31.5.2018
Johtavan metsäkonevalmistajan Ponssen ja IPR-asiantuntijayritys Kolsterin yhteinen sävel löytyy metsästä. Siellä möyrivät harvesterit ja kuormatraktorit ovat todellisia keksintökeskittymiä, ja keksintöjen tehokas suojaus vaatii immateriaalioikeuksien eli IPR:n huippuosaamista.
Tämän päivän metsäkone on pitkälle kehittynyt ja nykyaikaista koneautomaatiota laajasti hyödyntävä kokonaisuus – sekä jatkuvasti kehittyvä ympäristö uusille keksinnöille.
”Yksi metsäkone sisältää useita keksintöjä. Niiden patentoiminen suojaa tuotekehitystyömme tulokset omaan käyttöömme liiketoiminnan turvaamiseksi ja kehittämiseksi”, kertoo Ponssen patentti-insinööri Teppo Fält.
Esimerkiksi edistykselliseen PONSSE Scorpion -harvesteriin liittyy viisi uuden keksinnön suojaavaa eri patenttiperhettä.
”Käytännössä jokainen metsäkoneessa sovellettu yksittäinen keksintö vaatii suojakseen patenttihakemuksen. Kun siihen perustuvalla etuoikeudella haetaan ulkomailla patenttia samalle keksinnölle, syntyy patenttiperhe”, toteaa Ponssen tuotekehityspäällikkö Kalle Einola. Hänen vastuualueeseensa kuuluvat teknologia, tuoteturvallisuus ja IPR.
Immateriaalioikeudet ovat olennainen osa Ponssen jokapäiväistä tuotekehitystyötä. Kumppanina tässä on Kolster, joka on tukena ja apuna keksintöjen tunnistamisessa, patenttihakemusten teossa, muussa tuotesuojauksessa sekä patenttiseurannassa ja koko patenttisalkun hallinnoinnissa.
”Toimiva IPR-salkku auttaa meitä menestymään kansainvälisillä markkinoilla. Kaiken kaikkiaan IPR:n merkitys kilpailutekijänä korostuu entisestään, joten siihen satsaaminen on yhtiölle tärkeää. IPR on niin laaja kokonaisuus, että emme selviydy siitä yksin. Kolster käsittelee asiat kokemuksen tuomalla rutiinilla ja oikeilla välineillä”, Teppo Fält sanoo.
Ponssen IPR-salkku sisältää reilut parisataa patenttia ja patenttihakemusta sekä näiden lisäksi hyödyllisyysmalleja, tavaramerkkejä ja mallisuojia tuotteiden ulkomuodolle.
Kolster on ollut Ponssen kumppani IPR-asioiden hoitamisessa jo yli kaksikymmentä vuotta.
”Yhteistyömme ansiosta pystymme itse keskittymään prosessin alkuvaiheeseen eli keksintöjen arviointiin organisaatiomme sisällä. Yhtiössämme syntyy satoja ideoita ja keksintöjä vuodessa, ja ne kaikki on käytävä huolellisesti läpi”, Fält toteaa.
Ponssen patentti-insinööri Teppo Fält, Kolsterin patenttiasiamies Håkan Niemi ja Ponssen tuotekehityspäällikkö Kalle Einola käyvät läpi kuluneen kevään keskeisiä IPR-asioita ja suunnittelevat tulevaa.
Ponsse kuuluu maailman johtaviin metsäkonevalmistajiin, ja sillä on tytäryhtiöt 11 maassa. Koneiden on toimittava niin Brasilian eukalyptusplantaaseilla kuin Siperian metsissäkin – ja pysyttävä teknologian edelläkävijöinä nykyisen markkina-aseman ylläpitämiseksi. Kansainvälisyys kuuluukin sekä Ponssen että Kolsterin vahvuuksiin.
”On erittäin tärkeää, että saamme Kolsterilta myös kaikki IPR:ään liittyvät kansainväliset tiedot ja suhteet”, Fält kertoo.
