Zoy sulattaa sydämiä patentoidulla äänikoruteknologiallaan
18.08.202018.8.2020
Startup-yritys Zoy kehitti maailman ensimmäisen mekaanisesti viritettävän Soundlocket®-äänikoruteknologian, joka taltioi elämän merkitykselliset hetket sukupolven yli. Yhtiö tähtää rohkeasti globaaleille luksuskorumarkkinoille valtteinaan suojattu teknologia ja suuret tunteet. Laki- ja IPR-kumppani Kolster huolehtii siitä, että iso visio voi toteutua.
”Yhteinen sävel löytyi heti”
Zoyn ja Kolsterin yhteistyö maailmanvalloitusvision toteuttamiseksi alkoi, kun yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Krista Kinnunen ja Kolsterin lakimies Sanna Häikiö kohtasivat syksyllä 2017.
”Olin eräässä tilaisuudessa kuuntelemassa Sannan esitystä, jonka aiheena oli lisensointi, sopimukset ja IPR pienen yrityksen näkökulmasta. Sanna puhui hyvin käytännönläheisesti ja ’suomea’, ei juristien lakijargonia. Kaikki ne asiat, jotka hän nosti esiin, olivat kuin juuri perustamalleni yritykselle räätälöityjä”, Krista Kinnunen kuvaa yhteistyön luontevaa alkua.
Kinnusella oli keksintö, liikeidea ja visio, mutta keksintönsä suojausta tai kumppanineuvotteluja ideansa kaupallistamiseksi hän ei ollut vielä ehtinyt käynnistää.
”Ensimmäiseksi tarvitsin konkreettista apua yhtiöni osakassopimuksen laatimiseen. Olin käynyt alustavia keskusteluja itäsuomalaisen lakitoimiston lakimiehen kanssa, mutta tuntui, että me emme puhuneet ollenkaan samaa kieltä. Sannan kanssa keskustellessa solmut lähtivät heti aukeamaan ja syntyi luottamus. Siitä lähtien olen keskittänyt kaikki Zoyn laki- ja IPR-asiat Sannan ja muiden kolsterilaisten hoidettaviksi.”
”Idea syntyi, kun halusin taltioida elämänohjeen lapsilleni”
Zoy Oy:n toimitusjohtaja, teknologiayrittäjä Krista Kinnunen.
Krista Kinnunen kertoo, että vielä muutama vuosi sitten hän ei olisi osannut kuvitella, että hänestä tulee teknologiayrittäjä. Hän kehitti design- ja luksuskorukonseptin, joka syntyi suurista tunteista ja estetiikan kaipuusta – innovaation ytimessä on kuitenkin kova teknologia. Zoy lähti liikkeelle vahvasti tuotebisneksestä, mutta koronan myötä yhtiön liikeidea muovautui teknologian lisensointiliiketoiminnaksi.
”Patentilla ja tavaramerkillä suojattu Soundlocket® on maailman ensimmäinen mekaanisesti viritettävä äänikoruteknologia. Laite tuottaa itse oman energiansa ja toistaa sisäänsä kapseloidun, maksimissaan minuutin pituisen ääniviestin muuttumattomana yli ihmisen eliniän, vähintään 100 vuotta – sukupolvelta toiselle.”
Alkuperäinen idea elämän tärkeitä hetkiä sisäänsä sinetöivästä äänikorusta syntyi, kun Kinnunen pohti, miten hän voisi tallentaa elämänohjeen ja antaa sen laadukkaana, kauniina lahjana ja ”voimakapistuksena” omille lapsilleen.
”Ajattelin, että kun he tulevat elämässään johonkin risteysvaiheeseen, he voisivat saada voimaa siitä, mitä sanon heille. Minulla oli taltioituna myös pienimpien lapsieni ensimmäiset parkaisut ja mietin, voisinko antaa lahjana myös tietyn hetken.”
Kännykkä tai tietokone eivät tuntuneet sopivilta eivätkä aikaa kestävältä tallennusvälineiltä.
”Etsin ensin arvokkaiden hetkien tallennuslaitetta Googlesta, ja olin aika yllättynyt, että sellaista ei näyttänyt olevan olemassa. Ryhdyin kartoittamaan mahdollisia teknisiä toteuttajia idealleni ympäri maailmaa. Etsin esimerkiksi kellovalmistajia, ja sattumien kautta sopiva teknologiakumppani löytyikin kotimaasta: oululainen Haltian.”
