Vegenakkien vallankumous! Patentti suojaa kasvisinnovaation elintarvikkeiden vauhdikkaalla pelikentällä
17.09.2020Kaura, härkäpapu ja sieniproteiini kuuluvat tulevaisuuden lautasmalliin. Tiuhaan vaihtuvia elintarviketrendejä vauhdittavat tiedostavat nuoret sukupolvet, huoli ympäristöstä sekä median valokeila. Kolsterin eurooppapatenttiasiamies Kirsi-Marja Pitkänen kertoo, miksi patentointi kannattaa myös megatrendien nopealiikkeisessä myllytyksessä.
Uudet sukupolvet ovat ennakkoluulottomia kokeilijoita, jotka omaksuvat nokkelasti arkeensa uusia tuotteita. Eettiset arvot ajavat kulutusvalintoja voimakkaammin kuin aiemmin – ja sukkelasti taas uusiin suuntiin.
”Koska elintarviketrendit muuttuvat nopeasti ja tuotteiden elinkaari on huomattavan lyhyt, elintarvikevalmistajat saattavat kokea innovaatioiden patentoinnin liian hitaana ja haastavana kustannuseränä. Patentista kuitenkin saa huomattavan paljon hyötyä suhteessa sen vaatimaan aikaan ja resursseihin”, kertoo Kolsterin eurooppapatenttiasiamies Kirsi-Marja Pitkänen.
Syynä ei ole itse tuote, vaan sen valmistuksen tuomat opit ja salat. Vaikka tietty tuote vedettäisiinkin markkinoilta, sille kehitetty patentoitu tekniikka voi osoittautua myöhemmin korvaamattomaksi. Tekniikan pohjalta voi kehittää uusia tuotteita tai sitä voi hyödyntää muuallakin kuin elintarvikealalla.
”Hiipuva trendi voi myös uudestaan nousta takaisin valokeilaan entistä vahvempana. Niin kävi esimerkiksi rahkan kanssa: äidin rahkapullien ikiaikaisesta ainesosasta tuli yhtäkkiä urheilijoiden rakastama proteiinipommi.”
Patentin suoja on voimassa pitkään
Patentti on myös korvaamaton suoja kilpailijoita ja kopiointia vastaan. Vaikka patentoitu tuote ei olisi enää markkinoilla, patentin suoja voi olla voimassa 20 vuotta.
"Kilpailija voi kehittää sinä aikana jotain samanlaista, jonka valmistuksen ja myynnin voi kieltää patentin kielto-oikeuden nojalla. Suuret elintarvikeyritykset seuraavat hyvin tarkkaan kilpailijoidensa toimia ja tekevät aktiivisesti väitteitä kumotakseen muiden jättämiä patenttihakemuksia.”
”Elintarvikkeiden kehitys nojaa vahvasti ulkoisiin trendeihin ja globaaleihin ilmiöihin. Ilmastonmuutos ja kasvissyönti saavat yritykset kehittämään ympäristöä säästäviä lihan- ja maidonkorvikkeita, huolehtimaan vastuullisesta ja läpinäkyvästä tuotantoprosessista ja pakkausmateriaaleista sekä ilmoittamaan tuoteselosteessa tuotteiden hiilijalanjäljen”, Pitkänen kertoo.
Lue myös: Patentti on loistava tapa taistella ilmastonmuutosta vastaan
Patentteja ja patentoitua tekniikkaa voi myös lisensoida yhteistyökumppaneille, ja siten kasvattaa omaa liiketoimintaansa ilman mittavia lisäinvestointeja. Patentinhaltija voi itse kontrolloida kenelle myöntää lisenssiä ja kenelle ei ja siten varmistaa esimerkiksi elintarvikealalla tärkeitä laatukriteereitä.
Tärkeää on suojata elintarviketuotteet myös tavaramerkein. Tavaramerkit tuovat kuluttajille tietynlaisen kuvan tuotteesta ja voivat ohjata sitä kautta kuluttajan ostokäyttäytymistä voimakkaastikin.
Myös medialla on huomattavan suuri vaikutus innovointiin. Kun terveys- ja liikuntatrendi voimistui ja mediassa huomattiin rahkan proteiinipitoisuus, yllättävä noste sai kauppojen rahkahyllyt kumisemaan tyhjyyttään. Sittemmin median valokeilan on vallannut kaura.
”Kaupan hyllyiltä löytyy jo puhtaita kauraleipiä, kaurajuomia, kaurajäätelöitä, välipalatuotteita sekä kaurasta valmistettua lakritsia tai suklaata. Kauratuotteet ovat kuitenkin toistaiseksi melko pohjoismainen ilmiö.”
Lihankorvikkeiden patentointi kasvaa
Globaalia kuhinaa patentointiin tuovat kasviraaka-aineisiin perustuvat lihankorvikkeet, kuten härkis, nyhtökaura, ja seitan. Patentoinnin kohteena voi olla tunnettu tuote tai materiaali, jota ei ole ennen käytetty elintarvikkeissa. Myös uusien valmistusmenetelmien patentointi on tavallista.
”Lihankorvikkeiden patentointi on globaali ja kasvava ilmiö, joka keskittyy suojaamaan esimerkiksi tietyn koostumuksen saavuttamiseksi vaadittavia valmistusmenetelmiä – vaikkapa tapaa, jolla kasvipohjaiset raaka-aineet pysyvät kiinteänä ruoanlaitossa”, Pitkänen kertoo.
Laajentuva valikoima auttaa kuluttajaa löytämään omaan elämäntyyliin sopivat tuotteet, mutta samalla kasvava tietoisuus elintarvikkeiden raaka-aineiden, valmistuksen ja kulutuksen vaikutuksista ihmiseen ja elinympäristöön lisää tuskaa.
”Tiedon määrä tekee elintarvikkeiden kulutuksesta rakettitiedettä: mitä nykyään saa syödä hyvällä omallatunnolla ja mitä ei? Mitkä raaka-aineet ovat eettisiä ja millaisia yrityksiä päättää tukea? Onko palmuöljy haitallisempaa kuin lihatuotanto, entä haluaako mieluummin tukea kotimaisia kauraviljelijöitä vai maitotilallisia?”
Kuluttajalla on paljon päätettävää – ja hän saattaa muuttaa mielensä nopeasti. Siksi patentti takataskussa antaa mainiota turvaa muuttuvien trendien maailmassa.
Kolsterin bioteknologian ja kemian patenttitiimistä löytyy vahvaa osaamista elintarvikealan innovaatioiden suojauksesta. Tutustu tiimiimme!
Kirsi-Marja Pitkänen
Associate Partner, European Patent Attorney
kirsi-marja.pitkanen@kolster.com
020 137 0568
LUE LISÄÄ
Innovaatiokilpailun voitto Gobbas Gårdin ja Härmän Ratin kotimaiselle luomuhärkäpapuvalmisteelle
Kokemus, skaala ja kansainvälisyys: vahvan bioteknologian ja kemian tiimin kolme peruspilaria