1.6.2020
Lasinjalostusteollisuudessa laatuvaatimukset rakennuksissa ja autoissa käytettäville lasimateriaaleille ovat kovat. TaiFin Glass Machinery kehitti uniikin tuotantoteknologian ja erikoisuunit turvalasien karkaisuun ja tuulilasien taivutukseen – ja ponkaisi heti ensimmäisen tilauksen myötä Kiinan jättimarkkinoille.
Kun laatu ja huipputeknologia ratkaisevat, suomalainen pk-yritys voi raivata tiensä suoraan maailmanmarkkinoille. TaiFinin perustivat neljä tuotantoteknologian ammattilaista vuonna 2009.
”Meillä kaikilla perustajajäsenillä oli pitkä kokemus lasinjalostusteollisuuden koneista ja muista vastaavista tuotantolinjastoista ja vahva visio siitä, että kansainvälisillä markkinoilla olisi meillekin tilaa”, TaiFinin myyntijohtaja Jarno Nieminen kertoo.
Visio on osoittautunut oikeaksi. TaiFin on tänä päivänä vahvasti kasvava yritys, joka on toiminut syksystä 2019 alkaen itsenäisenä osana saksalaista Hegla-konsernia. Huipputeknologia kiinnostaa arkkitehtuuri- ja ajoneuvolasien valmistajia kaikkialla maailmassa.
”Meillä on asiakkaita Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja EMEA-alueella, mutta yritys syntyi suoraan Kiinan markkinoille. Jo yhtiötä perustettaessa oli täysin selvää, että suojaus ja patentit pitää saada kuntoon kaikkiin omiin teknisiin ratkaisuihin ja ideoihin, jotta muut eivät tule heti kopioillaan perässä. Ilman patentteja pienellä teknologiayrityksellä ei oikein ole mitään, mitä myydä. Ne investoinnit on kannattanut tehdä.”
Yhtiön ensimmäinen iso tilaus tuli Kiinasta. Tilaaja tarvitsi TaiFinin erikoisosaamista tuulilasien taivutusuunien valmistamiseksi Kiinan autoteollisuuden tarpeisiin.
”Tilaus ja useamman vuoden kestänyt projekti oli meille erittäin merkittävä. Sen myötä perustimme ensimmäisen tuotantolaitoksen Kiinaan, ja se mahdollisti oman tuotekehityksen aloittamisen ja alkurahoituksen.”
Nykyisin TaiFinilla on Kiinan Suzhoussa oma tytäryhtiö. TaiFinista tuli nopeasti yksi johtavista erikoisuunien ja tuotantolinjastojen toimittajista ajoneuvolasien valmistajille.
”Pystymme toimittamaan erikoiskoneet myös autojen älylasien sekä esimerkiksi sähköautoissa tarvittavien kevyiden mutta kestävien Gorilla-lasien valmistukseen.”
TaiFinin onneksi kiinalainenkaan asiakas ei välttämättä halua ostaa kiinalaista tuotetta.
”Laatuvaatimukset ajoneuvolaseille ovat nykyisin niin kovia, että tarvitaan myös todella hyvät laitteet, millä kriteerit täyttävää erikoislasia pystyy valmistamaan. Sen vuoksi olemme menestyneet myös Kiinassa.”
Lasinvalmistusteollisuudessa isoin volyymi, noin 85 prosenttia, syntyy rakennusteollisuuden kasvavista tarpeista. Myös TaiFinin merkittävimmät innovaatiot sekä patentit liittyvät arkkitehtuurilasin ja laadukkaan turvalasin valmistusteknologiaan.
Turvalasin eli tasolasin, karkaistun lasin ja laminoidun lasin valmistukseen liittyy merkittävä yleinen laatuongelma, joka tunnetaan nimellä anisotropia.
”Se tarkoittaa yksinkertaisesti jännite-eroja lasissa. Eri jännitysalueilla valo taittuu lasissa eri tavalla, mikä ilmenee visuaalisesti raitoina tai erilaisina täplinä lasissa. TaiFinin patenteilla suojattu teknologia perustuu siihen, että pystymme estämään tällaisten jännite-erojen syntymistä lasissa. Olemme onnistuneet ratkaisemaan lasinvalmistuksen ison ongelman, ja myös suojaamaan siihen liittyvän teknologian laajasti patenteilla”, Nieminen kuvaa yhtiön uniikkia tasolasikarkaisutekniikkaa.
TaiFinin lasinkarkaisulinjoilta syntyy täysin kirkasta ja läpinäkyvää lasia ilman silmällä havaittavia epätasaisuuksia. Tuotekehitysprojekti pääsi kunnolla vauhtiin vuonna 2013. Sen myötä syntyi myös tarve suojata tuotekehityksen tulokset mahdollisimman aukottomasti patenteilla.
”Otimme yhteyttä Kolsteriin, sillä tiesin Ossi Huhtasella olevan osaamista tämän teknologia-alueen keksintöjen suojaamisesta. Lähdimme patentoinnissa liikkeelle Ossin kanssa, ja myöhemmin mukaan tuli myös Reijo Rantanen. Kokeneiden patenttiasiamiesten kanssa on ollut helppo toimia.”
