKIIOT®-hiihtoanalysaattori ja mobiilisovellusSKIIOT® auttaa parantamaan hiihtotekniikkaa ja antaa suksihuoltoon ajantasaista tietoa muuttuvista keliolosuhteista sekä suksen luistavuudesta.

Sittemmin Höynälä on tehnyt kaksi muutakin IoT-keksintöä ja perustanut yritykset innovaatioidensa kaupallistamiseksi. Hän tuo digitalisaation ja tekoälyn nyt myös keittiöihin CMICRO® -älymikrollaan sekä sairaaloihin KIPUWEX™ -kipumittarillaan. Kaikille keksinnöille on haettu patenttia, ja tähtäimessä ovat kansainväliset markkinat.

Höynälä kertoo oppineensa kantapään ja lompakon kautta, miten tärkeää teknologia-startupille on löytää kumppani, joka vie patenttihakemukset hallitusti ja hyvällä osumatarkkuudella maaliin. 

Ensimmäisen keksintöni patenttihakemus lähti ensin väärille urille. En itse tiennyt tarpeeksi siitä, mitä patentin läpimenoon vaaditaan. Sitten sain hyviä neuvoja ja löysin onneksi Kolsterin, ja asiat lähtivät etenemään heti alussa oikeaan suuntaan kahden myöhemmän keksintöni kanssa”, Marko Höynälä kertoo.

Marko Höynälä_Wiciot Oy_Kipuwex Oy_Exiops Oy(1)

”Lähtökohta suojaukselle on ollut, että saan keksinnöilleni patentit, joilla on todellista kaupallista merkitystä. Kun on vahva patentti, teknologian voi myös lisensoida”, sanoo Exiops Oy:n, Wiciot Oy:n sekä Kipuwex Oy:n perustaja ja IoT-keksijä Marko Höynälä.

Mikroidean suojauksessa apuna innovaatioseteli

Höynälän toinen keksintö hyödyntää langatonta verkkoteknologiaa mikroaaltouuneissa. Älysensori mittaa lämpötilaa reaaliaikaisesti ja hälyttää, kun ruoka on juuri sopiva, ei liian kuuma tai kylmä.

”Ihan ensimmäisessä pikaprototyypissä laitoin halkaistun oluttölkin sisään elektroniikkaa testatakseni, säilyykö se siellä mikroaaltosäteilyltä turvassa”, Höynälä kertoo.

Oluttölkkikokeilut rohkaisivat jatkokehitykseen ja syntyi uuden sukupolven älymikro, CMICRO®.

Prototyypin edetessä Höynälä perusti Wiciot Oy:n ja käynnisti patentointiprosessin. Hän haki ja sai siihen tueksi julkista rahoitusta, Business Finlandin myöntämän innovaatiosetelin.

”Jos innovaatiorahaa ei olisi ollut käytettävissä, patenttihakemus olisi saattanut jäädä jopa tekemättä. Seteli riitti juuri suojauksen alkuvaiheeseen eli kartoituksiin ja ensimmäisen patenttihakemuksen jättämiseen”, Höynälä kertoo.

CMICRO® sai Suomi-patentin alle vuodessa ja nopeasti myös Kiina-patentin

Kolsterin patenttiasiamies Harri Antila laati älymikrokuvulle patenttihakemuksen, joka eteni rivakasti myönnetyksi Suomi-patentiksi.

”Kun on hyvä keksintö ja patenttihakemus, virastokäsittely voi sujua jopa odotettua nopeammin. On silti aika harvinaista, että patentin saa alle 18 kuukaudessa. Saimme hyväksyvän välipäätöksen nopeasti ja myönnetyn patentin jopa alle vuodessa”, Harri Antila kuvaa ongelmitta edennyttä hakemusta.

Suomi-patentin jatkona suojausta laajennettiin kansainvälisen hakujärjestelmän kautta tärkeimmille kohdemarkkinoille. Kiinaan jätettiin yhtä aikaa erillinen hakemus kansallisen järjestelmän kautta, jotta sen saisi mahdollisimman nopeasti voimaan kopioinnin estämiseksi − ja se kannatti.

”Kiina-patentti saatiin kesällä 2019, noin puolessatoista vuodessa”, Antila kertoo.Patentoitu CMICRO® hälyttää, kun ruoka on sopivan lämmintä

Näyttääkö tulevaisuuden mikroaaltouuni tällaiselta? CMICRO® mullistaa markkinat täysin uudenlaisella teknologialla ja muotoilulla. Lopullisen designin toteuttaa kansainvälinen lisenssivalmistuskumppani.

Rahoittajia ei vakuuteta PowerPointeilla vaan kaupallisesti arvokkailla patenteilla

Höynälän mielestä jokainen pieni teknologiayritys tarvitsee tuekseen vahvan patenttikumppanin. Silloin patentin saamiselle on heti kunnon edellytykset. Kaupallisesti arvokkailla patenteilla vakuutetaan myös sijoittajat.

”Rahoittajat kyselevät aina suojauksista. He myös selvittävät aika tarkasti, mitä on suojattu ja mikä tekee ratkaisusta ainutlaatuisen. Rahoittajia ei pysty hämäämään millä tahansa patentilla tai PowerPoint-esityksellä”, Höynälä sanoo.