Oululaisyrityksellä oli jo aiempaakin näyttöä teknisistä koruista. Se on tuotekehityskumppanina myös muun muassa Englannin prinssi Harryn hurmanneessa Oura-älysormuksessa.
”Uniikki teknologia ja ainutlaatuiset tarinat yhdistyvät”
Soundlocket®-äänikorun tekniseltä toimivuudeltaan hiotut prototyypit valmistuvat syksyn aikana. Tekninen toteutus on hyvin erityinen, eikä sitä ole helppo kopioida.
”Samankaltaisia halpakopioita lopputuotteista voisi tehdä esimerkiksi pattereilla toimivina, mutta ’kellonratasteknologia’ ja sille luvattu 100 vuoden käyttöikä tekevät tuotteesta uniikin. Sinetin poistamisen jälkeen taltiointia on myös lähes mahdotonta hakkeroida.”
Erityisen ainutlaatuisen äänikorusta tekee sen henkilökohtaisuus. Se ruokkii luovuutta ja saa miettimään: miten minä tätä käyttäisin? Läheisen ihmisen ääni, lempilinnun laulu, kosinta, vihkivala, testamentti, huippu-urheilijoiden voimalauseet – jokaisella on omat tärkeät hetkensä tai energisoivat ja voimaannuttavat äänensä.
”Eräs sijoittajakontakti matkan varrelta kertoi vedet silmissä menettäneensä 10-vuotiaan poikansa tapaturmassa. Hän sanoi aina muistavansa, miltä lapsi näytti, mutta hänen pahin pelkonsa oli, että hän unohtaa, miltä lapsen nauru kuulosti.”
”Ilman IPR-omaisuutta pienellä yrityksellä ei ole myytävää”
Zoy hakee voimakasta kasvua pyrkimällä ensimmäisessä vaiheessa kumppanuuksiin isojen kansainvälisten korubrändien kanssa.
Soundlocket®-teknologialle on jo tunnistettu useita muitakin sovelluskohteita korualan ulkopuolelta. Teknologian voi esimerkiksi integroida laitteeseen, joka lähettää hätäsignaalin silloin, kun mikään muu laite ei toimi, tai laitteeseen, jossa tarvitaan erityisen vahvaa tietosuojaa.
Tuotteita on tarkoitus valmistaa lisenssiyhteistyöllä, ja ensimmäisiä hankkeita on jo käynnissä. Zoyn päämarkkinat ovat aluksi siellä, missä maailman isoimmat luksuskorumarkkinat ovat: Yhdysvalloissa, Japanissa, Arabiemiraateissa, Kiinassa ja Venäjällä.
IPR-omaisuudella on Zoylle tulevaisuudessa iso merkitys. Yhtiön patentti- ja tavaramerkkisalkkua on kartutettu ja IPR-strategiaa hiottu Kolsterin ohjauksessa globaalia lisensointiliiketoimintaa varten.
Kolsterin lakimies Sanna Häikiö on pitänyt huolta siitä, että IPR ja liikesalaisuudet on tarkasti huomioitu kaikissa yrityksen yhteistyösopimuksissa ja tulevissakin kumppanuuksissa. Pienelle yritykselle on tärkeää, että IPR pysyy omissa käsissä eikä omia oikeuksia vaaranneta tai rajoiteta huonoilla tai tulkinnanvaraisilla sopimuksilla.
”Olemme vielä alkutaipaleella oleva pieni yritys. Jos meillä ei ole omaa IPR:ää, mitä meillä on tarjottavana tuleville isoille kumppaneillemme?”, Krista Kinnunen järkeilee.
”Sanna on lukenut kaikki sopimuksemme tarkasti läpi. Hän on antanut hyviä neuvoja myös lisensointineuvotteluja varten jo etukäteen, ja olemme pohtineet yhdessä erilaisia lisensoinnin malleja.”
”Sijoittajat kysyivät heti: Onko tuotteelle haettu patenttia?”
Zoy on vienyt tuotekehitysprosessia, suojausta, rahoituksen hankkimista ja liiketoiminnan käynnistämistä yhtä aikaa eteenpäin. Tämä on vaatinut pieneltä startup-yritykseltä paljon ponnisteluja. Yhtiö hakee parhaillaan kasvurahoitusta lisenssiliiketoiminnan käynnistämistä varten.
