Skip to content

Patenttiasiamies on riskirastien konkari

12.12.2018

12.12.2018

Partner, eurooppapatenttiasiamies Ossi Huhtanen on pitkän linjan IPR-ammattilainen ja -strategi sekä riskianalyytikko. Hän on Kolsterin kokenein patenttikiistojen ratkoja Euroopan patenttivirastossa sekä kansainvälisen partneriverkoston kehittäjä.

Olen oppinut asiakkailtani

Kun vuonna 1994 kiinnostuin Aamulehden Kolsterin ilmoituksesta, jossa haettiin sähkö- tai konetekniikan diplomi-insinööriä patenttiasiamiestehtäviin, se osoittautui onnenpotkuksi. Halusin sähkösuunnittelijan uralleni lisää älyllisiä haasteita, ja patenttialalle tultuani huomasin todella nopeasti, että tämä on minulle juuri se oikea ala.

Olen ollut onnekas myös siinä, että heti ensimmäisistä vuosista lähtien olen saanut hoitaakseni todella monipuolisia patenttitoimeksiantoja sekä pieniltä että isoilta asiakkailtani monilta eri toimialoilta.

Erilaiset suojaustarpeet ja motiivit ovat koulineet minusta IPR-strategin ja riskianalyytikon. Haluan ymmärtää sen kokonaisuuden, jota IPR palvelee: asiakkaani liiketoiminnan ja kilpailutilanteen. Asiakkailtani olen oppinut, että puhtaasti patenttitekninen näkökulma voi olla liiketoiminnan kannalta täysin väärä.

Jo urani alkumetreillä sain tästä konkreettisen opetuksen. Asiakkaallani oli teknisesti yksinkertainen perusratkaisu, jolle se halusi patentin. Ehdotin hyödyllisyysmallia, johon vaaditaan pienempi keksinnöllisyys, sillä en uskonut patenttihakemuksen menestymiseen.

Asiakkaan toiveesta laatimani patenttihakemus eteni kuitenkin yllätyksekseni suoraan patentiksi useissa maissa ilman vasta-argumentteja. Yritys myös piti myönnetyn patenttinsa voimassa maksimiajan eli 20 vuotta. Kun se raukesi, kilpailijat tulivat heti markkinoille, edelleen täysin samalla teknisellä ratkaisulla. Hyödyllisyysmalli olisi pitänyt kilpailijat loitolla vain 10 vuotta, joten sisukas päätös patentin hakemisesta osoittautui oman liiketoiminnan turvaamisen ja toimintavapauden kannalta äärettömän arvokkaaksi.

IPR-investointi saatava takaisin

Tärkein opetus patenttiasiamiehen työssäni onkin ollut se, että immateriaalioikeuksien hankkiminen lähtee aina asiakkaan liiketoiminnasta. Tapaan sanoa, että se investointi, joka IPR:ään tehdään, pitää saada liiketoiminnasta takaisin. Patentin hakeminen ei ole järkevää, jos se ei tavalla tai toisella auta liiketoimintaa.

Mietin asiakkaideni kanssa aina sitä, miten he haluavat suojaa hyödyntää – jopa niin, että ensin kysyn, mihin patenttia tarvitaan, ja vasta sitten pohdin, onko käsillä sellainen keksintö, joka tukee tätä tavoitetta.

Patenttihakemuksen jättämisen motiivi voi olla kovassa kilpailutilanteessa myös puhtaasti strateginen. Hakemuksen ei tarvitse aina välttämättä johtaa myönnettyyn patenttiin, joka pysyy voimassa myös kilpailijoiden mahdollisissa hyökkäyksissä. Patentin suojapiirin analysointi on kilpailijoillekin hankala rasti ilman syvempää IPR-osaamista.

Patentti- tai hyödyllisyysmallihakemuksella on arvoa myös markkinoinnin näkökulmasta. Kaikki rekisteröidyt IP-oikeudet tuovat jo itsessään uskottavuutta asiakkaiden, kilpailijoiden ja rahoittajien suuntaan.

Parhaiten kuitenkin kasvatetaan yrityksen arvoa, kun onnistutaan suojaamaan jokin ydinteknologia ja pystytään patentilla kieltämään kilpailijoita käyttämästä samaa ratkaisua tai myymään siihen käyttöoikeuksia.

