Referenssit

”Kysyntä on hurjaa” – Aalto Haitekin aaltopuu sai rakettilähdön Toholammilta maailman metropoleihin

Kirjoittanut Kolster | 11.03.2020

11.3.2020

Vasta kolmevuotias Aalto Haitek tekee jo isoa kansainvälistä läpimurtoa. Lasten rakennussarjasta inspiraationsa saanut ekologinen aaltopuu ja täysin uudenlainen rakennustekniikka kiinnostavat kaikkialla maailmassa. Toholammilla syntyneen innovaation kiitoa maailmanmarkkinoille turvaa Kolsterilla rakennettu patentti- ja tavaramerkkisuojaus.       

Aalto Haitekin perustajalla ja kehitysjohtajalla Janne Honkalalla on iloisia haasteita. Aallon muotoisten ja liimattomien massiivipuuelementtien tehdastuotanto käynnistyi helmikuussa 2020 Toholammilla, ja kysyntä ylittää jo alkumetreillä moninkertaisesti tarjonnan.

”Uuden tuotantolaitoksen kapasiteetti ei riitä mihinkään, kysyntä on ihan hurjaa. Tilauksia tulee ympäri maailmaa ja kyselyitä jopa kolmenkymmenentuhannen talon tilauksiin. Emme me mitenkään saa tehtyä sellaisia määriä”, Janne Honkala kuvaa myynnin esteitä, joista moni yritys voi vain haaveilla.

Aalto Haitek on kehittänyt lisäaineettoman ja luonnonmukaisen aaltopuun, josta voi rakentaa taloja, siltoja tai vaikka pilvenpiirtäjiä. Aaltopuun rakennustekniikka mullistaa puurakentamista, sillä siinä suuriakin elementtejä voidaan liittää tiiviisti toisiinsa kestävästi ja ilman liimoja.

Yhtiö perustettiin vasta vuonna 2017, mutta se on jo vahvasti kansainvälisissä markkinoissa kiinni.

Aalto Haitekia vauhti ei hirvitä, mutta Honkala ei uskalla tehdä uusia kauppoja ennen varmuutta toimituksista. Tuotannon pullonkaulat on ensin ratkaistava Toholammin tehdasta järeämmillä keinoilla.

”Suunnittelemme tuotannon lisensointia. Etsimme ekologista rakentamista arvostavia kumppaneita, jotka voisivat valmistaa Aalto Haitekin tuotteita myös ulkomailla paikallisesta puumateriaalista”, Honkala kertoo.

Aaltopuusta rakennettu päiväkoti Toholammilla. Kuva: Ateljee Kuvastin

”Pilvenpiirtäjiä Japaniin, siltoja Kiinaan, uusi katto Notre-Dameen?”

Aalto Haitek on jo toteuttanut useita keskisuuria pilottikohteita kotimaassa. Kokkolasta ja Muuramesta löytyvät kevyen liikenteen kaarisillat, Toholammilta päiväkoti, Helsingistä Huopalahden aseman rakennukset ja Mäntsälästä majoituskohde.

Kotimaisen kiinnostuksen rinnalla ulkomainen kysyntä on räjähtämässä käsiin. Pelkästään Aasiasta jo sata yritystä odottaa kutsua päästä tutustumaan Aalto Haitekin aaltopuuteknologiaan ja Toholammin tehtaan tuotantoon. Useita ulkomaisia pilottikohteita on käynnistymässä.

”Kaikki etenee nyt isommin ja nopeammin kuin osasimme ikinä kuvitella”, Janne Honkala sanoo.

Aalto Haitek osallistui viime marraskuussa Japanissa Tokiossa Home and Building -messuille Business Finlandin mukana. Se oli menestys.