Suojatun teknologian myötä TaiFinin liikevaihto lähti voimakkaaseen kasvuun, kun patentoidut tasolasikarkaisu-uunit saatiin markkinoille vuonna 2014. Niiden myötä TaiFin on noussut vauhdilla alan kärkitoimittajiin myös arkkitehtuurilasin valmistajille globaalisti kasvaville markkinoille.
Sitä mukaa kun uusia teknisiä ratkaisuja on syntynyt, niitä on ensin testattu Kolsterilla uutuustutkimuksilla.
”Kolster on tutkinut alan patenttiviidakkoa ja selvittänyt, onko kilpailijoilla patentteja samalla teknologia-alueella, ja onko keksintö uusi markkinoilla. Sen jälkeen on päätetty, lähdetäänkö suojausprosessissa eteenpäin. Meille on ollut tärkeää varmistua myös siitä, että voimme lähteä valmistamaan omia laitteita turvallisin mielin ilman pelkoa kilpailijoiden patenteista.”
Kolsterin patenttiasiamiehet tekevät TaiFinille myös alan kilpailijaseurantaa.
”Saamme Kolsterilta säännöllisesti seurantaraportin, jotta pysymme selvillä siitä, mitä alan patenttirintamalla ja kilpailijakentässä tapahtuu.”
TaiFinin uniikki teknologia ja patentit ovat herättäneet kilpailijoiden huomion, ja yhtiön patentteja on koetettu saada nurin. Hyvin laaditut patenttihakemukset ovat pitäneet pintansa kilpailijoiden hyökkäyksissä.
”Ossi ja Reijo ovat puolustaneet patenttejamme hyvin tuloksin Europan patenttiviraston suullisissa käsittelyissä, ja patenttimme ovat pysyneet voimassa.”
Nieminen pitää kilpailijoiden väitteitä haastavina tilanteina, joissa kokeneen patenttiasiamiehen näkemyksillä on erityisen iso merkitys.
”Vaikka tilanne on joskus näyttänyt itselle haasteelliselta, patenttiasiamies on pystynyt löytämään oikean polun eteenpäin. Maallikon on vaikea ymmärtää täydellisesti, miten juridis-teknistä patenttitekstiä luetaan, ja mikä loppujen lopuksi on kaikkein oleellisin asia patenttivaatimuksissa. Näitä asioita ei pysty hallitsemaan perusteellisesti ilman ammattitaitoisia patenttiasiamiehiä.”
Merkittävä virstanpylväs TaiFinille oli yhdistyminen osaksi saksalaista Hegla-konsernia syksyllä 2019. Hegla osti 51 prosenttia yhtiön osakepääomasta.
Yrityskauppa oli molemmille osapuolille strateginen päätös: Hegla halusi laajentaa omaa tuoteportfoliotaan, ja TaiFin sai ison kumppanin vauhdittamaan kasvua. Yhtiöiden tuotantolinjat täydentävät toisiaan lasinjalostuksen arvoketjussa. Asiakkaat ovat täysin samat, sillä Hegla toimittaa koneita ja järjestelmiä lasin leikkaukseen, lajitteluun, varastointiin ja logistiikkaan. Heglalla on yhtiöt Saksan lisäksi Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Ranskassa.
”Halusimme Heglan partneriksemme. Meille oli hyvä ratkaisu saada mukaan kumppani, jolla on riittävät resurssit ja laaja myyntiverkosto kasvattaa nopeasti myös TaiFinin liiketoimintaa.”
Hegla-kumppanuuden myötä TaiFinin laitteistoja aletaan valmistaa Saksassa vuoden 2020 aikana, ja vuonna 2021 tuotanto käynnistyy myös Yhdysvalloissa. Tuotantokapasiteetti lisääntyy merkittävästi ja mahdollistaa isommankin kasvupyrähdyksen.
Pienelle yritykselle patentit ovat olleet isoja investointeja. Niemisen mukaan niillä on kuitenkin ollut todella suuri merkitys TaiFinin liiketoiminnalle ja tulevaisuuden kasvulle.
”Kilpailemme kapealla toimialalla globaaleilla markkinoilla, joten suojaamisen on oltava riittävän kattavaa, jotta kukaan ei pääse lähellekään sitä teknologiaa, jonka olemme kymmenen vuoden aikana kehittäneet.”
Patentointi jatkuu aktiivisena myös tulevaisuudessa. Uusia patenttiaihioita on jo kypsymässä.
”Tuotantoautomaatio kehittyy koko ajan pitemmälle. Haluamme olla toimittaja, joka pystyy toteuttamaan entistä pitemmälle automatisoituja tuotantolinjastoja laajoina kokonaistoimituksina lasinvalmistusteollisuudelle. Olemme jo pitkällä, ja kehitämme oman teknologiavisiomme mukaisesti eteenpäin näitä laitteita.”
Ossi Huhtanen
Partner, European Patent Attorney
ossi.huhtanen@kolster.com
050 524 2418
Reijo Rantanen
Associate Partner, European Patent Attorney
reijo.rantanen@kolster.com
050 362 9560
LUE LISÄÄ ASIAKASTARINOITA