”Kaikki tähän mennessä tapaamani sijoittajat ovat ensimmäisenä kysyneet, onko tuotteelle haettu patenttia. Vaikka brändiä ja tavaramerkkiä ei voi vähätellä, kysymys patentista tulee aina ensin”, Kinnunen kuvaa sijoittajien kiinnostusta IPR:iä ja erityisesti patentointia kohtaan.
Hän kertoo olevansa huojentunut siitä, että tavattuaan Kolsterin patenttiasiamiehen hän on voinut ulkoistaa Zoylle tärkeän patenttihakemuksen eteenpäin viemisen lähes kokonaan patentoinnin ammattilaiselle.
”Luotan siihen, että Timon käsissä patenttihakemus kyllä hoituu, eikä meidän tarvitse itse päästä kaikkiin patentoinnin kiemuroihin sen syvemmin sisään. Olemme käyneet keskustellen läpi kaikki oleelliset asiat. Oli helpotus, että hänkin puhui ihan suomea eikä patenttikieltä, jota emme ymmärtäisi.”
Kolsterin patenttiasiamies teki keksinnölle ensin uutuustutkimuksen ja selvitti, löytyykö maailmalta vastaavaa teknistä ratkaisua. Esteitä ei löytynyt, joten innovaatiosta jätettiin ensin kotimainen patenttihakemus. Keksinnölle myönnettiin syksyllä 2019 ensimmäinen patentti Suomessa. Kansainväliset hakemukset ovat vireillä.
”Vaikka tähtään globaaleille markkinoille, Timo neuvoi, että kotimaisen hakemuksen antaman etuoikeuden turvin saan arvokasta peliaikaa patentoinnin lopullisiin maavalintoihin, kun jatkamme hakemusta kansainvälisen patenttijärjestelmän kautta strategisesti tärkeimpiin maihin. Jos kaikki menee kuin tähtitarinassa kuuluu, pystymme kattamaan tulevat IPR-investoinnit liiketoiminnan tuloilla.”
”Meillä on huipputiimi”
Krista Kinnusen mukaan Zoylle on ollut arvokasta löytää ympärilleen luotettavat kumppanit, joiden kanssa on helppo toimia.
”Halusimme hankkeeseemme mukaan maailman parhaat tekijät niin tuotekehityksessä kuin suojauksessakin. Meillä on huipputiimi.”
Kinnunen sanoo arvostavansa erityisesti sitä, että hän on saanut Kolsterilta patentti- ja tavaramerkkipalveluiden lisäksi laajempaa lakipalvelua.
”On ollut todella hyvä, että heti alusta lähtien mukana on ollut myös lakipuolen kumppani, joka hallitsee laajasti yritysjuridiikan, IPR:n ja lisensoinnin. Aina kun eteen on tullut vaikea paikka, olen soittanut Sannalle ja asiat ovat lähteneet ratkeamaan. Hänestä on tullut yrityksemme ’oma’ lakimies”.
Tulevien kumppanuuksien ja kansainvälisen kasvun myötä juridinen tuki teknologian lisensointi- ja muissa yhteistyösopimuksissa on startup-yritykselle äärimmäisen tärkeää.
”Onneksi löysin Kolsterin! Sopimus- ja IPR-perustuksen turvin voin nyt viedä Zoyn luottavaisin mielin isoihin neuvottelupöytiin.”
Tarvitsetko IPR- tai lakiapua ainutlaatuisen teknologiasi tai yritysideasi suojaamiseen ja kaupallistamiseen?
Sanna Häikiö
Partner, Director of Kolster Legal
sanna.haikio@kolster.fi
040 5322511
Kristiina Kaislisto
Partner, European Trademark and Design Attorney
kristiina.kaislisto@kolster.com
050 524 2416
LUE LISÄÄ
Nuori yritys & IPR: Suojaa aineeton omaisuutesi heti, niin ei tarvitse katua myöhemmin
IPR-salkku tuottamaan lisensoinnilla
Lisenssisopimuksen FAQ-vinkkejä parhaaseen tulokseen
Hyvän ja huonon patenttihakemuksen ero voi olla miljoona euroa