”Japanilaiset innostuivat aaltopuusta rakennettavasta pilvenpiirtäjästä, ja sinne suunnitellaan pilottikohteita. Merkittävä yritysryväs Sumitomo Group vieraili osastolla isolla delegaatiolla, ja yksi heidän pääinsinööreistään oli näkemästään todella vaikuttunut ja innoissaan. Japanin hallituskin on erittäin kiinnostunut mahdollisuudesta valmistaa aaltopuuta seetristä ja lisätä seetripuurakentamista. Sieltä on nyt tulossa ensimmäiset puuerät meille koetuotantoon”, Honkala kuvaa kansainvälisiä avauksia myös lisenssivalmistukseen paikallisista puumateriaaleista.

Messujen jälkeen yhteydenottoja eri puulajien testituotannosta on tullut jo muualtakin. Japanilaisen seetrin lisäksi Toholammille on matkalla trooppisia puulajeja Indonesiasta ja paikallista poppelia Unkarin valtio-omisteisilta sahoilta.   

Kiinalaisia kumppaneita puolestaan kiinnostavat erityisesti aaltopuusta rakennettavat kaarisillat, ja siltapilotteja Kiinaan on luvassa. Kyselyjä on tullut myös esimerkiksi Australiasta kokonaisten kaupunkien rakentamisesta, yhteydenottoja Yhdysvalloista Karibialle rakennettavista luksusvilloista, kumppanitiedusteluja merkittäviin rakennuskohteisiin Arabiemiirikunnissa jopa kysely Ranskasta Notre-Damen katedraalin tulipalossa tuhoutuneiden kaarevien sisäkattorakenteiden uusimisesta liimattomasti. 

”Olisi aikamoinen pilottikohde, jos pääsisimme rakentamaan Notre-Damen kattoa, vaikka vain osankin siitä. Tai jos saisimme murto-osan kiinalaisten suosimista puistomaisen rakentamisen kaarisiltaprojekteista jo sekin tarkoittaisi miljoonia siltoja.”

Aaltopuurakenteet ovat osoittautuneet testeissä myös todella vahvoiksi ja jopa maanjäristykset kestäviksi.

”Kun elementit eivät ole liimattua puuta, ne joustavat eivätkä murru maanjäristyksissä kuten liimalevyt murtuvat. Meillä on luonnonmukaiset ja toimivat aineet myös termiittejä vastaan.”

Aaltopuusta rakennettu kevyen liikenteen silta Kokkolassa. Kuva: Aalto Haitek

”Ilman patentti- ja tavaramerkkisuojausta idea olisi jo muiden käsissä”

Aaltopuukeksintö syntyi alun perin Janne Honkalan sedän, puuseppä Tapani Honkalan pohdinnoista. Hän sytytteli saunanpesää lasten rakennussarjojen pahvipakkauksilla ja alkoi miettiä, voisiko puustakin saada tehtyä erilaisiin muotoihin taipuvia rakennuspalikoita ilman liimoja. Ammattimiehen käsissä palikoita alkoi syntyä. Ensimmäisenä pilottina hän rakensi omaan mökkiinsä välipohjan ja lattian. Sitten hän innostui kaarevien siltojen rakentamisesta.     

Rakennusmestarina ja perinnerakentajana toimiva veljenpoika Janne sai kutsun tulla katsomaan setänsä kehittämää siltaratkaisua vuonna 2017. Hän oivalsi välähdyksessä huikeat mahdollisuudet mullistaa koko puurakennusala terveelliseen rakentamiseen soveltuvilla aaltopuuelementeillä ja kekseliäällä rakennustavalla ─ missä tahansa kohteessa.

”Katsoin ensin niitä kaarevia siltapalkkeja, ja kun näin myös ne suorat elementit oivalsin, että näistähän voi rakentaa ihan mitä vaan ─ vaikka Aalto-maljakon muotoisen talon. Palikoita voi limittää samansuuntaiseksi aalloksi tai ristiaalloksi, ja tehdä paksujakin rakenteita kiinnittämällä elementtejä yhteen kierretangolla tai puutapeilla.”      