Ponssen ja Kolsterilla työskentelevän Håkan Niemen yhteistyö alkoi vuonna 1994. Ensimmäinen toimeksianto liittyi metsäkoneiden vakautusjärjestelmän patenttiin. Se oli voimassa 20 vuotta ja raukesi pari vuotta sitten. Sen jälkeen patentteja ja muita suojauksia on tehty kymmenittäin.
”Arvostamme sitä rautaista patenttihakemusten laatimisrutiinia, jonka tämä kumppanuus tarjoaa. Kolsterilaiset osaavat muotoilla patenttitekstit niin, että suojauksesta tulee juuri sopivan laaja. Usein saamme apua myös sen määrittelyyn, mihin kaikkiin maihin patentointi kannattaa ulottaa”, Kalle Einola sanoo.
Keksintöjen merkitystä yhtiölle ja sen asiakkaille punnitaan usein yhdessä.
”Keksintöjen tunnistaminen ei ole aina helppoa. Emme välttämättä itse näe kirkkaimmin, mikä uutuus täyttää patentointivaatimukset. Kolster onkin meille myös tärkeä sparraaja, joka tarvittaessa antaa uusia näkökulmia asioihin.”
Yhä suurempi osa Ponssen IPR:stä liittyy erilaisiin automaatioratkaisuihin.
”Ala kehittyy nopeasti, ja meidän on tärkeää kehittää IPR-salkkuamme koko ajan. Olemmekin viime aikoina keskustelleet Kolsterin kanssa laajemmasta strategisesta yhteistyöstä”, Kalle Einola sanoo.
Pelkkä oman tutkimuksen ja tuotekehityksen tulosten suojaus ei riitä menestyvän yrityksen IPR:ksi. Yhtä tärkeää on kunnioittaa kilpailijoiden IPR:iä.
”Seuraamme yhdessä Kolsterin kanssa tiiviisti, mitä kilpailijamme eri puolilla maailmaa tekevät. Siten pysymme ajan tasalla teknologian ja oman alamme kehittymisestä. Tarvittaessa puutumme kilpailijoidemme jättämiin patenttihakemuksiin. Ilman Kolsteria aikamme ei riittäisi tähän kaikkeen.”
Kolsterilla tehdäänkin kilpailijoiden julkisiksi tulleiden patenttihakemusten esiseulonta, joka toimitetaan Fältille. Tällaisia patenttijulkaisuja on tuhansia vuodessa. Näistä valitaan tarvittaessa tarkempaa seuraamista vaativat.
Ponssen ja Kolsterin yhteistyössä kumpikin osapuoli oppii toiseltaan jatkuvasti, ja yhteistyö tehostuu vuosi vuodelta.
”Yhteistyömme ansiosta olen huomannut, että joissakin asioissa oma suhtautumiseni asioihin on ollut liian kapea-alainen. Kolsterin väki auttaa suhteuttamaan asiat ja tarjoamaan aina toisen näkökulman”, Teppo Fält kertoo.
Håkan Niemi taas arvostaa keskustelukumppania, jonka kanssa voi pallotella asioita ja käydä syvällisiä keskusteluja IPR:stä.
”Keskustelut terävöittävät aina näkökulmia, onpa kyseessä patentti tai mikä muu IPR-asia tahansa.”
IPR-alan asiakirjat ovat määrämuotoisia ja tarkasti aikataulutettuja. Kolsterilaiset huolehtivat ponsselaisten puolesta siitä, että oikeuksia ei menetetä huomaamatta ja asiakirjat toimitetaan ajallaan.
”Tämä kaikki vaatii asiantuntemusta ja toimivat järjestelmät. On hienoa, että salkustamme huolehditaan kokonaisvaltaisesti ja tiukasti – kuin se olisi kolsterilaisten oma.”
Kolsterin patenttiasiamies Håkan Niemi, Ponssen patentti-insinööri Teppo Fält ja Ponssen tuotekehityspäällikkö Kalle Einola pitävät jatkuvasti yhteyttä sähköpostitse. Muutaman kerran vuodessa istutaan saman pöydän ääreen käymään läpi ajankohtaisia IPR-asioita.