Älymikron patenttisuojaa on täydennetty brändin suojauksella. Kolsterin tavaramerkkijuristi auttoi CMICRO®-tuotenimen tavaramerkkirekisteröinneissä, jotta IPR-paketti on hyvässä iskussa sijoittajienkin näkökulmasta. 

”Hyvällä konseptilla sain ensimmäisen rahoituksen älymikrolle yllättävänkin kivuttomasti”, Höynälä sanoo. 

Onnistuneita rahoituskierroksia on takana jo kolme. Oulussa odottaa nyt maailman ensimmäinen lämpötilaohjattu mikroaaltouuni isoja lisenssivalmistuksen kumppanidiilejä.

”Neuvotteluja on parhaillaan käynnissä merkittävien kansainvälisten mikronvalmistajien kanssa.”

KIPUWEX vähentämään kivun määrää maailmassa 

Alkusysäys sarjayrittäjän kolmanteen IoT-keksintöön syntyi, kun Höynälän isä sairastui syöpään ja kärsi loppuvaiheessa kovista kivuista. Miten kivunhallinnan ja mittauksen voisi digitalisoida, Höynälä mietti.

”Halusin ratkaista merkittävän ongelman ja vähentää kivun määrää maailmassa.”

Kipuun liittyy kaksitoista erilaista fysiologista parametriä, joiden avulla kivun voimakkuus on mahdollista laskea. Höynälän luoma langaton KIPUWEX™ -kipumittari pystyy mittaamaan niistä yhdeksää.

”On teknisesti haastavaa liittää pieneen mittalaitteeseen niin iso määrä parametrejä. Kukaan ei ole aiemmin pystynyt kehittämään luotettavaa kipumittaria esimerkiksi pienelle lapselle, joka ei pysty ilmaisemaan itseään”, Höynälä kuvaa teknologiahaastetta.

Potilaan rintaan kiinnitettävä KIPUWEX™ voitti vuonna 2017 Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin innovaatiokilpailun. Se käynnisti tiiviin tuotekehitysyhteistyön Oulun yliopistollisen sairaalan kanssa. Innovaatiokilpailun aikoihin Kolsterilla tehtiin keksinnöstä ensimmäinen patenttihakemus ja tuotekehityksen edetessä vielä toinenkin hakemus.

KIPUWEX-kipumittarin patentoinnista Kolsterilla vastaa IoT-keksinnöt hyvin tunteva patenttiasiamies Pertti Brockman.

”Kun keksintö kehittyy, on hyvä taktiikka jättää uusia hakemuksia ja alkaa kerätä laajempaa patenttiperhettä oman teknologia-alueen ympärille”, Brockman sanoo.

 

KIPUWEX_IoT device for continuous pain care

KIPUWEX™ on kehitetty yhteistyössä Oulun yliopistollisen sairaalan kanssa. Kansainvälistä yhteistyötä tehdään muun muassa Kiinassa sijaitsevan Nanjingin lastensairaalan sekä muiden Kiinassa, Dubaissa ja Pakistanissa toimivien partnereiden kanssa.

Kipumittari ensin kehittyville markkinoille

Brockmanin mukaan älykipumittarin patenttihakemus on edennyt erittäin lupaavasti.

”Euroopan patenttiviraston tekemä tutkimus näytti pelkkää plussaa, joten keksinnölle on tulossa kattava suoja Euroopassa. Jatkohakemukset on nyt jätetty myös isoille markkinoille Kiinaan ja Yhdysvaltoihin.”

Yhtiön strategia onkin hypätä kipumittarin kanssa suoraan globaaleille markkinoille.

”Meillä on strateginen päätös viedä laite ensin kehittyville markkinoille. Ensimmäiset tilaukset on jo saatu Pakistanista. Tässä tuotteessa emme mene teknologialisensointi edellä, vaan pyrimme tuomaan laitteen itse markkinoille kansainvälisen jakeluverkoston avulla. Tuotteet valmistetaan tällä hetkellä Oulussa”, Höynälä kertoo.

Vaan entä se ensimmäinen keksintö, Levin hangilla syntynyt hiihtoanalysaattori?

”SKIIOT® on ollut ’kivuliain’ keksintö tuoda markkinoille. Teknologia oli valmis jo pari vuotta sitten, mutta kapealle niche-markkinalle on ollut vaikea löytää sijoittajia. Lisäksi koronavirus on sotkenut tuotannon strategisia yhteistyökuvioita ja hiihtokausikin alkaa olla ohi, joten näiden markkinoiden valloitus saa hieman odottaa.”

Haluatko keskustella teknisten innovaatioidesi tai brändisi kansainvälisestä suojauksesta? Autamme myös innovaatiosetelin hekemisessa!

OTA YHTEYTTÄ

Harri Antila
Associate Partner, European Patent Attorney
harri.antila@kolster.com
040 546 4418

Pertti Brockman
Associate Partner, European Patent Attorney
pertti.brockman@kolster.com
050 524 2409

 

LUE LISÄÄ ASIAKASTARINOITA

iLOQ toi lukot digiaikaan patenttien turvin

KNL Networks digitalisoi maailman merien tietoliikenteen

Oulun yliopisto suojaa tutkimustuloksensa tarkasti – IPR synnyttää uutta liiketoimintaa