Janne Honkala pani toimeksi. Hän perusti Aalto Haitekin ja alkoi kehittää bisnesideoita eteenpäin. Alusta lähtien oli myös selvää, että kansainvälinen suojaus on pantava kuntoon, jotta keksintöä ja sen jatkokehitysideoita ei kaapata.   

”Jos meillä ei nyt olisi jo myönnettyjä hyödyllisyysmalleja, patentteja sekä rekisteröityjä tavaramerkkejä WLT® (wave layered timber) ja Aalto Wood®, olen varma, että keksintö olisi viety. Ulkomailla pyörisi jo isot tuotannot”, Honkala sanoo. 

Aaltopuun kehittänyt puuseppä Tapani Honkala ja Aalto Haitekin perustaja ja kehitysjohtaja Janne Honkala.
Kuva: Aalto Haitek

”Jatkokehitysideat suojaan uusilla hakemuksilla”

Heti yhtiön perustettuaan Janne Honkala sopi tapaamisen Kolsterin patenttiasiamiehen Håkan Niemen kanssa. Honkala halusi varmistaa, että aaltopuu, liittämistekniikat sekä erilaiset tuoteideat ja niiden toteutusmuodot saavat nopeasti mahdollisimman kattavan ja maantieteellisesti laajan suojan.

Tapani Honkala ja Håkan Niemi olivat jo aiemmin suojanneet peruskeksinnön. Sillä oli Suomessa ja useassa Euroopan maassa voimassa oleva patentti. Janne Honkalalla oli paljon jatkokehitysideoita, joiden suojauksesta hän halusi keskustella.

Patenttiasiamiehen näkökulmasta erilaisten tuoteideoiden ja toteutusmuotojen idealaari onkin ollut poikkeuksellisen runsas. On pitänyt pohtia tarkkaan, miten kulloiseenkin jatkokehitysideaan kannattaa suojauksen näkökulmasta suhtautua.

”Keskustelimme paljon siitä, miten erilaiset ideat saadaan patenttiteknisesti saman sateenvarjon alle. Useista ideoista koottiin kokonaiskonsepti, jota on lähdetty suojaamaan laajemmin kansainvälisillä markkinoilla. Asiakkaan kannalta ei olisi ollut kustannustehokasta tehdä jokaisesta erillisestä ideasta omaa patenttihakemusta”, Håkan Niemi kertoo.

Patenttiasiamieheltä onkin tarvittu paljon neuvoja erityisesti siinä, mikä on viisas, järkevä ja kustannustehokas suojauksen strategia.

”Omin päin ei näitä asioita olisi pystynyt mitenkään ratkomaan. Piirtelin paljon erilaisia malleja, ja Håkan tutki niitä suojauksen näkökulmasta. Hän selitti, mikä on oleellista patenttihakemukseen, mikä turhaa, ja mitä pitää ehdottomasti lisätä. Kyllä se homma oli täysin Håkanin ammattitaidon varassa”, Janne Honkala sanoo.

Kuva: Aalto Haitek

”Hyödyllisyysmalleilla nopea suoja, jatkona varmistus patenteilla”

Håkan Niemen neuvoilla uusien ideoiden suojauksessa edettiin ensin kotimaisilla hyödyllisyysmallihakemuksilla. Janne Honkalalla oli jo kova into ja kiire päästä aloittamaan tuotteiden myyntiä kotimaassa. Hyödyllisyysmallin saa patenttia nopeammin voimaan, Suomessa parhaimmillaan alle neljässä kuukaudessa.

”Uskalsin aloittaa markkinoinnin vasta kun ne uudetkin ideat olivat suojan piirissä. Soitin Håkanille melkein päivittäin ja kysyin, joko saan myydä. Esittelin tuotteita ensimmäisen kerran Seinäjoen Pytinkimessuilla, ja hyödyllisyysmallisuoja oli saatu edellisenä päivänä voimaan”, Honkala muistelee.