Termien tulkintaa ja riskien arviointia

Tässä työssä on kyse riskianalyysistä. Patenttihakemuksessakin on aina ennakoitava mahdolliset riskit ja kilpailijoiden hyökkäykset.

Patentin suojapiiri perustuu pitkälti termien tulkintaan. Olen oppinut konkreettisesti sen, miten samaa termiä voi tulkita monella eri tavalla. Ja siitä tulkinnasta voi riippua yrityksen koko liiketoiminta.

Silloin kun kilpailija haluaa saada itselleen haitallisen patentin nurin, patentista etsitään kaikki sen heikot kohdat tutkimalla sanatarkasti, miten keksintö on kuvattu. Patenttiasiamiehen työssä yksityiskohdat ja tarkkuus ovatkin äärimmäisen tärkeitä. Pieni yksityiskohta voi ratkaista patenttikiistan suuntaan tai toiseen.

Esimerkiksi tänä syksynä onnistuimme kumoamaan asiakkaalleni haitallisen patentin Euroopan patenttivirastossa pienen muoto- ja tarkkuusvirheen perusteella. Patenttijargonissa ”noin 100 °C tai enemmän” on eri asia kuin ”yli noin 100 °C ”.

Toisessa tapauksessa pk-yritys puolusti oikeudessa oikeuksiaan kymmenen kertaa isompaa kilpailijaansa vastaan käytännössä yhden termin – ”unitary” – oikeanlaisella teknisellä tulkinnalla. Tappio olisi vaarantanut yrityksen koko liiketoiminnan, mutta onnistuimme perustelemaan ja kääntämään tulkinnan asiakkaalleni edulliseksi. Liiketoiminnan häiriöttömän jatkumisen mahdollistava patentti pysyi voimassa, ja juttu saatiin sovittua pk-yrityksen eduksi.

Patenttiasiamies on tekniikan ja juridiikan hybridi

Patenttiasiamies on paitsi riskianalyytikko myös tekniikan ja juridiikan hybridi. Vahvan teknologiaosaamisen päälle tarvitaan aina juridiikkaa, sillä kaikki perustuu patenttilakiin. Patenttihakemuksen patenttivaatimukset ja niiden tulkinta ovat verrattavissa lain pykälien tulkintaan.

Tässä työssä kehittyy ja kypsyy kokemuksen myötä. Alalle tullut uusi henkilö pystyy helpoiten antamaan mustavalkoisia kyllä tai ei -lausuntoja. Mitä enemmän saat kokemusta, sitä paremmin tiedät, että patentoinnissa on paljon harmaatakin aluetta.  

Olen kuitenkin oppinut myös sen, että toisaalta ja toisaalta -tyyppisestä pohdiskelusta ei ole asiakkailleni hyötyä. Kun asiakas pyytää patenttiasiamieheltä lausuntoa, todellinen ammattitaito mitataan selkeällä toimintasuosituksella ja perusteluilla, jotka auttavat tekemään päätöksiä, tunnistamaan riskit ja varautumaan niihin ennalta.

Kirjoitankin patenttilausuntoni siten, että kerron mitä mieltä olen ja avaan, miksi olen päätynyt mielipiteeseeni. Erillisen kiteytyksen laadin yrityksen toimitusjohtajalle tai päättäjälle, joka ei ole patenttialan asiantuntija mutta haluaa ymmärtää kokonaisuuden. Lausunnon tarkempi sisältö on tarkoitettu alan ammattilaiselle mahdollisessa patenttikiistassa vastapuolen asiamiehelle.

Patenttiasiamiehen osaaminen punnitaankin patenttiammattilaisten välisissä suullisissa väite- ja valituskäsittelyissä Euroopan patenttivirastossa. Lähden näihin mittelöihin aina mielelläni puolustamaan asiakkaideni oikeuksia, vaikka ne ovat tilanteina hektisiä.

Pidän vahvuutenani sitä, että pystyn kiteyttämään asioita ja saamaan olennaisen esille. Kiteyttäminen ja harmailla alueilla luoviminen ei kuitenkaan onnistu ilman äärimmäistä perusteellisuutta. Asiat pitää tuntea syvältä sekä teknisesti että juridisesti ja samalla myös asiakkaan liiketoiminnan näkökulmasta.