Suomessa myönnetyt yhteensä kolme hyödyllisyysmallia ovat sittemmin toimineet myös pohjana kansainvälisen PCT- ja eurooppalaisen EPC-hakujärjestelmän kautta haettaville maakohtaisille patenteille Aalto Haitekille tärkeillä vientimarkkinoilla Euroopassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Japanissa, Etelä-Koreassa ja Kiinassa.

Hyödyllisyysmalli on nopea ja kustannustehokas. Lisäksi sen voi vuoden sisällä muuntaa ja laajentaa patenttihakemukseksi, ja jatkaa sen tuomalla etuoikeudella kansainväliseen patentointiin haluamissaan kohdemaissa”, Håkan Niemi sanoo.

Ainutlaatuiseen aaltopuuinnovaatioon liittyy merkittävänä osana myös puun erityinen kuivaustekniikka. Se varmistaa sen, että puu ei enää rakentamisen jälkeen elä ja halkeile vaan rakenne pysyy tiiviinä.

”Me pystymme saamaan aikaiseksi ikään kuin sata vuotta vanhaa, äärimmäisen kestävää puuta parissa päivässä, ja silloin puun kosteusprosentti on lähellä nollaa.”


Kuva: Ateljee Kuvastin

”Aalto Wood® on osa Suomen kasvavaa bio- ja kiertotaloutta”

Arkkitehdit ja rakennuttajat ovat innoissaan uudenlaisista ”luovan rakentamisen palikoista” ja mahdollisuudesta käyttää liimattomia puurakenteita. Kaupunkeja kiinnostavat rakennuskohteina erityisesti koulut ja päiväkodit, joissa monissa kamppaillaan sisäilmaongelmien kanssa.

Perustellusti voi jo sanoa, että Aalto Wood® on myös osa Suomen kasvavaa bio- ja kiertotaloutta.

”Pystymme tekemään erittäin kestäviä rakennuselementtejä, jotka ovat pelkkää puuta eivätkä sisällä mitään lisäaineita. Aalto Wood® kestää satoja vuosia ja monta sukupolvea, ja se on täysin kierrätettävä ja biohajoava materiaali vielä purkamisen jälkeenkin. Kun talo kestää 300 vuotta tai pitempään, siihen käytetty puumäärä ehtii samassa ajassa kasvaa metsässä kolme kertaa uudelleen. Tämä on aidosti kestävää rakentamista.”

Tänä vuonna Aalto Haitek keskittyy myös brändiin, ja tavaramerkkisuojauksen strategiaa hiotaan Kolsterin tavaramerkkiasiantuntijoiden kanssa. Aalto Haitekista muotoutuu myös konserni. Aaltopuuelementtien valmistuksen lisäksi eri liiketoiminnat talonrakennus, siltaprojektit ja liimattomat erikoisrakenteet, kuten palkit sekä puunkyllästykset erilaisilla luonnonaineilla, keskitetään omiin tytäryhtiöihinsä.

”Tavoitteena on, että Aalto Wood® -brändi tunnetaan kaikkialla maailmassa ekologisesta aaltopuustaan ja kestävän kehityksen mukaisesta rakentamistavasta laajasti kuin Alvar Aallon arkkitehtuuri.”

Aalto Haitek esitteli aaltopuurakentamisen mahdollisuuksia Wild Wild Wood -näyttelyssä Pohjoismaisten suurlähetystöjen yhteistalossa Berliinissä 3.7.─29.9.2019. Kuva: Aalto Haitek

Artikkelin pääkuva: Maiju Suni

Haluatko keskustella teknisten innovaatioidesi tai brändisi kansainvälisestä suojauksesta?

LUE LISÄÄ

Näin valmistaudut yrityksesi kansainvälistymiseen – ja lasket samalla kustannuksiasi

Patenttisuojaus on investointi tuotteen markkinaosuuteen