Tampereelta kansainvälisille pelikentille

On ollut ehdoton rikkaus toimia patenttiasiamiehenä Kolsterin Tampereen yksikössä. Tampereen seudulla on monipuolista ja innovatiivista teollisuutta, isoja ja pieniä kansainvälisillä markkinoilla toimivia yrityksiä sekä keksintöjä ruokkivat yliopistot. Jokaisen asiakkaani liiketoimintaympäristöstä ja strategiasta olen voinut ammentaa erilaista kokemusta.

Tampereen yksikön vetovastuu vuodesta 2013 aina viime kevääseen asti toi lisämaustetta ja laajempaa näkökulmaa asiantuntijatyöhöni. Yksikönjohtajana vastasin asiakkuuksien hoidosta ja asiakashankinnasta, ja viime helmikuusta alkaen teen tätä samaa kehittämis- ja markkinointityötä koko talon tasolla. Asiantuntija- ja asiakastyötä haluan edelleen jatkaa. Erityisesti aina kun aletaan puhua niin sanotusti vakavista asioista, kuten IPR-riidoista, riskien analysoinnista tai IPR-strategioista, tahdon olla vahvasti asiakastyössä mukana.

Nykyiseen rooliini kuuluu myös Kolsterin kansainvälisen partneriverkoston kehittäminen. Lisäksi olen Suomen edustaja asiamiesten kansainvälisessä järjestössä FICPIssä (International Federation of Intellectual Property Attorneys). Sen Executive-komitean jäsenenä tuon Suomen näkemyksiä mukaan patenttialan kansainväliseen keskusteluun.

FICPI on samalla erittäin hyvä foorumi tutustua alan parhaisiin asiantuntijoihin eri maista ja kehittää Kolsterin entisestään laajaa kumppanuusverkostoa. Kun asiakkaillamme on erityisiä IPR-haasteita jossakin päin maailmaa, on aina etu tuntea henkilökohtaisesti paikallisia asiamiehiä, joiden asiantuntemukseen ja etiikkaan voi luottaa.

Intohimoina patenttiriidat ja kilpasuunnistus

Iltalukemisena minulla on usein patenttien riita- ja valituskeissejä, eikä suinkaan sen takia, että nukahtaisin helpommin. Päinvastoin, ne saattavat pitää hereillä liiankin pitkään, koska ovat niin mielenkiintoisia. Työ on vienyt mennessään. Minulla on suorastaan intohimona käydä näitä juttuja läpi.   

Vapaa-aikaani kuuluu myös kilpasuunnistus. Olen harrastanut sitä 10-vuotiaasta lähtien sekä yksilö- että joukkuelajina. Suunnistaessani en saa ajatella mitään muuta, joten se on hyvä tapa päästä välillä työstä irti.

Käyn vuositasolla 2040 kilpailussa, ja olen osallistunut yli 30:een Jukolan viestiin, joista neljään viime kisaan perhe- ja sukujoukkueella. Viime kesänä teimme vaimon kanssa 30-vuotishäämatkan Baijerin rastiviikoille ja juoksimme yhden viikon aikana läpi viisi kilpailua. Suunnistuksestakin on tullut intohimo.

Keskittyminen, olennaisen selvittäminen ja havainnointi ovat yhteistä patenttiasiamiehelle ja suunnistajalle. Molemmat ovat sekä yksilö- että joukkuelajeja. Viestisuunnistuksessa olen vastuussa myös joukkueelle ja patenttiasiamiehenä asiakkaideni IPR-tiimeille ja johdolle. Osana työyhteisöä jaan asiantuntemustani ja saan tarvittaessa itsekin tukea Kolsterin koko patenttijoukkueelta.

Ossi Huhtanen suunnistaa

OTA YHTEYTTÄ

Ossi Huhtanen
ossi.huhtanen@kolster.fi
050 5242418

LUE LISÄÄ

Näin toimii Kolsterin kumppaniverkosto – huomioi nämä 5 asiaa, kun tarvitset kansainvälistä IPR-palvelua